Oursson MG5530/RD Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
48
49
PL
upewnić się, że urządzenie zostało odłączone od sieci
elektrycznej.
• Nie należy używać tego urządzenia na zewnątrz.
• Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonej sprawności fi
-
zycznej, czuciowej i psychicznej, niedoświadczone i
nieumiejętne. Mogą one z niego korzystać wyłącznie
pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich bezpie
-
czeństwo lub po poinstruowaniu, jak bezpiecznie go
używać. Nie należy pozwalać dzieciom bawić się tym
urządzeniem.
• Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku do
-
mowego.
• Uszkodzony przewód zasilający musi zostać wymie
-
niony przez specjalistę z autoryzowanego punktu
serwisowego (ASC) OURSSON AG.
• Można używać wyłącznie akcesoriów dostarczonych
z urządzeniem.
• Do czyszczenia urządzenia nie należy używać środ
-
ków ściernych ani organicznych środków czyszczą
-
cych (alkohol, benzyna itp.). Do czyszczenia urzą
-
dzenia można użyć niewielkiej ilości neutralnego
detergentu.
ZALECENIA
• Przed użyciem tego urządzenia należy przeczytać tę
instrukcję obsługi. Po przeczytaniu należy zachować
tę instrukcję do wglądu w przyszłości.
• Wszystkie ilustracje w tej instrukcji to schematyczne
wizerunki rzeczywistych obiektów, które mogą się
różnić od ich rzeczywistego wyglądu.
• Aby uniknąć stępienia się ostrzy, nie należy używać
urządzenia do mielenia bardzo twardych produktów.
• Podczas przenoszenia korpus urządzenia należy
trzymać obiema rękami. Nie chwytać urządzenia za
szyjkę lub tackę na produkty.
• Podczas pracy urządzenia nie wciskać produk
-
tów palcem ani innymi przedmiotami. Należy uży
-
wać wyłącznie dociskacza.
Nie wolno dopuścić do przedostania się do
maszynki kości ani innych twardych przedmio
-
tów. Przed rozpoczęciem mielenia upewnić
się, że produkt jest całkowicie rozmrożony.
Przed rozpoczęciem mielenia mięsa lub wa
-
rzyw należy pokroić je na kawałki, które łatwo
zmieszczą się w otworze tacki na nadzienie.
Podczas korzystania z urządzenia nie należy
stosować siły, ponieważ może to spowodo
-
wać jego uszkodzenie z winy użytkownika.
Przy korzystaniu z urządzeń elektrycznych należy pod
-
jąć następujące środki ostrożności:
• Z urządzenia należy korzystać zgodnie z poniższą
instrukcją obsługi.
• Urządzenie musi być ustawione na stabilnej po
-
wierzchni.
• Można używać wyłącznie akcesoriów dostarczonych
z urządzeniem.
• Aby uniknąć ryzyka porażenia prądem elek
-
trycznym, nie należy wkładać przewodu zasila
-
jącego do wody ani innych płynów. Jeśli z jakie
-
goś powodu do urządzenia dostanie się woda,
należy skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym (ASC) OURSSON AG.
• Sieć zasilająca musi spełniać odpowiednie para
-
metry.
• Nie należy używać tego urządzenia tam, gdzie w
powietrzu mogą być opary substancji łatwopalnych.
• Nie wolno próbować samodzielnie otwierać tego
urządzenia – może to spowodować porażenie
prądem elektrycznym, nieprawidłowe działanie
urządzenia i utratę gwarancji producenta. W spra
-
wie napraw i konserwacji należy kontaktować się
tylko z autoryzowanymi punktami serwisowymi
naprawiającymi wyroby marki OURSSON.
• Przy przenoszeniu urządzenia z pomieszczenia
zimnego do ciepłego miejsca i na odwrót należy je
rozpakować przed użyciem i odczekać 1–2 h przed
jego włączeniem.
• Aby uniknąć porażenia prądem, nie wolno za
-
nurzać całego urządzenia ani przewodów w
wodzie.
• Należy zachować szczególną uwagę i ostrożność,
używając tego urządzenia przy dzieciach.
• Nie należy dotykać gorących części, ponieważ może
to spowodować obrażenia.
• Przewód zasilający jest specjalnie stosunkowo krót
-
ki, aby uniknąć ryzyka obrażeń.
• Nie należy dopuszczać, aby przewód zwisał nad
ostrą krawędzią stołu lub dotykał gorących po
-
wierzchni.
• Nie należy podłączać tego urządzenia do sieci, która
jest przeciążona innymi urządzeniami; może to pro
-
wadzić do jego nieprawidłowego działania.
• Nie należy instalować tego urządzenia w pobliżu ku
-
chenek, piekarników gazowych i elektrycznych.
• Po użyciu należy odłączyć urządzenie od sieci elek
-
trycznej.
• Należy chronić to urządzenie przed wstrząsami,
upadkami, wibracjami i innymi oddziaływaniami me
-
chanicznymi.
• Przed czyszczeniem lub wymianą akcesoriów należy
Symbol zagrożenia
Przypomina użytkownikowi o obecności wysokiego napięcia.
Symbol ostrzeżenia
Przypomina użytkownikowi o konieczności działania dokładnie
według instrukcji.
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,
Rys. А
Montaż maszynki do mięsa,
Rys. C
Mięso mielone:
Rys. C-3
Kiełbasa:
Rys. C-7,C-8
Pulpety:
Rys. C-5,C-6
Dla soku
Рiс. С-9
Warzywa:
Rys. C-4
1. Włożyć śrubę
10
do zespołu tnącego
3
.
1. Włożyć wymaganą
dyszę
14
,
15
,
16
do ze-
społu tnącego
18
.
2. Zabezpieczyć zespół
tnący
18
w maszynce,
obracając go w lewo
do momentu zatrza-
śnięcia.
3. Umieścić dociskacz
17
w zespole tnącym
18
.
2. Zamontować ostrze na
śrubie. Rys. C-2.
3. Zamontować jeden z dys
-
ków
5
,
6
,
7
na śrubie z
ostrzami.
2. Zamocować śrubę do separatora
13
.
2. . Zamontować
dyszę
19
zgodnie z
Rys. C-9.
3. Na separatorze za
-
mocować wymaganą
przystawkę
11
3. Założyć pier
-
ścień bloku
-
jący
12
.
4. Przykręcić zmontowany zespół tnący za pomocą przystawki blokującej
8
, obracając ją w prawo.
5. Zamontować zespół tnący
3
w maszynce, obracając go w lewo do
momentu zatrzaśnięcia.
6. Przymocować tackę na nadzienie do otworu w zespole tnącym
2
.
7. Umieścić dociskacz
1
w tacce na nadzienie.
ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA
Akcesoria do poszczególnych modeli urządze
-
nia. Rys. В
1
Dociskacz
........................................................... 1 szt.
2
Taca do napełniania ............................................ 1 szt.
3
Zespół tnący ....................................................... 1 szt.
4
K
orpus
................................................................ 1 szt.
5
Dysk perforowany z otworami 7 mm ................. 1 szt.
6
Dysk perforowany z otworami 5 mm ................. 1 szt.
7
Dysk perforowany z otworami 3 mm ................. 1 szt.
8
Przystawka blokująca ......................................... 1 szt.
9
Ostrze
................................................................. 1 szt.
10
Śruba .................................................................. 1 szt.
11
Przystawka do kiełbasy ...................................... 1 szt.
12
Pierścień blokujący ............................................. 1 szt.
13
Separator
........................................................... 1 szt.
14
Przystawka do tarcia (mała) ............................... 1 szt.
15
Przystawka do tarcia (duża) ............................... 1 szt.
16
Przystawka do krojenia w plastry ....................... 1 szt.
17
Dociskacz
........................................................... 1 szt.
18
Zespół tnący ....................................................... 1 szt.
19
Dysza do wyciskania miękkich
owoców / warzyw................................................ 1 szt.
Instrukcja obsługi ................................................ 1 szt.
BUDOWA URZĄDZENIA,
Rys
. С-1
1
2
3
Przycisk wyjmowania zespołu tnącego
Panel sterowania
Komora do przechowywania dysz
UŻYTKOWANIE,
Rys. C
Panel sterowania,
Rys. C-1
▼
Re
- przycisk START/STOP.
Nacisnąć przycisk
START/
STOP,
aby uruchomić maszynkę do mielenia mięsa.
- przycisk REVERSE.
Jeśli w maszynce do
mielenia utkną jakiekolwiek przedmioty, należy
ją wyłączyć, naciskając przycisk
START/STOP.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk
REVERSE,
aby
śruba tnąca zaczęła obracać się w przeciwnym
kierunku, wypychając produkt na zewnątrz.
Przed pierwszym użyciem należy przetrzeć urządze
-
nie miękką i suchą szmatką. Pozostałe części należy
umyć ciepłą wodą i środkiem czyszczącym. Osuszyć
wszystkie części.
Przed zmontowaniem lub rozmon-
towaniem urządzenia i/lub demontażem podzespo
-
łów należy się upewnić, że jest ono odłączone od
zasilania.
Ostrza są bardzo ostre, należy zachować
ostrożność.
Automatyczne zabezpieczenie silnika
Automatyczne zabezpieczenie chroni silnik przed prze
-
grzaniem i awariami. Gdy automatyczne zabezpieczenie
jest włączone, urządzenie przestaje działać, a przyciski
na panelu sterowania stają się nieaktywne. Należy od
-
czekać 10 minut aż urządzenie ostygnie.
Maksymalny czas ciągłej pracy urządzenia
wynosi 5 minut. Przerwa między cyklami po
-
winna wynosić 10 minut.
Spis treści
- 7 ZALECENIA; Symbol zagrożenia; INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,; Montaż maszynki do mięsa,; Dla soku; ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA; Akcesoria do poszczególnych modeli urządze; Dociskacz; Rys; Przed zmontowaniem lub rozmon-; Ostrza są bardzo ostre, należy zachować; Automatyczne zabezpieczenie silnika; Maksymalny czas ciągłej pracy urządzenia
- 8 ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA; Nazwa czynności; Nie wolno mleć składników o tempera; Dysk perforowany z otworami 7,0 mm; cisk; Przystawka do pulpetów; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Temperatura wody nie może prze; Po oczyszczeniu urządzenia wytrzeć do sucha
- 9 MOŻLIWE PROBLEMY I ROZWIĄZANIA; my; DANE TECHNICZNE; Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; Nazwa produktu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)