ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA; Nazwa czynności; Nie wolno mleć składników o tempera; Dysk perforowany z otworami 7,0 mm; cisk; Przystawka do pulpetów; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Temperatura wody nie może prze; Po oczyszczeniu urządzenia wytrzeć do sucha - Oursson MG5530/RD - Instrukcja obsługi - Strona 8

Oursson MG5530/RD
Ładowanie instrukcji

50

51

ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA

Przed rozpoczęciem przygotowań zaleca się pokrojenie składników na kawałki 3 x 3 x 3 cm.

Nazwa czynności

Składniki

Uwaga

Dysk perforowany z otworami 3/5,0 mm

7

,

6

Przygotowanie mielonego
mięsa/ryb/drobiu

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielone do pulpetów, farszu,

zapiekanek itd.

Mielenie świeżych owo

-

ców, jagód i warzyw

Obrać owoce lub warzywa i usunąć pestki.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm.

Aby uzyskać jednolite puree, należy użyć
dysku z otworami 3 mm

7

, a powstałą

masę przetrzeć przez sito. Można stoso

-

wać do żywności dla dzieci.

Mielenie gotowanych lub
smażonych warzyw, owo

-

ców, mięsa, ryb i drobiu

Nie wolno mleć składników o tempera

-

turze wyższej niż 95

°

C.

Obrać owoce lub

warzywa i usunąć pestki. Pokroić składniki
na kawałki 3 x 3 x 3 cm.

Przygotowanie przekąsek,
takich jak pasty, kawior z
warzyw i grzybów itd.

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Po zmieleniu zamieszać.

Dysk perforowany z otworami 7,0 mm

5

,

Przygotowanie mielonego
mięsa

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielone (lula, steki, farsze,

kiełbasy itd.)

Wyrabianie ciasta do
wypieków

Przed wyrobieniem ciasta schłodzić je w
lodówce.

Ciasto można przygotować w maszynce
do mielenia, mieląc składniki kilka razy,
aby uzyskać jednolitą masę. Odpowiedni
dysk: 3 i 5,0 mm.

Mielenie orzechów, suszo

-

nych owoców, krakersów,
ciastek itd.

Usunąć nasiona z suszonych owoców
oraz łupiny i zanieczyszczenia z orze

-

chów.

Nadzienia do ciast, wypełniacze do bato

-

nów muesli, pasty owocowe i słodycze.
Można użyć dysku 5,0 mm

6

.

Przystawka do kiełbasy

11

Kiełbasy itd.

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm,
a następnie zamarynować je. Dokład

-

nie wymieszać masę mięsną. Używać
naturalnych osłonek. Zawiązać węzeł na
końcu osłonki i pociągnąć go w kierunku
przeciwnym do dyszy. Podczas napeł

-

niania pamiętać o właściwym dozowaniu
produktu.

Wypełniając osłonkę, należy pamiętać,
aby nie rozciągnąć jej nadmiernie, ponie

-

waż może pęknąć pod wpływem ciepła.
Kiełbasę można uformować z mięsa
zmielonego i w kawałkach. Postępować
zgodnie z instrukcjami prawidłowego
montażu urządzenia.

Kolejność czynności

• Maszynka do mielenia musi być zmontowana w jed

-

nej z prawidłowych konfiguracji.

• Włożyć wtyczkę urządzenia do gniazdka zasilającego.

• Pod zespołem tnącym umieścić pojemnik o odpo

-

wiedniej pojemności.

• Uruchomić silnik, naciskając przycisk

.

• Przygotowane składniki umieścić na tacce i stopnio

-

wo wkładać je do maszynki za pomocą popychacza,

nie stosując nadmiernej siły.

• Aby zatrzymać urządzenie, nacisnąć jeden raz przy

-

cisk

.

• Wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.

• Zdemontować urządzenie. Nacisnąć przycisk

1

,

Rys. C-1, i przekręcić w prawo zespół tnący.

Nadzienie do pulpetów,
kebbe itd.

Wcisnąć nadzienie dociskaczem i napeł

-

nić nim pulpety lub kebbe.

Zaleca się stosowanie małej
przystawki

11

.

Przystawka do pulpetów

13

Formowanie pulpetów,
kebbe itd.

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm,
a następnie zamarynować je. Dokładnie
wymieszać masę mięsną.

Pulpety można uformować z mięsa
zmielonego i w kawałkach. Postępować
zgodnie z instrukcjami prawidłowego
montażu urządzenia.

Duża/mała przystawka do tarcia

14

,

15

Aby uniknąć rozsypania składników, pod
zespołem tnącym należy umieścić pojem

-

nik o wymaganym rozmiarze.

Przygotowywanie sałatek,
przekąsek, warzyw do
zupy i dań głównych.

Pokroić składniki na kawałki i docisnąć je
do tarki przy użyciu dociskacza.

Przystawka do krojenia w plastry

16

Krojenie w plastry, przygo

-

towywanie sałatek

Składniki muszą być gęste (ogórki,
rzodkiew, świeże ziemniaki, marchew, ka

-

pusta, kiełbasy, twarde sery itd.) W razie
potrzeby pokroić na kawałki. Rozpocząć
dodawanie składników, lekko dociska

-

jąc je dociskaczem do noży tnących.
Docisnąć składniki do ostrzy przy użyciu
dociskacza.

Dysza do wyciskania miękkich owoców / warzyw

19

Wyciskanie miękkich

owoców i warzyw

Usuń nasiona z brzoskwiń, moreli,

czereśni, śliwek. Pokrój składniki na

kawałki.

Możesz kilkakrotnie wycisnąć słoninę,

aby uzyskać więcej soku. Nie przesuszaj

składników z nasionami, wielkość dziury

w sicie (na przykład maliny, jeżyny itp.).

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,

Rys.

D

• Natychmiast po zakończeniu użytkowania

wyczyścić wszystkie części maszynki do
mięsa.

• Wyłączyć urządzenie. Wyjąć wtyczkę z kontaktu.
• Zdemontować maszynkę do mięsa.
• Dokładnie umyć wszystkie elementy urządzenia cie

-

płą wodą z dodatkiem łagodnego środka czyszczą

-

cego.

• Części, które nie są wykonane z metalu, można myć

w zmywarce.

Temperatura wody nie może prze

-

kraczać 60°C.

• Wytrzeć korpus urządzenia suchą, miękką ście

-

reczką.

Aby uniknąć porażenia prądem, nie wolno zanu

-

rzać całego urządzenia w wodzie.

• Dokładnie osuszyć wszystkie części.

Po oczyszczeniu urządzenia wytrzeć do sucha

metalowe części maszynki do mielenia, aby

uniknąć korozji. W celu dodatkowej ochrony

można lekko natłuścić je olejem roślinnym.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 7 - ZALECENIA; Symbol zagrożenia; INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,; Montaż maszynki do mięsa,; Dla soku; ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA; Akcesoria do poszczególnych modeli urządze; Dociskacz; Rys; Przed zmontowaniem lub rozmon-; Ostrza są bardzo ostre, należy zachować; Automatyczne zabezpieczenie silnika; Maksymalny czas ciągłej pracy urządzenia

48 49 PL upewnić się, że urządzenie zostało odłączone od sieci elektrycznej. • Nie należy używać tego urządzenia na zewnątrz. • Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej sprawności fi - zycznej, czuciowej i psychicznej, niedoświadczone i nieumiejętne. Mogą ...

Strona 8 - ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA; Nazwa czynności; Nie wolno mleć składników o tempera; Dysk perforowany z otworami 7,0 mm; cisk; Przystawka do pulpetów; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Temperatura wody nie może prze; Po oczyszczeniu urządzenia wytrzeć do sucha

50 51 ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA Przed rozpoczęciem przygotowań zaleca się pokrojenie składników na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Nazwa czynności Składniki Uwaga Dysk perforowany z otworami 3/5,0 mm 7 , 6 Przygotowanie mielonego mięsa/ryb/drobiu Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso miel...

Strona 9 - MOŻLIWE PROBLEMY I ROZWIĄZANIA; my; DANE TECHNICZNE; Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; Nazwa produktu

52 53 MOŻLIWE PROBLEMY I ROZWIĄZANIA Potencjalne proble- my Prawdopodobne przyczyny Rozwiązania Maszynka do mielenia nie włącza się. Brak napięcia w gniazdku. Odłączyć urządzenie od zasilania i zaczekać, aż powróci normalne napięcie. Maszynka do mielenia przestała działać. • Włączył się bezpiecznik ...

Inne modele maszynki do mięsa Oursson