ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA; Nazwa czynności; Nie wolno mleć składników o tempera; Dysk perforowany z otworami 8,0 mm; cisk - Oursson MG2012/RD - Instrukcja obsługi - Strona 7

Oursson MG2012/RD Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 13
Ładowanie instrukcji

49

ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA

Przed rozpoczęciem przygotowań zaleca się pokrojenie składników na kawałki 3 x 3 x 3 cm.

Nazwa czynności

Składniki

Uwaga

Dysk perforowany z otworami 3,2/5,0 mm

7

,

6

Przygotowanie mielonego
mięsa/ryb/drobiu

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielone do pulpetów, farszu,

zapiekanek itd.

Mielenie świeżych owo

-

ców, jagód i warzyw

Obrać owoce lub warzywa i usunąć pestki.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm.

Aby uzyskać jednolite puree, należy użyć
dysku z otworami 3,2 mm

7

, a powstałą

masę przetrzeć przez sito. Można stoso

-

wać do żywności dla dzieci.

Mielenie gotowanych lub
smażonych warzyw, owo

-

ców, mięsa, ryb i drobiu

Nie wolno mleć składników o tempera

-

turze wyższej niż 95

°

C.

Obrać owoce lub

warzywa i usunąć pestki. Pokroić składniki
na kawałki 3 x 3 x 3 cm.

Przygotowanie przekąsek,
takich jak pasty, kawior z
warzyw i grzybów itd.

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Po zmieleniu zamieszać.

Dysk perforowany z otworami 8,0 mm

5

,

Przygotowanie mielonego
mięsa

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielone (lula, steki, farsze,

kiełbasy itd.)

Wyrabianie ciasta do
wypieków

Przed wyrobieniem ciasta schłodzić je w
lodówce.

Ciasto można przygotować w maszynce
do mielenia, mieląc składniki kilka razy,
aby uzyskać jednolitą masę. Odpowiedni
dysk: 3,2 i 5,0 mm.

Mielenie orzechów, suszo

-

nych owoców, krakersów,
ciastek itd.

Usunąć nasiona z suszonych owoców
oraz łupiny i zanieczyszczenia z orze

-

chów.

Nadzienia do ciast, wypełniacze do bato

-

nów muesli, pasty owocowe i słodycze.
Można użyć dysku 5,0 mm

6

.

Przystawka do kiełbasy (mała/średnia/duża)

11

,

12

,

13

Kiełbasy itd.

Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm,
a następnie zamarynować je. Dokład

-

nie wymieszać masę mięsną. Używać
naturalnych osłonek. Zawiązać węzeł na
końcu osłonki i pociągnąć go w kierunku
przeciwnym do dyszy. Podczas napeł

-

niania pamiętać o właściwym dozowaniu
produktu.

Wypełniając osłonkę, należy pamiętać,
aby nie rozciągnąć jej nadmiernie, ponie

-

waż może pęknąć pod wpływem ciepła.
Kiełbasę można uformować z mięsa
zmielonego i w kawałkach. Postępować
zgodnie z instrukcjami prawidłowego
montażu urządzenia.

Kolejność czynności

Maszynka do mielenia musi być zmontowana w jed

-

nej z prawidłowych konfiguracji.

Włożyć wtyczkę urządzenia do gniazdka zasilającego.

Włączyć maszynkę do mielenia, przesuwając po

-

krętło

w górne położenie (•). Aby wyłączyć

urządzenie, przesunąć pokrętło w dolne położenie.

Pod zespołem tnącym umieścić pojemnik o odpo

-

wiedniej pojemności.

Uruchomić silnik, naciskając przycisk

.

Przygotowane składniki umieścić na tacce i stopnio

-

wo wkładać je do maszynki za pomocą popychacza,
nie stosując nadmiernej siły.

Aby zatrzymać urządzenie, nacisnąć jeden raz przy

-

cisk

.

Wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.

Zdemontować urządzenie. Nacisnąć przycisk

1

,

Rys. C-1, i przekręcić w prawo zespół tnący.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)