Marcepan; Porady - Bosch MFW 3540W - Instrukcja obsługi - Strona 16

Bosch MFW 3540W Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 45
Ładowanie instrukcji

173

pl

Porady

■ Zacisnąć koniec pieroga.

■ Niewielką ilość farszu wcisnąć do

otworu i zacisnąć drugi koniec pieroga.

■ Rozgrzać olej (około 180°C) i smażyć

pieróg przez około 6 minut, aż do osią

-

gnięcia złoto-brązowego koloru.

Marcepan

210 g migdałów (grubo mielonych)

210 g cukru pudru

nieco wody różanej

1 kropla olejku z gorzkich migdałów

■ Dobrze wymieszać migdały i cukier

puder.

■ Podzielić mieszaninę na 6 równych

części (po ok. 70 g).

■ Przygotować urządzenie z przystawką

do mielenia mięsa oraz sitkiem do drob

-

nego mielenia (2,7 mm).

■ Umieścić pierwszą porcję na tacy wsy

-

powej i włączyć urządzenie.

■ Co 5 sekund dodawać kolejne porcje, aż

wszystko zostanie zmielone.

■ Następnie dodać trochę wody różanej

i 1 kroplę olejku z gorzkich migdałów,

przemieszać i odstawić.

Porady

Przystawka do mielenia mięsa

Przeznaczenie sitek

Sitko do drobnego mielenia (2,7 mm):

gotowanego mięsa drobiowego,

wieprzowego, wołowego, gotowanej

wątróbki, gotowanej ryby do zup; suro

-

wego mięsa wieprzowego i wołowego

na kotlety mielone; surowej wątróbki,

mięsa i słoniny na kiełbasę pasztetową;

mięsa wieprzowego na metkę

Sitko do średniego mielenia (4 mm):

mięsa wieprzowego i wołowego na

pasztet i serwolatkę

Sitko do grubego mielenia (8 mm):

smażonego mięsa wieprzowego na

zupę gulaszową; resztek (np. smażone,

kiełbasa) do zapiekanek z resztek

■ Jeśli chce się uzyskać drobniejszą kon

-

systencję przetworzonych produktów,

należy powtórzyć proces rozdrabniania

lub użyć kolejno różnych sitek (grube,

średnie, drobne).

■ Inne składniki (np. cebula, przyprawy

korzenne) mogą być dodawane

bezpośrednio przy mieleniu. Dzięki

temu wszystkie składniki są dobrze

zmieszane.

Nasadka masarska

■ Przed napełnieniem jelita naturalnego

zamoczyć je w letniej wodzie przez

około 10 minut.

■ Osłonki do kiełbas nie wypełniać „na

pulchno”, ponieważ kiełbasy mogłyby

wybuchnąć podczas gotowania lub

smażenia.

Przystawka do tarcia

Przeznaczenie wkładek

Wkładka do szatkowania:

do mar

-

chewki, selera, kalarepy, cukinii

Wkładka do tarcia (grubo):

do

marchewki, orzechów, twardego sera

(np. ementalera)

Wkładka do tarcia (drobno):

do orze

-

chów, twardego sera, sera parmezan

Wkładka do przecierania:

do ziemnia

-

ków, sera parmezan, orzechów

MFW3_EU_8001019358.indb 173

01.12.2015 12:06:02

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)