Bosch MFW 3540W Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
173
pl
Porady
■ Zacisnąć koniec pieroga.
■ Niewielką ilość farszu wcisnąć do
otworu i zacisnąć drugi koniec pieroga.
■ Rozgrzać olej (około 180°C) i smażyć
pieróg przez około 6 minut, aż do osią
-
gnięcia złoto-brązowego koloru.
Marcepan
–
210 g migdałów (grubo mielonych)
–
210 g cukru pudru
–
nieco wody różanej
–
1 kropla olejku z gorzkich migdałów
■ Dobrze wymieszać migdały i cukier
puder.
■ Podzielić mieszaninę na 6 równych
części (po ok. 70 g).
■ Przygotować urządzenie z przystawką
do mielenia mięsa oraz sitkiem do drob
-
nego mielenia (2,7 mm).
■ Umieścić pierwszą porcję na tacy wsy
-
powej i włączyć urządzenie.
■ Co 5 sekund dodawać kolejne porcje, aż
wszystko zostanie zmielone.
■ Następnie dodać trochę wody różanej
i 1 kroplę olejku z gorzkich migdałów,
przemieszać i odstawić.
Porady
Przystawka do mielenia mięsa
Przeznaczenie sitek
–
Sitko do drobnego mielenia (2,7 mm):
gotowanego mięsa drobiowego,
wieprzowego, wołowego, gotowanej
wątróbki, gotowanej ryby do zup; suro
-
wego mięsa wieprzowego i wołowego
na kotlety mielone; surowej wątróbki,
mięsa i słoniny na kiełbasę pasztetową;
mięsa wieprzowego na metkę
–
Sitko do średniego mielenia (4 mm):
mięsa wieprzowego i wołowego na
pasztet i serwolatkę
–
Sitko do grubego mielenia (8 mm):
smażonego mięsa wieprzowego na
zupę gulaszową; resztek (np. smażone,
kiełbasa) do zapiekanek z resztek
■ Jeśli chce się uzyskać drobniejszą kon
-
systencję przetworzonych produktów,
należy powtórzyć proces rozdrabniania
lub użyć kolejno różnych sitek (grube,
średnie, drobne).
■ Inne składniki (np. cebula, przyprawy
korzenne) mogą być dodawane
bezpośrednio przy mieleniu. Dzięki
temu wszystkie składniki są dobrze
zmieszane.
Nasadka masarska
■ Przed napełnieniem jelita naturalnego
zamoczyć je w letniej wodzie przez
około 10 minut.
■ Osłonki do kiełbas nie wypełniać „na
pulchno”, ponieważ kiełbasy mogłyby
wybuchnąć podczas gotowania lub
smażenia.
Przystawka do tarcia
Przeznaczenie wkładek
–
Wkładka do szatkowania:
do mar
-
chewki, selera, kalarepy, cukinii
–
Wkładka do tarcia (grubo):
do
marchewki, orzechów, twardego sera
(np. ementalera)
–
Wkładka do tarcia (drobno):
do orze
-
chów, twardego sera, sera parmezan
–
Wkładka do przecierania:
do ziemnia
-
ków, sera parmezan, orzechów
MFW3_EU_8001019358.indb 173
01.12.2015 12:06:02
Spis treści
- 7 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją
- 8 Zasady bezpieczeństwa; Ostrzeżenie
- 9 Spis treści
- 10 Opis urządzenia; Przed pierwszym użyciem
- 11 Wszystkie modele; Zabezpieczenie przed; Wymiana zabieraka; Funkcja biegu wstecznego
- 12 Nasadka podstawowa; mielenia mięsa
- 13 Przystawka do tarcia; Przygotowanie; Zastosowanie
- 14 Wyciskarka do cytrusów
- 15 Przepisy
- 16 Marcepan; Porady
- 19 Usuwanie drobnych usterek
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)