Przepisy - Bosch MFW 3540W - Instrukcja obsługi - Strona 15

Bosch MFW 3540W Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 45
Ładowanie instrukcji

172

pl

Konserwacja i codzienne czyszczenie

Wskazówki:

W celu osiągnięcia optymalnej ilości

soku, operacja wyciskania powinna być

powtarzana kilka razy.

W razie potrzeby opróżnić sitko

z miąższu i pestek.

Konserwacja i codzienne

czyszczenie

Urządzenie, wszystkie przystawki oraz

wykorzystane akcesoria muszą być dokład

-

nie oczyszczone po każdym użyciu.

W

Ostrzeżenie

Niebezpieczeństwo porażenia prądem!

Przed przystąpieniem do czyszczenia

odłączyć przewód od gniazdka

sieciowego.

Korpusu urządzenia nigdy nie zanurzać

w żadnych płynach ani nie myć w zmy

-

warce do naczyń.

Niebezpieczeństwo zranienia!

Nie zbliżać rąk do ostrych noży i krawędzi

wkładek do siekania i rozdrabniania na

wiórki.

Uwaga!

Nie używać środków czyszczących

zawierających alkohol lub spirytus.

Nie należy używać ostrych, spiczastych

lub metalowych przedmiotów.

Nie stosować szorstkich ściereczek ani

środków do szorowania.

Na

rysunku

L

zostało pokazane, w jaki

sposób należy czyścić poszczególne

części.

■ Korpus urządzenia wytrzeć do sucha

miękką, wilgotną szmatką.

■ Użyte przystawki rozłożyć w odwrotnej

kolejności (patrz „Przygotowanie“ przy

każdej przystawce).

■ Wszystkie elementy wyposażenia

oczyścić miękką szmatką lub gąbką

z użyciem środka do mycia.

■ Wszystkie części pozostawić do

wyschnięcia.

Wskazówki:

Części metalowe wytrzeć bezzwłocznie

do sucha i natrzeć nieco olejem jadal

-

nym w celu ochrony przed korozją.

Przy obróbce np. marchewki mogą

powstawać przebarwienia na elemen

-

tach z tworzywa sztucznego. Można

je usunąć kilkoma kroplami oleju

jadalnego.

Przepisy

Kebbe

Pieróg:

500 g baraniny, pociętej w paski

500 g kaszy pszennej Bulgur, wypłuka

-

nej i osuszonej

1 mała cebula, posiekana

■ Mielić naprzemiennie baraninę i kaszę

za pomocą przystawki do mielenia

mięsa (sitko do drobnego mielenia).

■ Masę dobrze przemieszać, dodając

cebulę.

■ Mieszaninę zmielić dwukrotnie za

pomocą przystawki do mielenia mięsa.

Nadzienie:

400 g baraniny, pociętej w paski

2 średniej wielkości cebule, posiekane

1 łyżka stołowa oleju

1 łyżka stołowa mąki

2 łyżeczki ziela angielskiego

sól i pieprz

■ Zmielić baraninę za pomocą przystawki

do mielenia mięsa (sitko do drobnego

mielenia).

■ Cebulę przysmażyć na kolor

złocistobrązowy.

■ Dodać baraninę i podsmażyć.

■ Dodać pozostałe składniki.

■ Wszystko razem dusić przez około

1–2 minuty.

■ Odlać nadmiar tłuszczu.

■ Pozostawić nadzienie do ostygnięcia.

Przyrządzanie kebbe:

■ Przetworzyć mieszankę na pieróg za

pomocą nasadki do kebbe.

■ Z wytworzonej rurki masy odcinać

kawałki o długości 7,5 cm.

MFW3_EU_8001019358.indb 172

01.12.2015 12:06:02

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)