Konserwacja i codzienne; Przepisy; Rolady z mięsa mielonego - Bosch MFW 2520W - Instrukcja obsługi - Strona 19

Bosch MFW 2520W Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 37
Ładowanie instrukcji

162

pl

Konserwacja i codzienne czyszczenie

8.

Ustawić dyszę wytłoków. Wykręcanie

dyszy powoduje, że wytłoki są wilgot

-

niejsze; wkręcanie powoduje, że wytłoki

są suchsze i z lejka wypływa więcej

soku. Jeżeli miąższ jest za suchy,

odkręcić dyszę, aby nie doszło do zatka

-

nia urządzenia miąższem.

9.

Po zakończeniu pracy wyłączyć urzą

-

dzenie i odłączyć wtyczkę od gniazdka

sieciowego.

10.

Zdjąć tacę wsypową i popychacz.

11.

Wcisnąć i przytrzymać przycisk zabez

-

pieczający, a następnie obracać przy

-

stawkę zgodnie z ruchem wskazówek

zegara do momentu jej odblokowania.

12.

Wyjąć przystawkę, rozłożyć i wyczyścić

wszystkie części.

X

 „Konserwacja 

i codzienne czyszczenie” patrz 

strona 162

Konserwacja i codzienne

czyszczenie

Urządzenie, wszystkie przystawki oraz

wykorzystane akcesoria muszą być dokład

-

nie oczyszczone po każdym użyciu.

W

Niebezpieczeństwo porażenia

prądem!

Przed przystąpieniem do czyszczenia

odłączyć przewód od gniazdka

sieciowego.

Korpusu urządzenia nigdy nie zanurzać

w żadnych płynach ani nie myć w zmy

-

warce do naczyń.

W

Niebezpieczeństwo zranienia!

Nie zbliżać rąk do ostrych noży i krawędzi

wkładek do siekania i rozdrabniania na

wiórki.

Uwaga!

Nie używać środków czyszczących

zawierających alkohol lub spirytus.

Nie należy używać ostrych, spiczastych

lub metalowych przedmiotów.

Nie stosować szorstkich ściereczek ani

środków do szorowania.

Na

rysunku

K

zostało pokazane, w jaki

sposób należy czyścić poszczególne

części.

■ Korpus urządzenia wytrzeć do sucha

miękką, wilgotną szmatką.

■ Użyte przystawki rozłożyć w odwrotnej

kolejności (patrz „Przygotowanie“ przy

każdej przystawce).

■ Wszystkie elementy wyposażenia

oczyścić miękką szmatką lub gąbką

z użyciem środka do mycia.

■ Wszystkie części pozostawić do

wyschnięcia.

Wskazówki:

Części metalowe wytrzeć bezzwłocznie

do sucha i natrzeć nieco olejem jadal

-

nym w celu ochrony przed korozją.

Przy obróbce np. marchewki mogą

powstawać przebarwienia na elemen

-

tach z tworzywa sztucznego. Można

je usunąć kilkoma kroplami oleju

jadalnego.

Przepisy

Rolady z mięsa mielonego

z serem gouda

Przepis podstawowy

500 g wołowiny, pokrojonej w paski

– 500 g wieprzowiny, pokrojonej w paski

200 g sera żółtego (gouda)

– 10 g soli

2 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu

– Czosnek (opcjonalnie)

Olej do smażenia na głębokim tłuszczu

■ Aby ułatwić sobie pracę, pokroić ser

gouda w kostkę (2 x 1 x 1 cm) i umieścić

na noc w zamrażalniku.

■ Posiekać najpierw ser, potem woło

-

winę, potem wieprzowinę za pomocą

przystawki do mielenia mięsa (tarcza

perforowana do drobnego mielenia).

■ Dodać sól, pieprz i (opcjonalnie)

czosnek. wymieszać.

■ Uformować rolady o długości 10 cm

ręcznie lub przy użyciu przystawki do

kiełbas.

■ Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni

i smażyć rolady przez ok. 5 minut.

Podczas smażenia kilkakrotnie odwrócić,

aby mięso zostało dobrze wysmażone.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)