Electrolux ER 6825 D - Instrukcja obsługi - Strona 12

Electrolux ER 6825 D Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 15
Ładowanie instrukcji

14

U

Q

YTKOWANIE

Uruchomienie i regulacja temperatury

Pod

la

czy

©

wtyczk

e

do gniazda sieci zasilaj

a

cej.

C e l e m u r u c h o m i e n i a u r z

a

d z e n i a n a l e

q

y o t w o r z y

©

drzwi ch

l

odziarki i przestawi

©

termostat znajduj

a

cy si

e

z prawej strony w pozycji «

O

» (STOP).

Temperatura regulowana jest pokr

e

t

l

em termostatu.

Zwykle najodpowiedniejsza jest pozycja po

ß

rednia.

W ka

q

dym b

a

d

razie temostat powinien by

©

regu-

l o w a n y w z a l e

q

n o

ß

c i o d t e m p e r a t u r y w y m a g a n e j

wewn

a

trz urz

a

dzenia. Ta z kolei jest uzale

q

niona od

takich czynników, jak temperatura otoczenia, cz

e-

sto

ß©

otwierania drzwi, ilo

ß©

przechowywanej

q

yw-

no

ß

ci, lokalizacja urz

a

dzenia.

Przestawienie pokr

e

t

l

a termostatu na wy

q

sz

a

warto

ß©

(zgodnie z ruchem wskazówek zegara) powoduje ob-
ni

q

enie temperatury, a jego przestawienie na ni

q

sz

a

warto

ß©

(niezgodnie z ruchem wskazówek zegara) -

jej obni

q

enie.

P r z e c h o w y w a n i e

ß

w i e

q

e j

q

y w n o

ß

c i w

ch

l

odziarce

Optymalne wykorzystanie urz

a

dzenia jest uzale

q

nione

od przestrzegania kilku prostych zasad. Do ch

l

odziarki

nie nale

q

y wk

l

ada

©

ciep

l

ego jedzenia lub paruj

a

cych

napojów.

Q

ywno

ß©

powinna by

©

przykryta lub opako-

wana (szczególnie je

ß

li wydziela silny zapach, lub

zawiera aromatyczne przyprawy).

Q

ywno

ß©

powinna by

©

przechowywana w ni

q

ej po-

dany sposób.

Surowe mi

e

so (wo

l

owina, wieprzowina, baranina i

drób) nale

q

y owin

w torebki z tworzywa i umie

ß

ci

©

nad pojemnikiem na warzywa, ale dla bezpiecze

n

stwa

w ten sposób przechowywa

©

tylko 1 lub 2 dni.

O w o c e i w a r z y w a p o w i n n y z o s t a

©

o c z y s z c z o n e i

umieszczone na dole - w pojemniku na warzywa.

Mas

l

o i sery powinny by

©

umieszczone w specjalnych

pojemnikach lub w opakowaniach aluminiowych czy
foliowych, aby utrudni

©

dost

e

p powietrza.

Butelki z mlekiem powinny by

©

zamkni

e

te i ustawione

na pó

l

kach drzwiowych.

Regulacja po

l

o

q

enia pó

l

ek

Ukszta

l

towanie wewn

e

trznych

ß

cianek ch

l

odziarki

umo

q

liwia dowolne rozmieszczenie pó

l

ek.

W celu lepszego wykorzystania miejsca, przednie ele-
menty pó

l

ek mo

q

na zak

l

ada

©

na tylne.

Rys. 7

Rys. 8

Rys. 9

Umíst

ní poli

c

ek

Aby bylo mo

z

né skladovat potraviny r

zn

y

ch rozm

r

,

m

√z

ete vyu

z

ít r

zné polohy poli

c

ek. Postupujte podle

t

chto pokyn

:

Zatla

c

te na poli

c

ku ve sm

ru, ktery vyzna

c

uje

s

ipka

a

z

dojde k uvoln

ní poli

c

ky. Potom poli

c

ku umíst

te

do po

z

adované v

ys

ky.

D040

PR249

PR250

31

ZamoraΩivanie sveΩih pixevyh

produktov

Otsek, obozna©ennyj simvolom

,

prednazna©en dlå hraneniå uΩe zamoroΩennyh

produktov na dlinnyj period (oby©no 3 mesåca)

i dlå zamoraΩivaniå sveΩih pixevyh

produktov.

Dlå zamoraΩivaniå sveΩih pixevyh produktov

ne trebuetså, v normalwnyh usloviåh

™kspluatacii, ustanovki termostata v poziciæ,

otli©aæxuæså ot pozicii normalwnoj raboty.

No dlå bystrogo zamoraΩivaniå produktov

moΩno ustanavlivatw termostat v poziciæ,

sootvetstvuæxuæ samoj nizkoj temperature.

Nelwzå zabyvatw, pri ™tom, ©to v ™tih usloviåh

temperatura holodilwnogo otdeleniå moΩet

dostigatw zna©enij niΩe 0°S. Togda neobhodima

ustanovka termostata na vysßee zna©enie.

Soblædenie niΩeukazannyh pravil

obespe©ivaet ka©estvennoe zamoraΩivanie

pixevyh produktov.

ZamoraΩivaemye produkty dolΩny razmexatwså

na polkah.

Maksimalwnoe koli©estvo produktov,

zamoraΩivaemoe v te©enie 24 ©asov, ukazano na

tabli©ke.

ZamoraΩivatw sleduet tolwko sveΩie ©istye

produkty pervostepennogo ka©estva.

Delenie hranimyh produktov na nebolwßie

porcii uskorået process ih zamoraΩivaniå i

pozvolået ih razmoraΩivanie v nuΩnom

koli©estve.

ZamoraΩivaemye produkty sleduet zavertyvatw

germeti©no v alæminievuæ ili poli™tilenovuæ

plenku.

Zapisw daty zamoraΩivaniå produktov na

upakovku daet vozmoΩnostw proveråtw srok ih

sohraneniå.

Ne dopuskatw soprikosnoveniå nezamoroΩennoj

pixi s uΩe zamoroΩennymi produktami vo

izbeΩanie podqema temperatury v morozilwnoj

kamere.

VaΩno!

Ne pomexatw v morozilwnuæ kameru emkosti s

gazirovannymi napitkami: oni mogli by lopnutw.

Potreblenie kubikov lwda srazu posle ih snåtiå

iz morozilwnoj kamery moΩet statw pri©inoj

poåvleniå oΩogov.

RazmoroΩennye produkty portåtså skoro posle

ih razmoraΩivaniå.

Na vnutrennej paneli dveri estw spisok

produktov s ukazaniem maksimalwnogo sroka ih

sohraneniå (vyraΩennogo v mesåcah).

Hranenie zamoroΩennyh pixevyh

produktov

Pri pokupke bystrozamoroΩennyh produktov

rekomenduetså kontrolirovatw usloviå ih

hraneniå v magazine. Èti produkty neobhodimo

bystro perenositw domoj (podqem temperatury

zamoroΩennyh produktov sokraxaet srok ih

sohraneniå). Èti produkty sleduet potreblåtw

do iste©eniå sroka sohraneniå, ukazannogo na

upakovke.

Ne otkryvatw dverw morozilwnoj kamery

slißkom ©asto i ne ostavlåtw ee otkrytoj

bolwße ©em nuΩno.

Pri kratkovremennom avarijnom prostoe

pribora ne otkryvatw dverw morozilwnogo

otdeleniå, esli v nem nahodåtså pixevye

produkty.

ZamoroΩennye pixevye produkty ne portåtså

pri kratkovremennom prekraxenii poda©i

™lektro™nergii (podqem temperatury

zamoroΩennyh produktov sokraxaet srok ih

sohraneniå). Esli poda©a ™lektro™nergii

prekraxaetså na dlinnoe vremå, togda produkty

sleduet potreblåtw v korotkij srok.

RazmoraΩivanie produktov

ZamoroΩennye i bystrozamoroΩennye produkty

razmoraΩivaætså dlå potrebleniå v

holodilwnoj kamere ili pri komnatnoj

temperature, v zavisimosti ot imeæxegoså v

rasporåΩenii vremeni.

Nebolwßie porcii pixi moΩno varitw srazu

posle ih snåtiå iz morozilki, no v ™tom slu©ae

udlinåetså vremå vareniå.

Prigotovlenie kubikov lwda

Pribor snabΩen vanno©kami dlå kubikov lwda.

Vanno©ki zapolnåætså vodoj v razmere 3/4 ih

vysoty i pomexaætså v morozilwnuæ kameru.

Kubiki lwda vynimaætså legkim skru©ivaniem

vanno©ki.

Ne polwzovatwså, dlå udaleniå vanno©ek iz

morozilki, metalli©eskimi instrumentami.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)