Scarlett SC-343 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM005
www.scarlett.ru
SC-343
17
•
Ustaw podstawk na skropliny i pojemniki parowe na podstawie.
UWAGA:
Nie dopuszczaj, eby poziom wody w zbiorniku by
ł
poni ej minimalnego.
•
Zawsze wk
ł
adaj produkty o d
ł
u szym czasu przygotowania (na przyk
ł
ad, wi ksze lub itp.) do dolnego pojemnika
parowego.
•
Je
ś
li w czasie przyrz
ą
dzania ujawniono, e wody jest mniej normy, mo na dola
ć
wody przez otwór do
nape
ł
niania wod
ą
, nie zdejmuj
ą
c pojemników parowych.
USTAWIENIE CZASU GOTOWANIA
•
Zegar umo liwia ustawienie maksymalnego czasu ci
ą
g
ł
ej obróbki 60 minut.
•
Ustaw na zegarze w
ł
a
ś
ciwy czas gotowania (zalecane lub zgodnie z w
ł
asnym do
ś
wiadczeniem). Zapali si
wska nik
ś
wietlny.
•
W przypadku stosowania ko
ń
cówki elementu grzejnego, ju po up
ł
ywie 35 sekund od momentu w
łą
czenia
parowaru tworzy si para.
•
Po up
ł
ywie ustawionego czasu gotowania rozlegnie si sygna
ł
d wi kowy, wska nik
ś
wietlny si zga
ś
nie i
parowar automatycznie si wy
łą
czy.
ROZGRZANIE CHLEBA I PÓ
Ł
PRODUKTÓW
•
Rozgrzewaj
ą
c chleb, niczym go nie przykrywaj.
•
Czas rozgrzania pó
ł
produktów zale y od temperatury ich zamra ania i przechowywania.
•
Przy rozgrzaniu pó
ł
produktów w czaszy do ry u roz
ł
ó je równomiernie i przykryj czasz foli
ą
aluminiow
ą
.
RY I KRUPY
•
W zale no
ś
ci od gatunku ry u nale y gotowa
ć
go w ró nych warunkach.
•
Do czaszy do gotowania ry u w
ł
ó ry i dodaj wody do zbiornika zgodnie z zaleceniami. Przykryj pokryw i w
łą
cz
parowar.
•
eby ry sta
ł
si bardziej mi kki, wlej o 1-2
ł
y ki sto
ł
owe wi cej wody, a eby sta
ł
si bardziej twardy – o tyle
samo mnije, ni zaleca si w tabeli.
•
Po jakim
ś
czasie od pocz
ą
tku gotowania (odr bnym dla ka dego gatunku ry u), sprawd go pod wzgl dem
g sto
ś
ci i stopnia gotowo
ś
ci, jednocze
ś
nie mieszaj
ą
c go.
•
Mieszaj
ą
c ry , zachowuj ostro no
ść
: podnosz
ą
c pokryw , uwa aj, eby skropliny nie dosta
ł
y si do ry u i nie
doprowadzi
ł
y go pogorszenia jego walorów smakowych.
•
Wlewaj do zbiornika tylko czyst
ą
wod .
•
Go gotowego ry u mo na dodawa
ć
ró ne przyprawy w celu zmiany jego smaku.
Ilo
ć
Rodzaj ry u
Ry Woda
Czas goto
wania, (min.)
Mieszanka d
ł
ugiego ry u i kanadyjskiego
- Zwyk
ł
y
- B
ł
yskawiczny
170
190
1 ½ fili anki
1 ¾ fili anki
56-58
18-20
B
ł
yskawiczny 1
fili anka
1 ½ fili anki 12-15
Bia
ł
y
- Zwyk
ł
y
- D
ł
ugi
1 fili anka
1 fili anka
1 ½ fili anki
1 2/3 fili anki
45-50
50-55
WARZYWA
•
Starannie wymyj warzywa. Obetnij korzenia i w miar konieczno
ś
ci obierz ze skórki.
•
Czas trwania gotowania zale y od ilo
ś
ci,
ś
wie o
ś
ci i obróbki wst pnej produktów. W razie konieczno
ś
ci czas
gotowania mo na zmienia
ć
.
•
Nie zaleca si uprzedniego rozmra ania warzyw mro onych.
•
W przypadku gotowania warzyw w czaszy do ry u, nale y przykrywa
ć
je foli
ą
, eby zapobiec dostaniu si
zb dnej wilgoci.
•
Po up
ł
ywie 10-12 minut od pocz
ą
tku przyrz
ą
dzenia nale y wymiesza
ć
produkty mro one.
wie e warzywa
Masa, g / szt.
Przybli ony czas gotowania, (min.)
Karczochy ca
ł
e 4
(
ś
redniej wielko
ś
ci) 30-32
Szparagi 450
12-14
Motylkowe:
- Zielone/dojrza
ł
o
ś
ci woskowej
- Ca
ł
e lub rozdrobnione
225
450
12-14
20-22
Burak (krojony)
450
25-28
Broku
ł
y
450
20-22
Kapusta brukselska
450
24-26
Kapusta g
ł
owiasta bia
ł
a (krojona)
450
16-18
Seler (cienko pokrojony)
225
14-16
Marchew (cienko pokrojona)
450
18-20
Kalafior
450
20-22
Kukurydza
3-5 kaczanów
14-16
Bak
ł
a any
450
16-18
Grzyby (ca
ł
e) 450
10-12
Cebula g
ł
owiasta (cienko pokrojona)
225
12-14
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)