WARZYWA - Scarlett SC-343 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Scarlett SC-343 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 21
Ładowanie instrukcji

IM005

www.scarlett.ru

SC-343

17

Ustaw podstawk na skropliny i pojemniki parowe na podstawie.

UWAGA:

Nie dopuszczaj, eby poziom wody w zbiorniku by

ł

poni ej minimalnego.

Zawsze wk

ł

adaj produkty o d

ł

u szym czasu przygotowania (na przyk

ł

ad, wi ksze lub itp.) do dolnego pojemnika

parowego.

Je

ś

li w czasie przyrz

ą

dzania ujawniono, e wody jest mniej normy, mo na dola

ć

wody przez otwór do

nape

ł

niania wod

ą

, nie zdejmuj

ą

c pojemników parowych.

USTAWIENIE CZASU GOTOWANIA

Zegar umo liwia ustawienie maksymalnego czasu ci

ą

g

ł

ej obróbki 60 minut.

Ustaw na zegarze w

ł

a

ś

ciwy czas gotowania (zalecane lub zgodnie z w

ł

asnym do

ś

wiadczeniem). Zapali si

wska nik

ś

wietlny.

W przypadku stosowania ko

ń

cówki elementu grzejnego, ju po up

ł

ywie 35 sekund od momentu w

łą

czenia

parowaru tworzy si para.

Po up

ł

ywie ustawionego czasu gotowania rozlegnie si sygna

ł

d wi kowy, wska nik

ś

wietlny si zga

ś

nie i

parowar automatycznie si wy

łą

czy.

ROZGRZANIE CHLEBA I PÓ

Ł

PRODUKTÓW

Rozgrzewaj

ą

c chleb, niczym go nie przykrywaj.

Czas rozgrzania pó

ł

produktów zale y od temperatury ich zamra ania i przechowywania.

Przy rozgrzaniu pó

ł

produktów w czaszy do ry u roz

ł

ó je równomiernie i przykryj czasz foli

ą

aluminiow

ą

.

RY I KRUPY

W zale no

ś

ci od gatunku ry u nale y gotowa

ć

go w ró nych warunkach.

Do czaszy do gotowania ry u w

ł

ó ry i dodaj wody do zbiornika zgodnie z zaleceniami. Przykryj pokryw i w

łą

cz

parowar.

eby ry sta

ł

si bardziej mi kki, wlej o 1-2

ł

y ki sto

ł

owe wi cej wody, a eby sta

ł

si bardziej twardy – o tyle

samo mnije, ni zaleca si w tabeli.

Po jakim

ś

czasie od pocz

ą

tku gotowania (odr bnym dla ka dego gatunku ry u), sprawd go pod wzgl dem

g sto

ś

ci i stopnia gotowo

ś

ci, jednocze

ś

nie mieszaj

ą

c go.

Mieszaj

ą

c ry , zachowuj ostro no

ść

: podnosz

ą

c pokryw , uwa aj, eby skropliny nie dosta

ł

y si do ry u i nie

doprowadzi

ł

y go pogorszenia jego walorów smakowych.

Wlewaj do zbiornika tylko czyst

ą

wod .

Go gotowego ry u mo na dodawa

ć

ró ne przyprawy w celu zmiany jego smaku.

Ilo

ć

Rodzaj ry u

Ry Woda

Czas goto

wania, (min.)

Mieszanka d

ł

ugiego ry u i kanadyjskiego

- Zwyk

ł

y

- B

ł

yskawiczny

170
190

1 ½ fili anki
1 ¾ fili anki

56-58
18-20

B

ł

yskawiczny 1

fili anka

1 ½ fili anki 12-15

Bia

ł

y

- Zwyk

ł

y

- D

ł

ugi

1 fili anka
1 fili anka

1 ½ fili anki

1 2/3 fili anki

45-50
50-55

WARZYWA

Starannie wymyj warzywa. Obetnij korzenia i w miar konieczno

ś

ci obierz ze skórki.

Czas trwania gotowania zale y od ilo

ś

ci,

ś

wie o

ś

ci i obróbki wst pnej produktów. W razie konieczno

ś

ci czas

gotowania mo na zmienia

ć

.

Nie zaleca si uprzedniego rozmra ania warzyw mro onych.

W przypadku gotowania warzyw w czaszy do ry u, nale y przykrywa

ć

je foli

ą

, eby zapobiec dostaniu si

zb dnej wilgoci.

Po up

ł

ywie 10-12 minut od pocz

ą

tku przyrz

ą

dzenia nale y wymiesza

ć

produkty mro one.

wie e warzywa

Masa, g / szt.

Przybli ony czas gotowania, (min.)

Karczochy ca

ł

e 4

(

ś

redniej wielko

ś

ci) 30-32

Szparagi 450

12-14

Motylkowe:

- Zielone/dojrza

ł

o

ś

ci woskowej

- Ca

ł

e lub rozdrobnione

225
450

12-14
20-22

Burak (krojony)

450

25-28

Broku

ł

y

450

20-22

Kapusta brukselska

450

24-26

Kapusta g

ł

owiasta bia

ł

a (krojona)

450

16-18

Seler (cienko pokrojony)

225

14-16

Marchew (cienko pokrojona)

450

18-20

Kalafior

450

20-22

Kukurydza

3-5 kaczanów

14-16

Bak

ł

a any

450

16-18

Grzyby (ca

ł

e) 450

10-12

Cebula g

ł

owiasta (cienko pokrojona)

225

12-14

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)