Gotowanie: Mikrofale - Teka ML 8220 BIS L - Instrukcja obsługi - Strona 22

Teka ML 8220 BIS L Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

13.

Należy pamiętać, iż funkcja Rozmrażanie
wymaga czasu odcz

ekania, aby zapewnić

uzyskanie jednakowej temperatury przez
żywność.

Gotowanie: Mikrofale

Uwaga! Przed rozpoczęciem pracy z
urządzeniem należy zapoznać się ze
wskazówkami opisanymi w rozdziale
„Ważne instrukcje bezpieczeństwa”.

Podczas korzystania z funkcji Mikrofale
prosimy stosować się do poniższych
wskazówek:

Skórkę

owoców oraz kiełbasek należy

naciąć/nakłuć

, aby nie pękła podczas

podgrzewania czy gotowania.

Przed

użyciem jakiegokolwiek naczynia

należy najpierw upewnić się, czy jest ono
przeznaczone

do

stosowania

w

kuchenkach mikrofalowych.

Podgrzewając/gotując

produkty

żywnościowe o niskiej zawartości wody
(np.

rozmrażając

pieczywo

,

przygotowując popcorn itp.) parowanie
następuje bardzo szybko, dlatego też
żywność może ulec zwęgleniu. Ryzyko
uszkodzenia urządzenia oraz pojemnika
używanego do przyrządzenia potrawy.
Nie należy przekraczać sugerowanych
wartości czasu gotowania. Zaleca się
nadzorować cały proces gotowania.

Nie należy podgrzewać (

smażyć

) dużych

ilości oleju w kuchence mikrofalowej.

Dania gotowe do podgrzania

należy

wyjąć

z

oryginalnego

opakowania,

ponieważ

nie

zawsze

jest

ono

żaroodporne.

Przestrzegać

instrukcji

producenta.

W przypadku wstawienia do komory

kuchenki

kilku naczyń/pojemników

, np.

filiżanek,

należy

rozstawić

je

równomiernie na ceramicznej podstawie
komory.

Nie

wolno

zamykać

plastikowych

torebek

metalowymi klipsami. Stosować

wyłącznie klipsy plastikowe. Torebkę
należy nakłuć w kilku miejscach, aby
umożliwić ujście pary.

Gotując żywność należy upewnić się, że
osiągnęła ona

temperaturę co najmniej

70ºC.

W trakcie procesu gotowania okienko w

drzwiac

h może zaparować, zaś

para

wodna

skropli się po pewnym czasie.

Jest to normalne zjawisko, które może
nasilić się, gdy w pomieszczeniu panuje
niska

temperatura.

Nie

stanowi

zagrożenia. Po zakończeniu gotowania
należy wytrzeć wodę powstałą w wyniku
skraplani

a się pary.

Podgrzewając płyny, stosować

pojemniki

z szerokim otworem

, aby ułatwić ujście

pary.

Przygotować

żywność

zgodnie

ze

wskazówkami

i

stosować

się

do

sugerowanych wartości czasu gotowania
oraz poziomu mocy podanych w tabelach.
Należy pamiętać, że wartości podane w
tabelach mają charakter orientacyjny i mogą
zmienić się w zależności od stanu
początkowego,

temperatury,

zawartości

wody oraz rodzaju żywności. Zaleca się
każdorazowo dostosować czas i poziom
mocy. W zależności od rodzaju produktu
żywnościowego należy wydłużyć lub skrócić
czas gotowania bądź zwiększyć lub
zmniejszyć poziom mocy.

Gotowanie z użyciem funkcji Mikrofale

1.

Im większa ilość żywności, tym dłuższy
czas gotowania. Należy pamiętać o
poniższych zasadach:

podwójna ilość » podwoić czas

połowa ilości » zmniejszyć czas o połowę

2.

Im niższa temperatura pożywienia, tym
dłuższy czas gotowania.

3.

Im rzadsza konsystencja pożywienia, tym
krótszy czas gotowania.

4.

Równomierne rozłożenie pożywienia we
wnętrzu komory kuchenki zagwarantuje
lepsze

rezultaty.

Równoczesne

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)