Teka ML 8220 BIS L Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Produkt
Waga
Czas rozmrażania
Czas odczekania
Wskazówki
Krewetki
100 g
3-4 min
5-10 min
1 x obrócić
500 g
12-15 min
10-15 min
1 x obrócić
Owoce
200 g
4-5 min
5-8 min
2 x obrócić
300 g
8-9 min
10-15 min
1 x obrócić
500 g
12-14 min
15-20 min
1 x obrócić
Pieczywo
100 g
2-3 min
2-3 min
2 x obrócić
200 g
4-5 min
5-6 min
2 x obrócić
500 g
10-12 min
8-10 min
2 x obrócić
800 g
15-18 min
15-20 min
3 x obrócić
Masło
250 g
8-10 min
10-15 min
1 x obrócić, pod
przykryciem
Twaróg
250 g
6-8 min
5-10 min
1 x obrócić, pod
przykryciem
Śmietana
250 g
7-8 min
10-15 min
zdjąć wieczko
Ogólne wskazówki dotyczące rozmrażania
1.
Do rozmrażania zawsze należy używać
naczyń przeznaczonych do stosowania w
kuchenkach mikrofalowych (porcelana,
szkło, odpowiednie tworzywa sztuczne).
2.
Tabele
rozmrażania
według
wagi
zawierają dane dotyczące surowych
produktów żywnościowych.
3.
Czas rozmrażania zależy od ilości i
wagi/grubości
produktu.
Podczas
zamrażania porcji żywności należy wziąć
pod
uwagę
późniejszy
proces
rozmrażania.
Żywność
należy
równomiernie
ułożyć
w
naczyniu/pojemniku.
4.
Produkty żywnościowe przeznaczone do
rozmrożenia
należy
równomiernie
rozłożyć wewnątrz komory urządzenia.
Zaleca się, aby grubsze części układać
na zewnątrz. Delikatne części przykryć
folią aluminiową.
Uwaga!
Krawędzie folii
aluminiowej powinny znajdować się w
odległości przynajmniej 2 cm od ścianek
urządzenia, w przeciwnym wypadku styk
folii ze ścianką może powodować
iskrzenie.
5.
Grube partie produktów powinny być
obracane kilkakrotnie.
6.
Mrożonki należy rozłożyć równomiernie
we wnętrzu komory urządzenia. Wąskie i
płaskie
partie
żywności
ulegają
s
zybszemu rozmrożeniu.
7.
Nie
należy
całkowicie
rozmrażać
produktów bogatych w tłuszcz (masło,
twaróg, produkty mleczne). Wystarczy
odczekać tylko kilka minut, aby mogły być
zaserwowane. Jeżeli w rozmrożonym
produkcie znajdują się kryształki lodu,
należy wymieszać potrawę.
8.
Drób umieścić na odwróconym talerzu,
aby ułatwić spływanie soków.
9.
Pieczywo należy owinąć w serwetkę, aby
nie dopuścić do zbytniego przesuszenia.
10.
Obróć potrawę w regularnych odstępach
czasu.
11.
Zamrożoną żywność wyjąć z opakowania
(pamiętać o usunięciu metalowych
klipsów
zamykających).
Stosując
pojemniki, które mogą służyć zarówno do
przechowywania żywności w zamrażarce,
jak
i
do
podgrzewania/gotowania,
wystarczy jedynie zdjąć pokrywkę. W
przeciwnym wypadku należy przełożyć
żywność do pojemnika przeznaczonego
do użycia w kuchence mikrofalowej.
12.
Ciecz, powstającą podczas rozmrażania
(zwłaszcza drobiu), należy wylać. Nie
dopuścić do jej zetknięcia z pozostałą
żywnością.
Spis treści
- 3 Spis treści
- 4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa; Przed montażem i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia
- 5 Ogólne zasady bezpieczeństwa
- 7 Montaż
- 9 W przypadku uszkodzenia drzwi lub uszczelek; pr; Otworów wentylacyjnych nie wolno zatykać ani przykrywać.
- 11 Zalety kuchenki mikrofalowej
- 12 Opis urządzenia
- 14 Ustawienia podstawowe
- 15 SHO; Podstawowe funkcje
- 17 Funkcje specjalne
- 18 Naczynie do zapiekania
- 20 Rozmrażanie
- 22 Gotowanie: Mikrofale
- 25 Zalecenia dotyczące stosowania odpowiednich naczyń
- 27 Czyszczenie i pielęgnacja
- 28 Rozwiązywanie problemów
- 30 Wskazówki dotyczące montażu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)