Teka ML 8220 BIS L - Instrukcja obsługi - Strona 21

Teka ML 8220 BIS L Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

Produkt

Waga

Czas rozmrażania

Czas odczekania

Wskazówki

Krewetki

100 g

3-4 min

5-10 min

1 x obrócić

500 g

12-15 min

10-15 min

1 x obrócić

Owoce

200 g

4-5 min

5-8 min

2 x obrócić

300 g

8-9 min

10-15 min

1 x obrócić

500 g

12-14 min

15-20 min

1 x obrócić

Pieczywo

100 g

2-3 min

2-3 min

2 x obrócić

200 g

4-5 min

5-6 min

2 x obrócić

500 g

10-12 min

8-10 min

2 x obrócić

800 g

15-18 min

15-20 min

3 x obrócić

Masło

250 g

8-10 min

10-15 min

1 x obrócić, pod

przykryciem

Twaróg

250 g

6-8 min

5-10 min

1 x obrócić, pod

przykryciem

Śmietana

250 g

7-8 min

10-15 min

zdjąć wieczko

Ogólne wskazówki dotyczące rozmrażania

1.

Do rozmrażania zawsze należy używać
naczyń przeznaczonych do stosowania w
kuchenkach mikrofalowych (porcelana,
szkło, odpowiednie tworzywa sztuczne).

2.

Tabele

rozmrażania

według

wagi

zawierają dane dotyczące surowych
produktów żywnościowych.

3.

Czas rozmrażania zależy od ilości i
wagi/grubości

produktu.

Podczas

zamrażania porcji żywności należy wziąć
pod

uwagę

późniejszy

proces

rozmrażania.

Żywność

należy

równomiernie

ułożyć

w

naczyniu/pojemniku.

4.

Produkty żywnościowe przeznaczone do
rozmrożenia

należy

równomiernie

rozłożyć wewnątrz komory urządzenia.
Zaleca się, aby grubsze części układać
na zewnątrz. Delikatne części przykryć
folią aluminiową.

Uwaga!

Krawędzie folii

aluminiowej powinny znajdować się w
odległości przynajmniej 2 cm od ścianek
urządzenia, w przeciwnym wypadku styk
folii ze ścianką może powodować
iskrzenie.

5.

Grube partie produktów powinny być
obracane kilkakrotnie.

6.

Mrożonki należy rozłożyć równomiernie
we wnętrzu komory urządzenia. Wąskie i

płaskie

partie

żywności

ulegają

s

zybszemu rozmrożeniu.

7.

Nie

należy

całkowicie

rozmrażać

produktów bogatych w tłuszcz (masło,
twaróg, produkty mleczne). Wystarczy
odczekać tylko kilka minut, aby mogły być
zaserwowane. Jeżeli w rozmrożonym
produkcie znajdują się kryształki lodu,
należy wymieszać potrawę.

8.

Drób umieścić na odwróconym talerzu,
aby ułatwić spływanie soków.

9.

Pieczywo należy owinąć w serwetkę, aby
nie dopuścić do zbytniego przesuszenia.

10.

Obróć potrawę w regularnych odstępach
czasu.

11.

Zamrożoną żywność wyjąć z opakowania
(pamiętać o usunięciu metalowych
klipsów

zamykających).

Stosując

pojemniki, które mogą służyć zarówno do
przechowywania żywności w zamrażarce,
jak

i

do

podgrzewania/gotowania,

wystarczy jedynie zdjąć pokrywkę. W
przeciwnym wypadku należy przełożyć
żywność do pojemnika przeznaczonego
do użycia w kuchence mikrofalowej.

12.

Ciecz, powstającą podczas rozmrażania
(zwłaszcza drobiu), należy wylać. Nie
dopuścić do jej zetknięcia z pozostałą
żywnością.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)