Teka ML 8220 BIS L Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Zalety kuchenki mikrofalowej
W
tradycyjnych
piekarnikach
ciepło,
wytwarzane przez elementy grzewcze lub
palniki gazowe, powoli
penetruje żywność od
zewnątrz do wewnątrz. Skutkuje to dużą
utratą energii na ogrzanie powietrza,
komponentów urządzenia oraz naczyń.
W kuchence mikrofalowej ciepło jest
wytwarzane
wewnątrz
produktu
żywnościowego i roz- prowadzane od
wewnątrz do zewnątrz. W tym przypadku nie
występuje
niepotrzebna
utrata
energii
(nagrzanie wnętrza urządzenia oraz naczyń),
gdyż podgrzewana jest wyłącznie żywność.
Zalety kuchenki mikrofalowej:
1. Krótszy czas gotowania; w porównaniu z
tradycyjnym piekarnikiem czas gotowania
s
kraca się nawet o ¾ .
2.
Ultraszybkie
rozmrażanie
zapobiega
nadmiernemu rozwojowi bakterii.
3.
Oszczędność energii.
4.
Zachowanie wartości odżywczych (dzięki
krótszemu czasowi grzania).
5.
Łatwość w utrzymaniu w czystości.
Jak działa kuchenka mikrofalowa
Urządzenie zostało wyposażone w zawór
wysokonapięciowy, zwany magnetronem,
który przetwarza energię elektryczną w
energię
mikrofalową.
Powstałe
fale
elektromagnetyczne są wprowadzane do
wnętrza komory urządzenia przez falowód
lub poprzez ceramiczna podstawę komory
urządzenia.
Wewnątrz urządzenia mikrofale rozchodzą
się we wszystkich kierunkach, odbijają od
metalowych ścianek komory, a następnie są
wchłaniane przez żywność, penetrując ją
równomiernie.
Dlacz
ego żywność nagrzewa się
Większość
produktów
żywnościowych
zawiera wodę, która dzięki mikrofalom jest
wprawiana w drgania.
Tarcia między cząsteczkami produkują
ciepło,
które
podwyższa
temperaturę
żywności, rozmrażając ją, gotując lub
podgrzewając.
Dzięki ciepłu wytwarzanemu wewnątrz
produktu żywnościowego:
możliwe jest gotowanie jedynie z
odrobiną płynu lub tłuszczu/oleju.
rozmrażanie,
podgrzewanie
lub
gotowanie odbywa się szybciej niż w
tradycyjnym piekarniku.
żywność zachowuje witaminy, wartości
odżywcze oraz minerały.
żywność zachowuje swój kolor i aromat.
Mikrofale przechodzą przez porcelanę, szkło,
karton i tworzywa sztuczne, natomiast nie
przenikają
przez
metal.
Dlatego
w
kuchenkach mikrofalowych nie pow
inno się
stosować pojemników metalowych lub z
częściami metalowymi.
Mikrofale odbijają się od metalu …
…lecz przechodzą przez szkło i porcelanę…
… a następnie są pochłaniane przez
żywność.
Spis treści
- 3 Spis treści
- 4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa; Przed montażem i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia
- 5 Ogólne zasady bezpieczeństwa
- 7 Montaż
- 9 W przypadku uszkodzenia drzwi lub uszczelek; pr; Otworów wentylacyjnych nie wolno zatykać ani przykrywać.
- 11 Zalety kuchenki mikrofalowej
- 12 Opis urządzenia
- 14 Ustawienia podstawowe
- 15 SHO; Podstawowe funkcje
- 17 Funkcje specjalne
- 18 Naczynie do zapiekania
- 20 Rozmrażanie
- 22 Gotowanie: Mikrofale
- 25 Zalecenia dotyczące stosowania odpowiednich naczyń
- 27 Czyszczenie i pielęgnacja
- 28 Rozwiązywanie problemów
- 30 Wskazówki dotyczące montażu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)