Zalety kuchenki mikrofalowej - Teka ML 8220 BIS L - Instrukcja obsługi - Strona 11

Teka ML 8220 BIS L Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

Zalety kuchenki mikrofalowej

W

tradycyjnych

piekarnikach

ciepło,

wytwarzane przez elementy grzewcze lub
palniki gazowe, powoli

penetruje żywność od

zewnątrz do wewnątrz. Skutkuje to dużą
utratą energii na ogrzanie powietrza,
komponentów urządzenia oraz naczyń.

W kuchence mikrofalowej ciepło jest
wytwarzane

wewnątrz

produktu

żywnościowego i roz- prowadzane od
wewnątrz do zewnątrz. W tym przypadku nie
występuje

niepotrzebna

utrata

energii

(nagrzanie wnętrza urządzenia oraz naczyń),
gdyż podgrzewana jest wyłącznie żywność.

Zalety kuchenki mikrofalowej:

1. Krótszy czas gotowania; w porównaniu z

tradycyjnym piekarnikiem czas gotowania
s

kraca się nawet o ¾ .

2.

Ultraszybkie

rozmrażanie

zapobiega

nadmiernemu rozwojowi bakterii.

3.

Oszczędność energii.

4.

Zachowanie wartości odżywczych (dzięki
krótszemu czasowi grzania).

5.

Łatwość w utrzymaniu w czystości.

Jak działa kuchenka mikrofalowa

Urządzenie zostało wyposażone w zawór
wysokonapięciowy, zwany magnetronem,
który przetwarza energię elektryczną w
energię

mikrofalową.

Powstałe

fale

elektromagnetyczne są wprowadzane do
wnętrza komory urządzenia przez falowód
lub poprzez ceramiczna podstawę komory
urządzenia.
Wewnątrz urządzenia mikrofale rozchodzą
się we wszystkich kierunkach, odbijają od
metalowych ścianek komory, a następnie są
wchłaniane przez żywność, penetrując ją
równomiernie.

Dlacz

ego żywność nagrzewa się

Większość

produktów

żywnościowych

zawiera wodę, która dzięki mikrofalom jest
wprawiana w drgania.

Tarcia między cząsteczkami produkują
ciepło,

które

podwyższa

temperaturę

żywności, rozmrażając ją, gotując lub
podgrzewając.

Dzięki ciepłu wytwarzanemu wewnątrz
produktu żywnościowego:

możliwe jest gotowanie jedynie z

odrobiną płynu lub tłuszczu/oleju.

rozmrażanie,

podgrzewanie

lub

gotowanie odbywa się szybciej niż w
tradycyjnym piekarniku.

żywność zachowuje witaminy, wartości

odżywcze oraz minerały.

żywność zachowuje swój kolor i aromat.

Mikrofale przechodzą przez porcelanę, szkło,
karton i tworzywa sztuczne, natomiast nie
przenikają

przez

metal.

Dlatego

w

kuchenkach mikrofalowych nie pow

inno się

stosować pojemników metalowych lub z
częściami metalowymi.

Mikrofale odbijają się od metalu …

…lecz przechodzą przez szkło i porcelanę…

… a następnie są pochłaniane przez

żywność.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)