Scarlett SC-MW9020S08D - Instrukcja obsługi - Strona 7

Scarlett SC-MW9020S08D Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 10
Ładowanie instrukcji

IM021

www.scarlett.ru

SC-MW 9020S08D

44

Produkty należy gotować w specjalnych naczyniach, nie rozmieszczać bezpośrednio na talerzu szklanym, z
wyjątkiem przypadków wyraźnie określonych w przepisie dotyczącym gotowania dania.

Naczynia powinny być odpowiednie do stosowania w kuchenkach mikrofalowych.

Odpowiednie do stosowania do gotowania w kuchence mikrofalowej naczynia należy używać zgodnie z instrukcjami
producenta naczyń.

Pamiętaj, że w kuchence mikrofalowej zawartość nagrzewa się znacznie szybciej, niż naczynia, dlatego należy
bardzo uważać podczas wyjmowania naczyń z kuchenki, ostrożnie otwieraj pokrywę, aby uniknąć poparzenia parą.

Wstępnie należy usuwać z produktów lub ich opakowań metalowe taśmy i folie

Jajka w skorupkach oraz ugotowane na twardo nie

powinny być podgrzewane w mikrofalówkach, gdyż mogą

eksplodować nawet po zakończeniu gotowania.

Niewłaściwe utrzymanie kuchenki w stanie czystym może spowodować zużycie powierzchni, co może niekorzystnie
wpływać na pracę urządzenia i stworzyć potencjalne zagrożenie dla użytkownika.

Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się w temperaturze poniżej 0ºC, przed włączeniem musi być
p

rzechowywane w temperaturze pokojowej nie krócej niż w ciągu 2 godzin.

Producent zastrzega sobie prawo, bez dodatkowego powiadomienia, do wprowadzania drobnych zmian w

konstrukcji wyrobu, które zupełnie nie wpływają na jego bezpieczeństwo, sprawność ani funkcjonalność.

Data produkcji jest wskazana na wyrobie i/albo na opakowaniu, a także w dokumentacji towyrzyszącej, w formacie
XX.XXXX, gdzie pierwsze dwie liczby „XX” to miesiąc produkcji, następne cztery cyfry „XXXX” to rok produkcji.

NACZYNIA ODPOWIEDNIE DO STOSOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
UWAGA!

Zwracaj uwagę na oznakowanie naczyń i kieruj się zaleceniami producenta.

WŁAŚCIWE NACZYNIA

Szkło żaroodporne

jest najlepszym materiałem do naczyń stosowanych do gotowania w kuchence mikrofalowej.

Tworzywa sztuc

zne odporne na wysoką temperaturę

– w takich naczyniach nie należy gotować żywności o

wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru. Nie można używać szczelnie zamykanych pojemników.

Fajans i porcelana

– nadają się do gotowania w kuchence mikrofalowej, z wyjątkiem naczyń pozłacanych,

posrebrzanych lub posiadających ozdobne elementy metalowe.

Opakowanie wyspecjalizowane

(z papieru, tworzywa sztucznego itp.), przeznaczone do kuchenek mikrofalowych

ściśle trzymać się zaleceń producenta.

NIEWŁAŚCIWE NACZYNIA

Folia

do przechowywania produktów, a także worki foliowe PE odporne na wysoką temperaturę

– nie nadając

się do smażenia mięsa ani innych dowolnych produktów.

Naczynia metalowe (z aluminium, stali nierdzewnej, itp.) i folia spożywcza z aluminium*

– ekranizują mikrofale;

przy kontakcie ze ściankami komory do gotowania mogą powodować iskrzenie oraz zwarcie w procesie gotowania.

* Można stosować w celu nawinięcia w jedną warstwę poszczególnych części produktu, aby uniknąć przegrzania i

przypalenia się. Nie dopuszczać do kontaktu ze ścianami, odległość od nich nie powinna być mniejsza niż 2 cm.

Topliwe tworzywa sztuczne

– nie nadają się do gotowania w kuchence mikrofalowej.

Naczynia lakierowane

– pod wpływem mikrofal lakier może zostać roztopiony.

Zwykłe szkło (w tym figurowe i grube)

– pod wpływem wysokiej temperatury może ulec zniekształceniu.

Papier, słomka, drewno

– pod wpływem wysokiej temperatury mogą się zapalić.

Naczynia z melaminy

– może absorbować promieniowanie mikrofalowe, co powoduje ich pękanie lub destrukcję

termiczną i znacznie wydłuża czas gotowania.

JAK SPRAWDZIĆ, CZY NACZYNIA SO ODPOWIEDNIE DO STOSOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ?

Włącz kuchenkę i ustaw przełącznik trybu pracy na maksymalną moc (maksymalna temperatura), umieść w środku
kuchenki na okres

1 minuty sprawdzany pojemnik i umieść obok szklankę wody (~ 250 ml).

Pojemnik nadający się do gotowania dań w kuchence mikrofalowej pozostanie w tej samej temperaturze, co i przed
włożeniem do pieca, podczas gdy woda się podgrzeje.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

Nie

używaj naczyń z wąską szyjką, butelek, ponieważ mogą eksplodować.

Nie używaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. Należy stosować tylko specjalne termometry
przeznaczone do kuchenek mikrofalowych.

PRZED WEZWANIEM SERWISU

Jeśli kuchenka nie może być włączona, sprawdź:

sprawność gniazda elektrycznego oraz czy jest napięcie w gniazdku;

poprawność ustawienia timera;

czy są dokładnie zamknięte drzwiczki.

ZAKŁÓCENIA RADIOWE

Mikrofale mogą spowodować zakłócenia w pracy radia, telewizora, czy innego sprzętu tego rodzaju.

Aby zminimalizować zakłócenia radiowe:

regularnie wyczyszczaj drzwiczki i powierzchnie uszczelek:

ustaw telewizor i radio jak najdalej od kuchenki mikrofalowej;

zmienić położenie anteny radiowej czy telewizyjnej. w celu osiągnięcia lepszych wyników

podłącz kuchenkę mikrofalową do innego gniazdka tak, aby była podłączona do innego obiegu niż odbiornik.

NASTAWIANIE

Upewnij się, że wewnątrz kuchenki nie są materiałów opakowaniowych ani ciał obcych.

Sprawdź czy nie są uszkodzone podczas transportu:

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)