Gorenje MO 17 MS - Instrukcja obsługi - Strona 29

Gorenje MO 17 MS Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 30
Ładowanie instrukcji

113

Rozmrażanie

Kuchenka mikrofalowa to wyjątkowo pomocne urządzenie do rozmrażania
zamrożonej żywności. Mikrofale delikatnie i w krótkim czasie rozmrażają jedzenie.
Okazuje się to szczególnie pomocne, gdy zjawiają się niespodziewani goście.
Zamr

ożony drób należy przed gotowaniem dokładnie rozmroziš. Usunąš należy

metalowe klipsy i wyjąš mięso z opakowania, aby płyn z rozmrażania mógł
odciekaš. Zamrożone jedzenie należy wstawiš do naczynia bez pokrywki. W
połowie procesu rozmrażania mięso należy odwróciš, odsączając płyn i usuwając
wnętrzności natychmiast, jak tylko będzie to możliwe. Od czasu do czasu należy
sprawdziš, czy powierzchnia jedzenia nie zrobiła się ciepła. Jeżeli mniejsze i
cieńsze kawałki mięsa zaczną się ogrzewaš, należy je zabezpieczyš małymi
kawałkami folii aluminiowej, którą należy owinąš mięso w czasie rozmrażania.
Jeżeli zewnętrzna powierzchnia drobiu zacznie się ogrzewaš, należy przerwaš
rozmrażanie i mięso przed dalszą obróbką pozostawiš chociaż na dwadzieścia
minut.

WSKAZÓWKA:

Kawałki jedzenia o równej powierzchni się rozmrożą szybciej niż

grube kawałki oraz czas, potrzebny na rozmrażanie mniejszych kawałków, będzie
krótszy, niż potrzebny na rozmrażanie większych. Należy się tym kierowaš,
rozmrażając jedzenie.

Czyszczenie kuchenki mikrofalowej

Aby zapobiec zbieraniu się tłuszczu i resztek jedzenia, regularnie należy czyściš
następujące części kuchenki mikrofalowej:

wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie,

drzwi i uszczelki na drzwiach,

talerz obrotowy i obręcz nośnika.

Zawsze nal

eży sprawdziš, czy uszczelki na drzwiach są czyste oraz czy drzwi

dobrze się zamykają.
1.

Zewnętrzne powierzchnie należy czyściš miękką ściereczką i ciepłą wodą z
niewielką ilością środka czyszczącego.

2.

Ewentualne kropelki i plamy tłuszczu z powierzchni w komorze kuchenki oraz
z obręczy nośnika należy usunąš za pomocą ściereczki, zwilżonej delikatnym
roztworem środka czyszczącego, następnie wyczyściš do czysta i wysuszyš.

3.

Chcąc zmiękczyš pozostałości jedzenia i usunąš nieprzyjemny zapach,
należy wstawiš kubeczek z rozcieńczonym sokiem cytrynowym na talerz
obrotowy i go dziesięš minut ogrzewaš na najwyższym poziomie mocy.

4.

Szklany talerz obrotowy można myš również w zmywarce; należy go myš, gdy
zajdzie taka potrzeba.


Szczelin wentylacyjnych nie na

leży polewaš wodą. Nigdy nie należy stosowaš

drapiących akcesoriów do czyszczenia lub rozpuszczalników chemicznych.
Szczególnie należy byš uważnym, czyszcząc uszczelki na drzwiach; należy
sprawdziš, czy się na nich nie zgromadził brud, przeszkadzający w prawidłowym
zamykaniu drzwi.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)