Gorenje MO 17 MS - Instrukcja obsługi - Strona 23

Gorenje MO 17 MS Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 30
Ładowanie instrukcji

107

11.

Należy pamiętaš, iż energia mikrofalowa nie nagrzewa naczyń w których
przygotowywana jest żywnośš. Mimo iż naczynie, będzie na dotyk chłodne,
temperatura artykułu żywnościowego będzie tak samo wysoka jak po
zwykłym gotowaniu. Dlatego po odsłonięciu (chłodnej) przykrywki potrawa
będzie parowaš.

12.

Przed spożyciem należy sprawdziš temperaturę żywności, szczególnie jeśli
chodzi o artykuły żywnościowe dla dzieci i niemowląt. Radzi się, aby po
wyjęciu żywności z kuchenki poczekaš kilka minut, potrawę należy
przemieszaš lub wstrząsnąš aby temperatura pożywienia była rόwnomiernie
rozprowadzona.

13.

Żywnośš zawierającą tłuszcze i wodę należy po wyłączeniu się kuchenki
przetrzymaš w niej przez kolejnych 30 - 60 sekund. Spowoduje to uspokojenie
się składników. Potrawa po wstawieniu do niej łyżki lub dodaniu kostki Maggi
nie będzie się pieniš.

14.

Należy pamiętaš, że czas przygotowywania niektórych potraw (np. budyniu
wigilijnego, marmolady lub mielonego mięsa), jest krótszy w porównaniu z ich
tradycyjnym przygotowywaniem. Do podgrzewania potraw zawierających
dużą ilośš tłuszczu lub cukru nie wolno używaš naczyń z tworzyw
sztucznych..

15.

Mimo, iż energia mikrofalowa nie nagrzewa naczyń, naczynie może
absorbowaš ciepło pochodzące z potrawy. Najczęściej pojawia się to w
przypadku pokrycia żywności folią. By zapobiec poparzeniom, zaleca się
używanie rękawiczek ochronnych, podczas wyjmowania naczyń z kuchenki.

16.

Aby zmniejszyš możliwośš wystąpienia pożaru w komorze kuchenki:
a)

Należy dokładnie określiš czas przygotowywania żywności i uważaš by jej
nie podgrzewaš za długo. Uważnie należy sprawdzaš proces
podgrzewania żywności jeśli używamy do tego przyrządów papierowych, z
tworzyw sztucznych lub innych łatwo palnych materiałów.

b)

Należy usunąš druciane spinki czy sznurki, którymi związana jest
pakowana w woreczkach żywnośš.

c)

Nie wolno otwieraš drzwiczek kuchenki w przypadku zapalenia się wsadu.
Kuchenkę należy natychmiast odciąš od zasilania prądu przez
wyciągnięcie wtyczki z gniadzka lub przez odkręcenie bezpiecznika z
głównej tablicy rozdzielczej.







instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)