Gotowanie z użyciem mikrofal; porady dotyczące gotowania w kuchence mikrofalowej - Electrolux EMS26204 - Instrukcja obsługi - Strona 14

Electrolux EMS26204 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 32
Ładowanie instrukcji

43

POLSKI

5.3

Gotowanie z użyciem mikrofal

Porady dotyczące gotowania w kuchence mikrofalowej

Skład

potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu lub cukru (np. pudding lub

paszteciki) wymagają ogrzewania przez krótszy czas. Należy zachować

ostrożność, ponieważ przegrzanie może spowodować pożar.

Wielkość

W celu równomiernego ugotowania wszystkie kawałki powinny być tej

samej wielkości.

Temperatura

potraw

początkowa temperatura potrawy z nadzieniem wpływa na wymagany

czas gotowania. potrawy z nadzieniem (np. pączki) należy przekłuć, aby

wypuścić ciepło lub parę.

rozmieszczenie Największe kawałki potrawy, na przykład udka, należy umieścić przy

zewnętrznych ściankach naczynia.

przykrycie

Należy użyć folii spożywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub

odpowiedniej pokrywki.

przekłuwanie

potrawy w skorupce, ze skórą lub błoną należy przed gotowaniem lub

odgrzaniem nakłuć w kilku miejscach, ponieważ wewnątrz potrawy

gromadzi się para, która może spowodować wybuch potrawy, (np.

ziemniaki, ryba, kurczak lub kiełbaski).

WAŻNE!

Nie należy podgrzewać jajek, na przykład sadzonych lub na twardo,

za pomocą mikrofal, ponieważ mogą wybuchnąć nawet po

zakończeniu gotowania.

Mieszanie,

obracanie i

zmiana ułożenia

W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas

gotowania mieszać, obracać i zmieniać ułożenie potrawy. Zawsze należy

mieszać i zmieniać ułożenie od zewnątrz do środka.

pozostawienie po ugotowaniu potrawę należy pozostawić na pewien czas, aby

umożliwić równomierne rozproszenie ciepła w całej potrawie.

Osłona

Nagrzane części można osłonić małymi kawałkami folii aluminiowej, które

odbijają mikrofale, (np. udka i skrzydełka kurczaka).

5.2

porady dotyczące gotowania w kuchence mikrofalowej

Kuchenka umożliwia wybranie jednego z 6 poziomów mocy.

Ustawienie

mocy

Zalecane użycie

900 W/

WYSOKA

Służy do szybkiego gotowania lub odgrzewania (np. zupy, zapiekanki,

potraw z puszki, gorące napoje, warzywa, ryba itp).

630 W

Służy do dłuższego gotowania gęstych potraw, takich jak pieczeń, mięso

mielone i dania gotowe oraz potrawy delikatne, na przykład sos serowy i

biszkopty. po ustawieniu mniejszej mocy sos nie zagotuje się, a potrawa

zostanie ugotowana równomiernie bez przypalenia na bokach.

450 W

Stosowane do gęstych potraw, które wymagają długiego czasu gotowania

podczas tradycyjnego przyrządzania, np. potrawy z wołowiny. Użycie tego

poziomu mocy jest zalecane, aby mięso było delikatne.

270 W/

rOZMrAŻ-

ANIE

W celu rozmrożenia należy wybrać to ustawienie, aby zapewnić

równomierne odmrożenie potrawy. To ustawienie jest także odpowiednie do

duszenia ryżu, makaronu, pierogów i gotowania kremu z jajek.

90 W

Nadaje się także do delikatnego rozmrażania (na przykład ciasta z kremem).

0 W

przeznaczone do użycia z timerem kuchennym.

W = WATY

2_Electrolux_Polish_MG_BASE_AJ26_Layout 1 13/07/2015 12:57 Page 43

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)