JAK UPIEC WSPANIAŁE GOFRY:; NIE WOLNO ZANURZAĆ URZĄDZENIA W; PARAMETRY TECHNICZNE; Utylizacja przyjazna środowisku; szczypta soli, aromat rumowy lub cytrynowy - First FA-5305-3 - Instrukcja obsługi - Strona 5

First FA-5305-3 Gofrownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 10
Ładowanie instrukcji

12

13

potrzeby przetrzyj je wilgotną ściereczką.

Aby usprawnić opiekanie, nanieś na płytki

urządzenia łyżeczkę oleju roślinnego.

Rozprowadź olej chłonnym ręcznikiem

papierowym i usuń jego nadmiar.
Podczas pierwszego rozgrzewania urządzenie

może wydzielać dym i nieprzyjemną woń. Jest

to zjawisko naturalne. Nie ma ono wpływu na

bezpieczeństwo użytkowania sprzętu.

• Po umieszczeniu wtyczki w gniazdku

zauważysz, że włączyła się lampka

gotowości, która informuje, że rozpoczęło

się nagrzewanie wstępne.

• Poczekaj aż skończy się nagrzewanie,

a lampka zgaśnie. Oznacza to, że

płytki grzejne osiągnęły odpowiednią

temperaturę.

• Zalecamy naniesienie na płytki grzejne

odrobiny oleju w spreju. Dzięki niemu

łatwiej będzie zdjąć upieczone gofry.

• Wlej ciasto w zagłębienia płytek, używając

łyżki lub rękawa cukierniczego.

Uwaga: Nie stosuj plastikowych rękawów,

które mogą stopić się w momencie kontaktu z

rozgrzaną płytką.
• Delikatnie zamknij pokrywę, upewniając

się, że zatrzask zamknął się. Nie trzaskaj

pokrywą, gdyż może to spowodować

rozlanie się ciasta.

• Piecz gofry przez 4–6 minut lub do

zrumienienia.

• Gofry zdejmuj wyłącznie drewnianą

lub plastikową łopatką. Nie dotykaj

powierzchni płytek ostrymi lub metalowymi

przyrządami, gdyż możesz w ten sposób

uszkodzić powłokę płytki.

JAK UPIEC WSPANIAŁE GOFRY:

1. Nie należy zbyt długo mieszać ciasta.

Jeżeli białka zostaną ubite oddzielnie i

dopiero później ostrożnie wymieszane z

masą, gofry będą delikatne i chrupiące.

2. Gofry muszą upiec się do końca, nim

zostaną wyjęte z gofrownicy.

3. Nie należy podnosić pokrywy podczas

pierwszych minut pieczenia, ponieważ

gofry mogą się rozpaść.

4. Jeżeli gofry mają być szczególnie

chrupiące, należy piec je trochę dłużej i po

podniesieniu pokrywki zostawić je jeszcze

na chwilę na gorących blachach.

KONSERWACJA:

Należy ostrożnie obchodzić się z gofrownicą.

Nie wolno rozmontowywać urządzenia

podczas czyszczenia. Należy je tylko

wyszczotkować i przetrzeć czystą ściereczką,

aby usunąć resztki tłuszczu i ciasta. Do

czyszczenia blach nie wolno używać wody

ani środków czyszczących. Nie wolno

czyścić pokrytych powłoką antyadhezyjną

blach wełną stalową ani ostrymi gąbkami.

Przyklejone resztki należy usuwać plastikową

gąbką lub myjką. Zaleca się używanie

specjalnych produktów do czyszczenia

powłok antyadhezyjnych. Po każdym użyciu

należy przetrzeć blachy wilgotną ściereczką.

Obudowę urządzenia należy czyścić tylko

miękką ściereczką i łagodnym środkiem

myjącym.
Urządzenie można przechowywać w pozycji

pionowej – zajmuje wtedy mniej miejsca.

NIE WOLNO ZANURZAĆ URZĄDZENIA W

WODZIE!

PARAMETRY TECHNICZNE

Moc: 220-240V ~ 50/60Hz • 1100W

Utylizacja przyjazna środowisku

Możesz wspomóc ochronę środowiska!

Proszę pamiętać o przestrzeganiu lokalnych

przepisów: przekaż uszkodzony sprzęt

elektryczny do odpowiedniego ośrodka

utylizacji.

POLSKI

POLSKI

PRZEPISY NA GOFRY:

GOFRY DOMOWE:

Składniki:

250g masła lub margaryny, 175g cukru,

2 opakowania cukru waniliowego, 6 jajek,

szczypta soli, aromat rumowy lub cytrynowy

(według uznania), 500g mąki pszennej,

9g proszku do pieczenia, ok. 1/2 litra mleka.

Przygotowanie:

Ukręcić masło/margarynę na pienistą masę.

Do masy dodawać stopniowo cukier i cukier

waniliowy i ukręcić ze składników gładkie

ciasto. Potem dodać po kolei oba jajka,

szczyptę soli i aromat rumowy lub cytrynowy.

Następnie dodawać proszek do pieczenia

zmieszany z przesianą mąką na zmianę z

mlekiem. Niemożliwe jest podanie konkretnej

ilości mleka. Należy dodać go tylko tyle, aby

ciasto spływało z łyżki gęstym strumieniem.
Piec gofry według instrukcji.

GOFRY ŚMIETANOWE:

Składniki:

250g masła lub margaryny, 100g cukru,

1 opakowanie cukru waniliowego, 4 żółtka,

125g mąki pszennej, 125g mąki kukurydzianej,

6g proszku do pieczenia, 1/4 litra śmietany,

4 białka, cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Ukręcić tłuszcz na pienistą masę, dodawać

stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka.

Potem dodawać przesianą mąkę pszenną

zmieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem

do pieczenia na zmianę ze śmietaną. Na

koniec ostrożnie dodać ubite na sztywno

białka.
Piec gofry według instrukcji.

GOFRY BISZKOPTOWE:

Składniki:

2 jajka, 6 łyżek gorącej wody, 150g cukru,

1 opakowanie cukru waniliowego, 4 krople

cytrynowego olejku do pieczenia,

200g mąki pszennej, 6g proszku do pieczenia,

50g masła lub margaryny, cukier puder do

posypania.
Przygotowanie:

Ubić żółtka i wodę na pienistą masę i

stopniowo dodać 2/3 cukru zmieszanego

z cukrem waniliowym. Potem ukręcić ze

składników puszyste ciasto i dodać olejek

do pieczenia. Ubić białka na sztywna pianę,

dodając stopniowo resztę cukru. Piana musi

być tak sztywna, aby widoczne był ślad po

cięciu nożem. Potem ostrożnie zmieszać

pianę z masą. Przesiać mąkę zmieszaną z

proszkiem do pieczenia na masę i delikatnie

wymieszać. Następnie stopniowo i ostrożnie

dodawać stopione i wystudzone masło.
Piec gofry według instrukcji.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)