First FA-5305-3 Gofrownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
12
13
potrzeby przetrzyj je wilgotną ściereczką.
Aby usprawnić opiekanie, nanieś na płytki
urządzenia łyżeczkę oleju roślinnego.
Rozprowadź olej chłonnym ręcznikiem
papierowym i usuń jego nadmiar.
Podczas pierwszego rozgrzewania urządzenie
może wydzielać dym i nieprzyjemną woń. Jest
to zjawisko naturalne. Nie ma ono wpływu na
bezpieczeństwo użytkowania sprzętu.
• Po umieszczeniu wtyczki w gniazdku
zauważysz, że włączyła się lampka
gotowości, która informuje, że rozpoczęło
się nagrzewanie wstępne.
• Poczekaj aż skończy się nagrzewanie,
a lampka zgaśnie. Oznacza to, że
płytki grzejne osiągnęły odpowiednią
temperaturę.
• Zalecamy naniesienie na płytki grzejne
odrobiny oleju w spreju. Dzięki niemu
łatwiej będzie zdjąć upieczone gofry.
• Wlej ciasto w zagłębienia płytek, używając
łyżki lub rękawa cukierniczego.
Uwaga: Nie stosuj plastikowych rękawów,
które mogą stopić się w momencie kontaktu z
rozgrzaną płytką.
• Delikatnie zamknij pokrywę, upewniając
się, że zatrzask zamknął się. Nie trzaskaj
pokrywą, gdyż może to spowodować
rozlanie się ciasta.
• Piecz gofry przez 4–6 minut lub do
zrumienienia.
• Gofry zdejmuj wyłącznie drewnianą
lub plastikową łopatką. Nie dotykaj
powierzchni płytek ostrymi lub metalowymi
przyrządami, gdyż możesz w ten sposób
uszkodzić powłokę płytki.
JAK UPIEC WSPANIAŁE GOFRY:
1. Nie należy zbyt długo mieszać ciasta.
Jeżeli białka zostaną ubite oddzielnie i
dopiero później ostrożnie wymieszane z
masą, gofry będą delikatne i chrupiące.
2. Gofry muszą upiec się do końca, nim
zostaną wyjęte z gofrownicy.
3. Nie należy podnosić pokrywy podczas
pierwszych minut pieczenia, ponieważ
gofry mogą się rozpaść.
4. Jeżeli gofry mają być szczególnie
chrupiące, należy piec je trochę dłużej i po
podniesieniu pokrywki zostawić je jeszcze
na chwilę na gorących blachach.
KONSERWACJA:
Należy ostrożnie obchodzić się z gofrownicą.
Nie wolno rozmontowywać urządzenia
podczas czyszczenia. Należy je tylko
wyszczotkować i przetrzeć czystą ściereczką,
aby usunąć resztki tłuszczu i ciasta. Do
czyszczenia blach nie wolno używać wody
ani środków czyszczących. Nie wolno
czyścić pokrytych powłoką antyadhezyjną
blach wełną stalową ani ostrymi gąbkami.
Przyklejone resztki należy usuwać plastikową
gąbką lub myjką. Zaleca się używanie
specjalnych produktów do czyszczenia
powłok antyadhezyjnych. Po każdym użyciu
należy przetrzeć blachy wilgotną ściereczką.
Obudowę urządzenia należy czyścić tylko
miękką ściereczką i łagodnym środkiem
myjącym.
Urządzenie można przechowywać w pozycji
pionowej – zajmuje wtedy mniej miejsca.
NIE WOLNO ZANURZAĆ URZĄDZENIA W
WODZIE!
PARAMETRY TECHNICZNE
Moc: 220-240V ~ 50/60Hz • 1100W
Utylizacja przyjazna środowisku
Możesz wspomóc ochronę środowiska!
Proszę pamiętać o przestrzeganiu lokalnych
przepisów: przekaż uszkodzony sprzęt
elektryczny do odpowiedniego ośrodka
utylizacji.
POLSKI
POLSKI
PRZEPISY NA GOFRY:
GOFRY DOMOWE:
Składniki:
250g masła lub margaryny, 175g cukru,
2 opakowania cukru waniliowego, 6 jajek,
szczypta soli, aromat rumowy lub cytrynowy
(według uznania), 500g mąki pszennej,
9g proszku do pieczenia, ok. 1/2 litra mleka.
Przygotowanie:
Ukręcić masło/margarynę na pienistą masę.
Do masy dodawać stopniowo cukier i cukier
waniliowy i ukręcić ze składników gładkie
ciasto. Potem dodać po kolei oba jajka,
szczyptę soli i aromat rumowy lub cytrynowy.
Następnie dodawać proszek do pieczenia
zmieszany z przesianą mąką na zmianę z
mlekiem. Niemożliwe jest podanie konkretnej
ilości mleka. Należy dodać go tylko tyle, aby
ciasto spływało z łyżki gęstym strumieniem.
Piec gofry według instrukcji.
GOFRY ŚMIETANOWE:
Składniki:
250g masła lub margaryny, 100g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego, 4 żółtka,
125g mąki pszennej, 125g mąki kukurydzianej,
6g proszku do pieczenia, 1/4 litra śmietany,
4 białka, cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Ukręcić tłuszcz na pienistą masę, dodawać
stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka.
Potem dodawać przesianą mąkę pszenną
zmieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem
do pieczenia na zmianę ze śmietaną. Na
koniec ostrożnie dodać ubite na sztywno
białka.
Piec gofry według instrukcji.
GOFRY BISZKOPTOWE:
Składniki:
2 jajka, 6 łyżek gorącej wody, 150g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego, 4 krople
cytrynowego olejku do pieczenia,
200g mąki pszennej, 6g proszku do pieczenia,
50g masła lub margaryny, cukier puder do
posypania.
Przygotowanie:
Ubić żółtka i wodę na pienistą masę i
stopniowo dodać 2/3 cukru zmieszanego
z cukrem waniliowym. Potem ukręcić ze
składników puszyste ciasto i dodać olejek
do pieczenia. Ubić białka na sztywna pianę,
dodając stopniowo resztę cukru. Piana musi
być tak sztywna, aby widoczne był ślad po
cięciu nożem. Potem ostrożnie zmieszać
pianę z masą. Przesiać mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia na masę i delikatnie
wymieszać. Następnie stopniowo i ostrożnie
dodawać stopione i wystudzone masło.
Piec gofry według instrukcji.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)