OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko wybuchu!; Wykluczanie szkód materialnych; Ochrona środowiska i oszczędność; Usuwanie opakowania - Gaggenau AC250121 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Spis treści:
- Strona 2 – Spis treści; Bezpieczeństwo; Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
- Strona 3 – Bezpieczne użytkowanie
- Strona 4 – OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko oparzeń!
- Strona 5 – OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko wybuchu!; Wykluczanie szkód materialnych; Ochrona środowiska i oszczędność; Usuwanie opakowania
- Strona 6 – Tryby pracy; Tryb pracy w obiegu otwartym
- Strona 7 – Poznawanie urządzenia; Przed pierwszym użyciem; Wprowadzanie ustawień trybu pracy
- Strona 8 – Podstawowy sposób obsługi
- Strona 9 – Resetowanie wskaźnika nasycenia; Włączanie dźwięku przycisków; Sterowanie okapem za pośrednictwem płyty grzewczej; Bezpośrednie połączenie
- Strona 10 – Połączenie przez sieć domową
- Strona 11 – Aktualizacja oprogramowania; Resetowanie połączenia
- Strona 12 – Czyszczenie i pielęgnacja; Środki czyszczące
- Strona 14 – Montaż filtrów przeciwtłuszczowych
- Strona 15 – Usuwanie usterek; Zakłócenia działania; Serwis
- Strona 16 – Akcesoria; Utylizacja; Utylizacja zużytego urządzenia
- Strona 17 – Instrukcja montażu; Odstępy bezpieczeństwa; Wymiary urządzenia; Bezpieczny montaż
- Strona 18 – OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko uduszenia się!
- Strona 19 – Używać stabilnych drabin stojących.
- Strona 20 – Wskazówki ogólne
Wykluczanie szkód materialnych
pl
27
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
▶
Przed czyszczeniem wyciągnąć wtyczkę lub
wyłączyć bezpiecznik w skrzynce bezpiecz-
nikowej.
▶
Nie używać do czyszczenia urządzenia my-
jek parowych ani ciśnieniowych.
OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko wybuchu!
Obecność żrących, silnie zasadowych lub
kwasowych środków czyszczących w połącze-
niu z elementami aluminiowymi w komorze
zmywania może spowodować wybuch.
▶
Nie stosować żrących, silnie zasadowych
lub kwasowych środków czyszczących. W
szczególności nie należy stosować środ-
ków czyszczących używanych w sektorze
usług lub w przemyśle w połączeniu z czę-
ściami aluminiowymi, takimi jak filtry prze-
ciwtłuszczowe okapów kuchennych.
2
Wykluczanie szkód materialnych
Aby wykluczyć szkody materialne w urządzeniu, akce-
soriach lub wyposażeniu kuchni należy się stosować
do tych wskazówek.
2.1 Wykluczanie szkód materialnych
Aby wykluczyć szkody materialne w urządzeniu, akce-
soriach lub wyposażeniu kuchni należy się stosować
do tych wskazówek.
UWAGA!
Skropliny mogą prowadzić do powstania szkód spowo-
dowanych korozją.
▶
Aby uniknąć tworzenia się skroplin, włączać urzą-
dzenie podczas gotowania.
Jeśli wilgoć przedostanie się do elementów obsługi,
może dojść do uszkodzeń.
▶
Elementów obsługi nigdy nie czyścić mokrą ście-
reczką.
Niewłaściwe czyszczenie powoduje uszkodzenie po-
wierzchni.
▶
Przestrzegać wskazówek dotyczących czyszczenia.
▶
Nie należy stosować szorstkich ani ściernych środ-
ków czyszczących.
▶
Powierzchnie ze stali nierdzewnej czyścić tylko w
kierunku szlifu.
▶
Nigdy nie czyścić elementów obsługi środkami do
czyszczenia stali nierdzewnej.
Spływająca z powrotem woda skondensowana może
uszkodzić urządzenie.
▶
Przewód wentylacyjny musi być zainstalowany co
najmniej ze spadkiem 1° w stosunku do urządzenia.
Niewłaściwe korzystanie z elementów wzornictwa może
spowodować ich pęknięcie.
▶
Nie ciągnąć za elementy wzornictwa.
▶
Nie stawiać ani nie wieszać żadnych przedmiotów
na elementach wzornictwa.
Wyciekający z baterii elektrolit powoduje uszkodzenie
pilota.
▶
Jeżeli pilot nie jest używany, należy z niego wyjąć
baterie.
▶
Zużyte lub uszkodzone baterie należy utylizować w
sposób bezpieczny i przyjazny dla środowiska.
Uszkodzenie powierzchni przez nieusuniętą folię
ochronną.
▶
Usunąć folię ochronną ze wszystkich urządzeń
przed pierwszym użyciem.
3
Ochrona środowiska i oszczędność
Aby chronić środowisko, należy używać urządzenia
oszczędnie i prawidłowo usuwać przystosowane do re-
cyklingu materiały.
3.1 Usuwanie opakowania
Materiały opakowaniowe są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu.
▶
Poszczególne elementy utylizować zgodnie z rodza-
jem materiału.
Informacje o aktualnych możliwościach utylizacji
można uzyskać od sprzedawcy lub w urzędzie mia-
sta lub gminy.
3.2 Oszczędzanie energii
Urządzenie użytkowane zgodnie z tymi wskazówkami
zużywa mniej prądu.
Zadbać o wystarczającą wentylację podczas gotowa-
nia.
¡
Urządzenie pracuje wydajniej i generuje mniej nie-
pożądanych odgłosów.
Stopień mocy wentylatora dopasować do intensywno-
ści oparów kuchennych.
¡
Niższy stopień mocy wentylatora oznacza mniejsze
zużycie energii.
Tryb intensywny stosować wyłącznie w razie potrze-
by.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
pl Bezpieczeństwo 24 Spis treści INSTRUKCJA OBSŁUGI 1 Bezpieczeństwo ................................................... 24 2 Wykluczanie szkód materialnych........................ 27 3 Ochrona środowiska i oszczędność ................... 27 4 Tryby pracy............................................
Bezpieczeństwo pl 25 1.4 Bezpieczne użytkowanie Podczas używania urządzenia należy prze-strzegać zasad bezpieczeństwa. OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko uduszenia się! Dzieci mogą sobie naciągnąć materiały opa-kowania na głowę lub zawinąć się w nie i udu-sić się. ▶ Materiały z opakowania należy trzymać po-za za...
pl Bezpieczeństwo 26 ▶ Nie włączać równocześnie dwóch gazo-wych płyt grzewczych z dużym płomieniemna okres dłuższy niż 15 minut. Dwa gazo-we pola grzewcze odpowiadają jednemudużemu palnikowi. ▶ Nie użytkować dużych palników o mocyprzekraczającej 5 kW z ustawionym naj-większym płomieniem przez okres...
Inne modele okapy Gaggenau
-
Gaggenau AC 250 190
-
Gaggenau AC 402-180
-
Gaggenau AC 402-181
-
Gaggenau AC 462-180
-
Gaggenau AC 462-181
-
Gaggenau AC 472-181
-
Gaggenau AC 482-180
-
Gaggenau AC 482-181
-
Gaggenau AC200161
-
Gaggenau AC200181