Czyszczenie i konserwacja; Wymiana oleju lub tłuszczu; Problem; Rozwiązywanie problemów - Zelmer 04Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer 04Z010 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 6
Ładowanie instrukcji

7

Czyszczenie i konserwacja

Przed czyszczeniem frytkownicę należy odłączyć od sie

-

ci elektrycznej.

Po każdorazowym użyciu frytkownicy należy dokładnie

umyć ją.

Frytkownica prawie w całości nadaje się do mycia w go

-

rącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie

należy zanurzać w wodzie obudowy, urządzeń elektrycz

-

nych i części zawierających elementy grzewcze.

Obudowę frytkownicy należy przetrzeć wilgotną szmatką

z dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Do mycia obudowy nie należy używać agresywnych de

-

tergentów w postaci emulsji, mleczka, past itp. Mogą one

między innymi usunąć naniesione informacyjne symbole

graiczne.

Pokrywę

(1)

, kosz do smażenia

(11)

, misę

(12)

, iltr

(10)

i pokrywę iltra

(9)

należy myć w ciepłej wodzie z dodat

-

kiem płynu do mycia naczyń.

Nigdy nie należy myć metalowych części w zmywarce do

naczyń. Agresywne środki czyszczące stosowane w tych

urządzeniach powodują ciemnienie ww. części. Należy

go myć ręcznie, z użyciem płynów do naczyń.

Aby rozpocząć proces czyszczenia frytkownicy należy

zaczekać, aż olej lub tłuszcz wystarczająco wystygnie.

Frytkownica posiada wymienny iltr siatkowy

(10)

znajdu

-

jący się pod pokrywą iltra

(9)

, który należy systematycz

-

nie myć w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Po wysuszeniu iltra

(10)

należy umieścić iltr pod pokry

-

(9)

.

Wymiana oleju lub tłuszczu

Ponieważ olej lub tłuszcz szybko tracą swoje wartości, nale

-

ży je regularnie wymieniać. W tym celu należy postępować

zgodnie z poniższymi instrukcjami:

Jeżeli używasz frytkownicy głównie do przyrządzania fry

-

tek i po użyciu odcedzasz olej lub tłuszcz, możesz wie

-

lokrotnie (od 10 do 12 razy) użyć tego samego oleju lub

tłuszczu zanim będzie konieczna jego wymiana.

Jeżeli używasz frytkownicy do przyrządzania pożywie

-

nia, które jest bogate w białko (np. mięso lub ryby) powi

-

nieneś częściej wymieniać olej lub tłuszcz.

Nigdy nie używaj tego samego oleju dłużej niż 6 mie

-

sięcy i zawsze stosuj się do instrukcji podanych na

opakowaniu.

Nowego oleju lub tłuszczu nigdy nie dodawaj do

starego.

Wymień olej lub tłuszcz jeżeli zaczyna się pienić przy

podgrzewaniu, zaczyna mieć intensywny zapach lub

smak, lub gdy ciemnieje i nabiera konsystencji syropu.

Jeżeli frytkownica nie działa właściwie lub jakość smażenia jest niewystarczająca, sprawdź poniższą tabelę. Zostały umiesz

-

czone w niej najczęściej występujące problemy oraz możliwe przyczyny i ich rozwiązania.

Problem

Możliwa przyczyna

Rozwiązanie

Usmażone potrawy nie

mają złocistego koloru

i/lub nie są kruche.

Wybrana temperatura jest za niska i/lub

żywność była smażona zbyt krótko.

Sprawdź na opakowaniu żywności lub w tabeli za

-

mieszczonej w niniejszej instrukcji czy temperatura

i/lub czas przygotowania zostały poprawnie wybra

-

ne. Ustaw regulator temperatury na odpowiedniej

wartości. W razie potrzeby zwiększ czas smażenia.

W koszu znajduje się zbyt dużo żywności. Nie smaż za jednym razem więcej żywności niż ilość

zalecana w instrukcji obsługi.

Olej lub tłuszcz nie rozgrzewa się

wystarczająco.

Mógł się przepalić bezpiecznik regulatora tempera

-

tury. Zanieś urządzenie do autoryzowanego punktu

serwisowego w celu naprawy lub sprawdzenia.

Z frytkownicy wydziela

się silny, nieprzyjemny

zapach.

Filtr jest zanieczyszczony.

Zdejmij pokrywę i umyj ją wraz z iltrem w gorącej

wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Olej lub tłuszcz nie jest już świeży.

Wymień olej lub tłuszcz. Regularnie przelewaj go

przez sitko, aby zachować jego świeżość na dłużej.

Rodzaj używanego oleju lub tłuszczu nie

jest odpowiedni do głębokiego smażenia.

Używaj oleju lub płynnego tłuszczu dobrej jakości.

Nie mieszaj dwóch rożnych rodzajów oleju lub

tłuszczu.

Para wydostaje się

w miejscach innych

niż iltr.

Pokrywa nie została właściwie zamknięta. Sprawdź, czy pokrywa została właściwie zamknięta.

Filtr się zapchał.

Wymień iltr.

Uszczelka pokrywy jest brudna lub zużyta.

Jeżeli uszczelka jest brudna, umyj pokrywę

w gorącej wodzie z dodatkiem płynu. Jeżeli pokrywa

jest zużyta, zwróć się do sklepu autoryzowanego

serwisu w celu wymiany uszczelki.

Rozwiązywanie problemów

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)