Zelmer 04Z010 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
6
odliczania czasu na wyświetlaczu widoczna jest wartość,
oznaczająca czas pozostały do końca smażenia. Ostat
-
nia minuta smażenia wskazywana jest w sekundach.
Przytrzymanie wciśniętego przycisku
„Set”
(7)
przez
ponad 2 sekundy w trakcie odliczania czasu powoduje
zatrzymanie odliczania czasu. Na wyświetlaczu pokaże się
wartość <00>. Można wtedy ponownie nastawić minutnik.
Wyświetlacz wyłączy się i urządzenie przełączy się na tryb
oczekiwania po ok. 5 sekundach od ostatniego wciśnięcia.
Po upływie ustawionego czasu, wyświetlacz pokaże
●
wartość <00> i urządzenie wyda pięciokrotny sygnał
dźwiękowy, który po chwili będzie powtórzony. Po 45 se
-
kundach urządzenie automatycznie przełączy się na tryb
oczekiwania, a wyświetlacz wyłączy się.
12
Po upływie ustawionego czasu i po zakończeniu smaże
-
nia usłyszysz pięciokrotny sygnał dźwiękowy.
W celu usmażenia kilku porcji, należy postępować w ten sam
sposób.
13
Po zakończeniu smażenia, podnieś rączkę
(3)
a kosz
(11)
automatycznie uniesie się do najwyższej pozycji tzw.
„pozycji ściekania”.
14
Następnie otwórz pokrywę
(1)
naciskając przycisk otwie
-
rania pokrywy
(6)
.
Uważaj na gorącą parę
.
15
Ostrożnie wyjmij kosz
(11)
z frytkownicy za pomocą racz
-
ki
(3)
. W razie potrzeby, potrząśnij koszem
(11)
nad frytkow
-
nicą w celu usunięcia nadmiaru oleju lub tłuszczu. Przełóż
usmażoną żywność do miski lub cedzaka wyłożonych papie
-
rem pochłaniającym tłuszcz np. ręcznikiem papierowym.
16
Po zakończeniu korzystania z urządzenia wyjmij wtyczkę
z gniazdka.
Jeśli nie używasz frytkownicy regularnie, przechowuj wy
-
stygnięty olej lub płynny tłuszcz w szczelnie zamkniętych
pojemnikach, najlepiej w lodówce lub chłodnym miejscu.
Napełnij pojemniki przelewając olej lub tłuszcz przez drobne
sitko, aby pozbyć się cząstek żywności.
Tabela parametrów smażenia
W tabeli poniżej prezentujemy przykładowe czasy przygotowania potraw i ustawienia temperatury. Jeżeli instrukcje na opako
-
waniu żywności różnią się od tych w tabeli, zawsze stosuj się do instrukcji podanych na opakowaniu.
ŚWIEŻA LUB ROZMROŻONA ŻYWNOŚĆ
Temp.
Rodzaj żywności
Zalecana ilość
Czas smażenia
160°C
Świeże ryby
450 g
5 – 7 min
170°C
Kurczak (udka)
3 – 5 sztuk
12 – 15 min
Pieczarki
6 – 8 sztuk
2 – 3 min
Warzywa w cieście (np. kalaior)
8 – 10 sztuk
2 – 3 min
180°C
Chińskie sajgonki
8 – 10 sztuk
6 – 7 min
Panierowane kawałki kurczaka
8 – 10 sztuk
3 – 4 min
Mini przekąski
8 – 10 sztuk
3 – 4 min
Ryba (kawałki) w cieście
8 – 10 sztuk
3 – 4 min
Krewetki
8 – 10 sztuk
3 – 4 min
Jabłko w cieście
5 sztuk
3 – 4 min
190°C
Domowe frytki
650 – 1000 g
8 – 9 min
Chipsy (bardzo cienkie plasterki ziemniaków)
600 g
3 – 4 min
Bakłażan (plastry)
600 g
3 – 4 min
Krokiety mięsne/rybne
5 sztuk
4 – 5 min
MROŻONA ŻYWNOŚĆ
Temp.
Rodzaj żywności
Zalecana ilość
Czas smażenia
170°C
Kurczak (udka)
3 – 4 sztuki
15 – 20 min
Mini placki ziemniaczane
4 sztuki
3 – 4 min
180°C
Chińskie sajgonki
2 – 3 sztuki
10 – 12 min
Medaliony z kurczaka w gotowej panierce
6 sztuk
9 min
Mini przekąski
8 – 10 sztuk
4 – 5 min
Ryba (kawałki) w cieście
8 – 10 sztuk
9 min
Krewetki
8 – 10 sztuk
4 – 5 min
Mrożone frytki proste/karbowane
650 – 1000 g
9 min
Krokiety mięsne/rybne
4 sztuki
6 – 7 min
Spis treści
- 2 Szanowni Klienci; P L; Nie zanurzaj w wodzie elementów grzewczych lub; Ecology – Environment protection
- 3 Sposób korzystania z minutnika; Dane techniczne; Pojemność
- 4 Tabela parametrów smażenia
- 5 Czyszczenie i konserwacja; Wymiana oleju lub tłuszczu; Problem; Rozwiązywanie problemów
- 6 Ekologia – Zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)