Sposób korzystania z minutnika; Dane techniczne; Pojemność - Zelmer 04Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 3

Zelmer 04Z010 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 6
Ładowanie instrukcji

5

zastosować dodatkowe środki ostrożności, aby zapobiec

rozpryskiwaniu się tłuszczu.

UWAGA: Nigdy nie wolno mieszać dwóch różnych ro

-

dzajów oleju lub tłuszczu.

3

Zamknij pokrywę

(1)

i włóż wtyczkę do gniazdka sie

-

ci elektrycznej. Zaświeci się czerwona lampka kontrolna

„POWER”

(4)

sygnalizująca podłączenie urządzenia do sieci

elektrycznej oraz zielona lampka „TEMP.”

(5)

, która wskazu

-

je, że urządzenie nagrzewa się.

4

Ustaw pokrętło regulatora temperatury

(8)

na żądanej

wartości. Informacje dotyczące wyboru właściwej temperatu

-

ry umieszczone są w rozdziale „Tabela parametrów smaże

-

nia” niniejszej instrukcji. Olej lub tłuszcz zostanie rozgrzany

do wybranej temperatury w ciągu ok.10–15 minut.
W trakcie pracy frytkownicy, zielona lampka kontrolna

(5)

-

dzie zaświecać się i gasnąć w wyniku osiągania ustawionej

temperatury. Stan ten jest stanem normalnym. Gdy urządze

-

nie będzie gotowe do smażenia (osiągnięta zostanie usta

-

wiona wartość temperatury) zielona lampka zgaśnie.
W celu usmażenia kilku porcji należy postępować w ten sam

sposób. Zanim zaczniesz smażyć kolejną porcję, poczekaj,

aż zielona lampka kontrolna zgaśnie.

5

Otwórz pokrywę

(1)

naciskając przycisk zwalniający

(6)

.

6

Podnieś rączkę

(3)

, a kosz

(11)

automatycznie uniesie

się do najwyższej pozycji.

7

Wyjmij kosz z frytkownicy. Umieść w koszu żywność

przeznaczoną do smażenia. Aby uzyskać najlepsze rezulta

-

ty, stosuj się do ilości podanych w rozdziale „Tabela parame

-

trów smażenia” niniejszej instrukcji obsługi.

UWAGA: Podczas smażenia gorąca para wydostaje się

z iltra (10). Pamiętaj, aby ręce i twarz znajdowały się

w bezpiecznej odległości od iltra. Uważaj na gorącą

parę przy otwieraniu pokrywy (1).

8

Ostrożnie włóż kosz

(11)

do frytkownicy i upewnij się, że

został on prawidłowo zamocowany.

9

Następnie zamknij pokrywę

(1)

.

10

Podnieś delikatnie rączkę

(3)

do góry, przesuń znajdujący

się na rączce

(3)

kosza

(11)

przycisk zwalniający

(2)

i ostroż

-

nie ustaw kosz

(11)

w najniższej pozycji opuszczając rączkę.

11

Aby ustawić żądany czas smażenia (w minutach), naci

-

śnij przycisk

„Set”

(7)

regulacji minutnika.

Sposób korzystania z minutnika

Przytrzymaj wciśnięty przycisk

„Set”

(7)

przez 1 se

-

kundę. Wyświetlacz minutnika pokaże <00>. Wyświetlacz

wyłączy się po 5 sekundach od ostatniego wciśnięcia.
Wciskaj przycisk

„Set”

(7)

w celu ustawienia żąda

-

nego czasu. Wartość na wyświetlaczu wzrasta o 1 mi

-

nutę od <00> do <30>. W momencie, gdy maksymalna

wartość zostanie osiągnięta, dalsze wciskanie przycisku

„Set”

(7)

ponownie spowoduje wzrost wartości na

wyświetlaczu od początku tj. od <00> do <30> minut.

Po upływie 2 sekund od ustawienia czasu, wyświetlacz

zacznie migać i rozpocznie się odliczanie czasu. Podczas

Dane techniczne

Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej

wyrobu.

Pojemność misy: min. 2,2 l, max 2,5 l.

Frytkownica jest urządzeniem klasy I, wyposażonym w prze

-

wód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem

ochronnym.

Frytkownica spełnia wymagania obowiązujących norm.

Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:

Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD)

– 2006/95/EC.

Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC)

– 2004/108/EC.

Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.

Deklaracja zgodności CE znajduje się na stronach

www.zelmer.pl.

Budowa urządzenia

(Rys. A)

1

Pokrywa.

2

Przycisk zwalniający kosz do smażenia.

3

Rączka.

4

Lampka kontrolna włączenia „POWER”.

5

Lampka kontrolna grzania „TEMP.”.

6

Przycisk otwierania pokrywy.

7

Przycisk „Set” – minutnik.

8

Pokrętło regulatora temperatury.

9

Pokrywa iltra.

10

Filtr.

11

Kosz do smażenia.

12

Misa.

13

Schowek na przewód zasilający.

14

Przewód zasilający i wtyczka.

Obsługa i działanie

(Rys. B)

1

Ustaw urządzenie na poziomej, równej i stabilnej po

-

wierzchni, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Jeżeli chcesz

ustawić frytkownicę w pobliżu innych urządzeń elektrycznych,

upewnij się, że zostały one wyłączone.

2

Napełnij frytkownicę olejem, tłuszczem płynnym lub roz

-

topionym tłuszczem stałym do poziomu pomiędzy oznacze

-

niami MIN i MAX na wewnętrznej stronie misy

(12)

zgodnie

z danymi podanymi w poniższej tabeli:

Pojemność

Tłuszcz płynny

Tłuszcz stały

MIN

2,2 litra

1925 g

MAX

2,5 litra

2200 g

Zaleca się używanie oleju do smażenia lub innego płynnego

tłuszczu. Jeżeli chcesz użyć nowej kostki tłuszczu, roztop

ją powoli na małym ogniu na zwykłej patelni, aby zapobiec

rozpryskiwaniu i nadmiernemu podgrzaniu. Do smażenia

można używać tłuszczu stałego, jednak należy wówczas

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)