Zelmer 04Z010 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
5
zastosować dodatkowe środki ostrożności, aby zapobiec
rozpryskiwaniu się tłuszczu.
UWAGA: Nigdy nie wolno mieszać dwóch różnych ro
-
dzajów oleju lub tłuszczu.
3
Zamknij pokrywę
(1)
i włóż wtyczkę do gniazdka sie
-
ci elektrycznej. Zaświeci się czerwona lampka kontrolna
„POWER”
(4)
sygnalizująca podłączenie urządzenia do sieci
elektrycznej oraz zielona lampka „TEMP.”
(5)
, która wskazu
-
je, że urządzenie nagrzewa się.
4
Ustaw pokrętło regulatora temperatury
(8)
na żądanej
wartości. Informacje dotyczące wyboru właściwej temperatu
-
ry umieszczone są w rozdziale „Tabela parametrów smaże
-
nia” niniejszej instrukcji. Olej lub tłuszcz zostanie rozgrzany
do wybranej temperatury w ciągu ok.10–15 minut.
W trakcie pracy frytkownicy, zielona lampka kontrolna
(5)
bę
-
dzie zaświecać się i gasnąć w wyniku osiągania ustawionej
temperatury. Stan ten jest stanem normalnym. Gdy urządze
-
nie będzie gotowe do smażenia (osiągnięta zostanie usta
-
wiona wartość temperatury) zielona lampka zgaśnie.
W celu usmażenia kilku porcji należy postępować w ten sam
sposób. Zanim zaczniesz smażyć kolejną porcję, poczekaj,
aż zielona lampka kontrolna zgaśnie.
5
Otwórz pokrywę
(1)
naciskając przycisk zwalniający
(6)
.
6
Podnieś rączkę
(3)
, a kosz
(11)
automatycznie uniesie
się do najwyższej pozycji.
7
Wyjmij kosz z frytkownicy. Umieść w koszu żywność
przeznaczoną do smażenia. Aby uzyskać najlepsze rezulta
-
ty, stosuj się do ilości podanych w rozdziale „Tabela parame
-
trów smażenia” niniejszej instrukcji obsługi.
UWAGA: Podczas smażenia gorąca para wydostaje się
z iltra (10). Pamiętaj, aby ręce i twarz znajdowały się
w bezpiecznej odległości od iltra. Uważaj na gorącą
parę przy otwieraniu pokrywy (1).
8
Ostrożnie włóż kosz
(11)
do frytkownicy i upewnij się, że
został on prawidłowo zamocowany.
9
Następnie zamknij pokrywę
(1)
.
10
Podnieś delikatnie rączkę
(3)
do góry, przesuń znajdujący
się na rączce
(3)
kosza
(11)
przycisk zwalniający
(2)
i ostroż
-
nie ustaw kosz
(11)
w najniższej pozycji opuszczając rączkę.
11
Aby ustawić żądany czas smażenia (w minutach), naci
-
śnij przycisk
„Set”
(7)
regulacji minutnika.
Sposób korzystania z minutnika
Przytrzymaj wciśnięty przycisk
●
„Set”
(7)
przez 1 se
-
kundę. Wyświetlacz minutnika pokaże <00>. Wyświetlacz
wyłączy się po 5 sekundach od ostatniego wciśnięcia.
Wciskaj przycisk
●
„Set”
(7)
w celu ustawienia żąda
-
nego czasu. Wartość na wyświetlaczu wzrasta o 1 mi
-
nutę od <00> do <30>. W momencie, gdy maksymalna
wartość zostanie osiągnięta, dalsze wciskanie przycisku
„Set”
(7)
ponownie spowoduje wzrost wartości na
wyświetlaczu od początku tj. od <00> do <30> minut.
Po upływie 2 sekund od ustawienia czasu, wyświetlacz
●
zacznie migać i rozpocznie się odliczanie czasu. Podczas
Dane techniczne
Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej
wyrobu.
Pojemność misy: min. 2,2 l, max 2,5 l.
Frytkownica jest urządzeniem klasy I, wyposażonym w prze
-
wód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem
ochronnym.
Frytkownica spełnia wymagania obowiązujących norm.
Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:
Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD)
–
– 2006/95/EC.
Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC)
–
– 2004/108/EC.
Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.
Deklaracja zgodności CE znajduje się na stronach
www.zelmer.pl.
Budowa urządzenia
(Rys. A)
1
Pokrywa.
2
Przycisk zwalniający kosz do smażenia.
3
Rączka.
4
Lampka kontrolna włączenia „POWER”.
5
Lampka kontrolna grzania „TEMP.”.
6
Przycisk otwierania pokrywy.
7
Przycisk „Set” – minutnik.
8
Pokrętło regulatora temperatury.
9
Pokrywa iltra.
10
Filtr.
11
Kosz do smażenia.
12
Misa.
13
Schowek na przewód zasilający.
14
Przewód zasilający i wtyczka.
Obsługa i działanie
(Rys. B)
1
Ustaw urządzenie na poziomej, równej i stabilnej po
-
wierzchni, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Jeżeli chcesz
ustawić frytkownicę w pobliżu innych urządzeń elektrycznych,
upewnij się, że zostały one wyłączone.
2
Napełnij frytkownicę olejem, tłuszczem płynnym lub roz
-
topionym tłuszczem stałym do poziomu pomiędzy oznacze
-
niami MIN i MAX na wewnętrznej stronie misy
(12)
zgodnie
z danymi podanymi w poniższej tabeli:
Pojemność
Tłuszcz płynny
Tłuszcz stały
MIN
2,2 litra
1925 g
MAX
2,5 litra
2200 g
Zaleca się używanie oleju do smażenia lub innego płynnego
tłuszczu. Jeżeli chcesz użyć nowej kostki tłuszczu, roztop
ją powoli na małym ogniu na zwykłej patelni, aby zapobiec
rozpryskiwaniu i nadmiernemu podgrzaniu. Do smażenia
można używać tłuszczu stałego, jednak należy wówczas
Spis treści
- 2 Szanowni Klienci; P L; Nie zanurzaj w wodzie elementów grzewczych lub; Ecology – Environment protection
- 3 Sposób korzystania z minutnika; Dane techniczne; Pojemność
- 4 Tabela parametrów smażenia
- 5 Czyszczenie i konserwacja; Wymiana oleju lub tłuszczu; Problem; Rozwiązywanie problemów
- 6 Ekologia – Zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)