Zelmer 13Z014 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
8
CAFFE MOCHA
Sporządzona w podobny sposób jak, cappucino ale z dodatkiem czekolady do picia. Wystarczy wprost dodać czekoladę
do espresso i zamieszać przed dodaniem mleka spienionego na parze i pianki.
Przygotuj iliżankę 190–240 ml.
●
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
●
Dodaj dwie łyżeczki czekolady do picia.
●
Dodaj mleko spienione na parze.
●
Zachowaj proporcję dwie trzecie kawy z mlekiem, jedna trzecia pianki.
●
CON PANNA
Odmiana oryginalnej kawy wiedeńskiej, ten wspaniały napój to espresso z dodatkiem bitej śmietany. Może zostać również
posypana cynamonem lub czekoladą.
Przygotuj iliżankę 190 ml.
●
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
●
Dodaj bitą śmietanę.
●
Posyp cynamonem lub czekoladą.
●
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ważne jest regularne czyszczenie ekspresu. Pozwoli to na utrzymanie wy
-
sokiej jakości zaparzanej kawy. Zalecamy systematyczne czyszczenie po
każdym parzeniu kawy. A mianowicie:
Przepłukanie wodą zespołu głowicy.
●
Przepłukanie parą dyszy parowej
●
(C)
.
Wytarcie do czysta dyszy parowej
●
(C)
za pomocą wilgotnej ścierki, na
-
tychmiast po użyciu ekspresu.
Wyjęcie sitka
●
(H)
z uchwytu
(E)
i umycie go wraz z oczyszczeniem
otworów sitka
(H)
.
Opróżnienie i przepłukanie tacki ociekowej
●
(I)
.
Ważne
: Nigdy nie myj części ekspresu i akcesoriów w zmywarce.
Czyszczenie tacki ociekowej (I) i kratki (J)
Wyjmij kratkę
(J)
i tackę ociekową
(I)
(23)
. Myj wodą z dodatkiem delikat
-
nego płynu do mycia naczyń, opłucz i osusz.
Uwaga
: Upewnij się, że po wyjęciu i założeniu tacki ociekowej
(I)
i kratki
(J)
wkładka znajduje się na właściwym miejscu.
Czyszczenie zespołu głowicy, uchwytu sitka (E) i sitka (H)
Sitko
(H)
i uchwyt sitka
(E)
przepłucz ciepłą wodą, każdorazowo po ich
użyciu i następnie osusz.
W celu oczyszczenia zespołu głowicy ze zużytej kawy, przepłucz go wodą,
przetrzyj głowicę i wewnętrzny pierścień wilgotną szmatką. W przypadku,
gdy otwory w sitku są zatkane kawą, użyj delikatnej szczotki.
Uszczelka gumowa głowicy
Uszczelka głowicy znajduje się od spodu zespołu głowicy i uszczelnia
uchwyt sitka
(E)
podczas nalewania kawy.
Uwaga
: Podczas długich okresów przerw w używaniu ekspresu zaleca się,
aby uchwyt sitka
(E)
nie pozostawał w zespole głowicy, ponieważ może to
zmniejszyć trwałość uszczelki.
Naturalne jest, że po pewnym czasie uszczelka traci swoją elastyczność
i wymaga wymiany. Oznaką zużycia uszczelki jest brak szczelności po
-
między uchwytem sitka
(E)
a głowicą (widoczna para wokół zespołu głowi
-
cy podczas nalewania espresso).
Uwaga: Skontaktuj się z najbliższym autoryzowanym punktem ser
-
wisowym jeżeli uważasz, że uszczelka zespołu głowicy wymaga
wymiany.
Elementy zewnętrzne
Przetrzyj urządzenie tylko wilgotną ścierką i wytrzyj do sucha. Nie używaj
szczotek i ściernych środków czyszczących, ponieważ mogą one poryso
-
wać powierzchnie zewnętrzne.
Czyszczenie dyszy pary (C)
Utrzymanie w czystości dyszy pary
(C)
jest istotne do zapewnienia maksy
-
malnej sprawności funkcji pary. Nawarstwienie się np. zaschniętego mleka
na dyszy
(C)
pogorszy jej zdolność do parowania i spieniania.
Ważne
: Przetrzyj do czysta dyszę
(C)
za pomocą wilgotnej ścierki natych
-
miast po każdym użyciu i przepłucz małą ilością pary.
W przypadku, gdyby mleko zaschło na dyszy pary
(C)
, owiń dyszę
(C)
czystą wilgotną szmatką, obróć dyszę
(C)
nad tackę ociekową
(I)
i włącz
parę na około 10 sekund. Następnie pozostaw ścierkę na dyszy
(C)
przez
około 5 minut do jej namoknięcia. Powtórz ten proces, jeżeli zabrudzenie
wciąż pozostaje.
Ważne
: Nigdy nie wolno czyścić dyszy pary
(C)
za pomocą zmywaka
ściernego, ponieważ może to spowodować uszkodzenie dyszy.
USUWANIE KAMIENIA
Kamień to powierzchniowy osad minerałów, który w sposób naturalny
pojawia się we wszystkich urządzeniach, związanych z podgrzewaniem
wody. Dlatego też ekspres do kawy będzie wymagać okresowego usuwa
-
nia kamienia. Zaleca się, aby kamień był usuwany z ekspresu do kawy co
4–6 miesięcy, będzie to zależeć od częstości używania.
Roztwory do usuwania kamienia
Tradycyjnie do usuwania kamienia z ekspresu do kawy używa się
środków:
Tabletek do usuwania kamienia z ekspresów do kawy.
●
Specjalnie przeznaczonych do tego celu płynów.
●
Roztworu octu.
●
Usuwanie kamienia z ekspresu do kawy
Uwaga
: Upewnij się, że ekspres do kawy jest wyłączony i przewód zasila
-
jący jest odłączony od gniazdka sieci.
1. Wyjmij zbiornik na wodę i przepłucz go do czysta. W zależności od
stosowanego roztworu do usuwania kamienia, postępuj następująco:
A. Tabletki do usuwania kamienia z ekspresów do kawy
Wlej do zbiornika około 1l ciepłej wody i umieść w nim tabletki
do usuwania kamienia w ilości zalecanej przez producenta. Po
rozpuszczeniu się tabletek (trwa to około 5–7 minut) załóż po
-
nownie zbiornik.
B. Płyn do usuwania kamienia
Wlej do zbiornika wody około 1l ciepłej wody. Dodaj płyn do
usuwania kamienia w ilości zalecanej przez producenta i załóż
zbiornik.
C. Roztwór octu
Wlej do zbiornika około 1l ciepłego roztworu octu (3,5 szklanki
wody, 0,5 szklanki octu 10%) i załóż zbiornik.
2. W przypadku, gdyby uchwyt sitka
(E)
był zamocowany w zespole gło
-
wicy usuń go, przepłucz starannie pod bieżącą wodą i odłóż na bok.
3. Przy użyciu wkrętaka, odkręć sitko od spodu zespołu głowicy.
4. Wyjmij sitko, podkładkę, wkręt oraz uszczelkę i odłóż je na bok,
w bezpieczne miejsce.
Ważne:
Uważaj, aby nie zgubić sitka, podkładki, wkrętu i uszczelki po
zdemontowaniu zespołu głowicy.
5. Przy użyciu małej delikatnej szczotki oczyść obszar zaparzania głowi
-
cy, usuwając wszystkie drobinki kawy.
6. Umieść wystarczająco duży pojemnik pod zespołem głowicy.
7. Włóż wtyczkę przewodu zasilającego do gniazdka sieci i włącz eks
-
pres naciskając przycisk
(M)
.
Uwaga
: Należy pamiętać, że jeżeli miga lampka gotowości
(N)
ozna
-
cza to, że ekspres do kawy znajduje się w stanie osiągania tempera
-
tury pracy. Z chwilą uzyskania przez ekspres prawidłowej temperatu
-
ry lampka gotowości
(N)
przestanie migać i zgaśnie. Oznacza to, że
ekspres do kawy osiągnął odpowiednią temperaturę i jest gotowy do
pracy.
8. Obróć pokrętło regulatora
(K)
do pozycji espresso
i pozwól, aby
połowa roztworu odkamieniającego przepłynęła przez zespół głowicy.
Ważne
: Nie wylewaj roztworu odkamieniającego przez dyszę pary
(C)
.
Uwaga
: W zależności od rozmiaru pojemnika pod zespołem głowicy,
może być konieczne jego opróżnienie podczas tego procesu.
9. Obróć pokrętło
(K)
w położenie
0
w celu zatrzymania przepływu (po
przepływie około połowy roztworu) i następnie naciśnij przycisk
(M)
wyłączając urządzenie.
10. Pozostaw ekspres na około 10–15 minut, aby zadziałał roztwór
odkamieniający.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)