Zelmer 13Z014 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Zelmer 13Z014 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 11
Ładowanie instrukcji

6

PRZYGOTOWANIE EKSPRESU PRZED PIERWSZYM
UŻYCIEM (OPIS)

1. Umieść ekspres na suchym i nieruchomym podłożu.
2. Upewnij się, że tacka ociekowa

(I)

i kratka

(J)

znajdują się na swoich

miejscach.

3. Napełnij zbiornik ekspresu do kawy wodą.

Istnieją dwa sposoby napełnienia zbiornika wodą:

a) Unieś pokrywkę zbiornika wody znajdującą się w górnej części

ekspresu do kawy i używając np. dzbanka, napełnij go świeżą

zimną wodą lub wodą iltrowaną i zamknij pokrywę.

b) Alternatywnie możliwe jest wyjęcie zbiornika wody i napełnienie

go świeżą zimną wodą. W tym celu unieś pokrywę, chwyć za

uchwyt zbiornika i wysuń go z ekspresu. Następnie napełnij go

świeżą zimną wodą lub wodą iltrowaną

(1)

. Wstaw na miejsce

zbiornik wody i zamknij pokrywę.

Uwaga

: Przed włączeniem ekspresu upewnij się, że pokrętło regula

-

tora

(K)

znajduje się w położeniu

0

(wyłączony)

(2)

.

4. Podłącz przewód zasilający do gniazdka sieciowego prądu przemien

-

nego 230V. Naciśnij przycisk

(M)

, aby włączyć ekspres do kawy

(3)

. Włącz ekspres do kawy naciskając przycisk

(M)

. Lampka syg

-

nalizacyjna

(L)

zaświeci się na czerwono, natomiast lampka stanu

gotowości

(N)

zacznie migać. Kiedy ekspres do kawy jest gotowy do

pracy, lampka stanu gotowości

(N)

zgaśnie.

Uwaga

: Pamiętaj, że jeżeli lampka stanu gotowości

(N)

miga, ozna

-

cza to, że ekspres do kawy nie osiągnął właściwej temperatury pracy.

Uwaga

: Przy pierwszym użyciu urządzenia lub kiedy urządzenie nie

było używane przez dłuższy czas, szczególnie ważne jest przepłuka

-

nie ekspresu.

5. W tym celu włóż do uchwytu sitko

(H)

dla jednej lub dwóch iliżanek.

Załóż uchwyt sitka

(E)

w głowicy do zaparzania

(6)

.

6. Umieść wystarczająco duży pojemnik pod obydwoma otworami na

-

pełniającymi

(7)

. Upewnij się, że ekspres do kawy znajduje się w try

-

bie

espresso

to znaczy, że wciśnięty jest przycisk

(M)

(świeci się

lampka włącz/wyłącz

(L)

), a przycisk gorąca woda/para

(B)

jest

w pozycji „wyciśnięty”

(lampka stanu gotowości

(N)

nie świeci).

7. Obróć pokrętło regulatora

(K)

przeciwnie do ruchu wskazówek zegara

(8)

do pozycji espresso

i pozwól na wypływ wody aż do opróżnie

-

nia całego pojemnika wody. Podczas tego procesu świeci się lampka

stanu gotowości

(N).

PARZENIE KAWY ESPRESSO (OPIS)

Przed rozpoczęciem przygotowań do parzenia kawy upewnij się, że eks

-

pres do kawy znajduje się w trybie

espresso

to znaczy, że świeci się czer

-

wona lampka zasilania

(L)

, a lampka stanu gotowości

(N)

zgaśnie.

Aby uzyskać dobre walory smakowe kawy, można wstępnie ogrzać iliżan

-

ki, uchwyt sitka i sitko następująco:

Wstępne podgrzewanie uchwytu (E) z sitkiem (H)

1. Napełnij zbiornik wody zimną wodą

(1)

i uruchom urządzenie

(3)

.

2. Wybierz odpowiednie sitko

(H)

i umieść je w uchwycie

(E)

(4)

.

Wskazówka

: Do jednej porcji kawy zastosuj mniejsze sitko (dla jed

-

nej iliżanki), a większe dla dwóch porcji kawy.

3. Weź uchwyt sitka

(E)

, przytrzymaj go pod głowicą i przepłucz wodą,

obracając pokrętło regulatora

(K)

przeciwnie do ruchu wskazówek ze

-

gara do pozycji espresso

(8)

w celu rozpoczęcia przepływu wody

i obróć je z powrotem do położenia

0

, aby wyłączyć urządzenie

(9)

.

4. Pozwól na wyschnięcie uchwytu sitka.

Wstępne podgrzewanie naczyń

5. Filiżanki można podgrzać, napełniając je gorącą wodą. Upewnij się,

że ekspres do kawy znajduje się w trybie

espresso

to znaczy, że

wciśnięty jest przycisk

(M)

(świeci się lampka włącz/wyłącz

(L)

),

a przycisk gorąca woda/para

(B)

jest w pozycji „wyciśnięty”

(lampka stanu gotowości

(N)

nie świeci). Umieść dyszę pary

(C)

wewnątrz iliżanki. Obróć pokrętło regulatora

(K)

do pozycji

w celu rozpoczęcia przepływu gorącej wody z dyszy pary

(C)

. Aby za

-

trzymać ten proces, ustaw pokrętło w pozycję

0

. Wylej gorącą wodę

z iliżanek.

Zaparzanie kawy

6. Sprawdź czy w zbiorniku jest zimna woda. Jeżeli jej nie ma lub jest jej

bardzo niewiele, napełnij zbiornik zimną wodą

(1)

i uruchom urządze

-

nie

(3)

.

7. Przy użyciu dostarczonej miarki

(G)

, umieść drobno zmieloną kawę

w sitku.

8. Drugą stroną (płaską powierzchnią) miarki

(G)

ubij lekko kawę z obro

-

tem o 90 stopni, aby wypełnić dno. Powoduje to uszczelnienie ubitej

kawy.

9. Usuń nadmiar kawy, aby maksymalnie była na równo z krawędzią sitka

(H)

(5)

.

Ważne

: Upewnij się, aby w sitku

(H)

nie było zbyt dużej ilości kawy.

Wskazówka

: Dawkowanie kawy i stopień ubicia powinny pozostawać

za każdym razem takie same. Od gruboziarnistości zmielonej kawy

zależy czas nalewania zaparzonej kawy. Im drobniejsza kawa, tym

szybkość nalewania mniejsza.

Wskazówka

: Upewnij się, że przy ubijaniu kawy płaska część miarki

(G)

jest sucha. W przypadku wilgotnej tej końcówki może dojść do

zlepiania się cząsteczek kawy.

Uwaga:

Zyt drobno zmielona kawa może spowodować zatkanie się

otworów w sitku

(H)

i braku przepływu kawy.

10. Włóż uchwyt sitka

(E)

do głowicy i obróć w prawo do oporu

(6)

.

11. Podstaw iliżanki poniżej otworów do nalewania uchwytu

(E)

(7)

.

Uwaga

: Sprawdź, czy ekspres do kawy jest gotowy do użycia. Pamię

-

taj, że jeżeli lampka stanu gotowości

(N)

miga to znaczy, że ekspres

nie jest jeszcze w stanie gotowości do pracy.

12. Aby rozpocząć proces nalewania kawy, obróć pokrętło regulatora

(K)

przeciwnie do ruchu wskazówek zegara do pozycji espresso

(8)

.

Podczas tego procesu świeci się lampka stanu gotowości

(N).

W celu

zatrzymania tego procesu obróć pokrętło z powrotem do położenia

0

(9)

.

Wskazówka:

Idealnie zaparzona kawa jest ciemna i karmelowa

z czerwonawymi pobłyskami. W dużym stopniu jest zależna od jako

-

ści użytej kawy. Podawaj kawę świeżo zaparzoną, zawsze gorącą.

Obsługa ekspresu po zaparzeniu kawy

13. Obróć uchwyt sitka

(E)

w lewo i usuń go z głowicy.

14. Opróżnij sitko

(H)

ze zużytej kawy. Przy tej czynności przytrzymaj sit

-

ko przyciskając kciukiem blokadę sitka

(F)

.

Wskazówka

: Po każdym użyciu ekspresu do kawy, zaleca się prze

-

płukanie głowicy małą ilością wody. Spowoduje to spłukanie zużytej

kawy, która przywarła do spodniej strony głowicy. W tym celu wystar

-

czy obrócić pokrętło do pozycji espresso

i pozwolić na swobodny

przepływ wody.

PRZYGOTOWANIE SPIENIONEGO MLEKA (OPIS)

Do spieniania mleka używa się funkcji pary. Para spełnia dwa zadania. Po

pierwsze ogrzewa mleko. Po drugie para miesza powietrze dając w efek

-

cie delikatny, aksamitny wygląd.
Podobnie, jak podczas parzenia kawy, przy spienianiu mleka najlepsze efek

-

ty uzyskuje się w miarę czasu i nabrania przez użytkownika doświadczenia.

Wskazówka

: Pamiętaj, że kawa stanowi podstawę wszystkich napojów

kawowych, a mleko jest tylko dodatkiem.

Uwaga

: Zaleca się jako pierwsze sporządzenie espresso, a następnie

spienianie mleka.
Przed rozpoczęciem procesu spieniania mleka upewnij się, że ekspres do kawy

znajduje się w trybie

pary

to znaczy, że wciśnięty jest przycisk

(M)

(świeci się

lampka włącz/wyłącz

(L)

), a przycisk gorąca woda/para

(B)

jest w pozy

-

cji „wciśnięty”

(lampka stanu gotowości

(N)

nie świeci

(10)

(11)

).

1. Sprawdź czy w zbiorniku jest zimna woda. Jeżeli jej nie ma lub jest jej

bardzo niewiele, napełnij zbiornik zimną wodą

(1)

.

2. Określ ilość potrzebnego mleka w oparciu o liczbę zaparzonych iliża

-

nek lub rozmiaru dzbanka na mleko.

Wskazówka

: Pamiętaj, że objętość mleka rośnie podczas jego

spieniania.

3. Wlej zimne, schłodzone mleko do dzbanka ze stali nierdzewnej, na

-

pełniając go od 1/3 do 1/2 objętości

(14)

.

Wskazówka

: Przechowuj dzbanek ze stali nierdzewnej z mlekiem

w lodówce tak, żeby było ono dobrze schłodzone. Pamiętaj, aby

przed użyciem nie płukać dzbanka ciepłą wodą.

4. Przepłucz dyszę pary wodnej

(C)

podstawiając pod dyszę

(C)

naczy

-

nie i obracając pokrętło regulatora

(K)

do pozycji pary

(12)

. Wyłącz

parę przez obrócenie pokrętła

(K)

do pozycji

0

(13)

.

5. Odchyl dyszę pary

(C)

na bok urządzenia i nałóż na dyszę

(C)

nasad

-

kę do spieniania mleka

(D)

.

6. Umieść dyszę pary w mleku tak, aby dysza znajdowała się około

1/2 cm poniżej powierzchni i uaktywnij spust pary przez obrócenie

pokrętła regulatora

(K)

do pozycji

(15) (16)

.

7. Przechyl dzbanek tak, żeby dysza pary spoczywała w dzbanku i obni

-

żaj dzbanek do chwili znalezienia się końcówki dyszy pary tuż poniżej

powierzchni mleka. Spowoduje to rozpoczęcie wytwarzania spienio

-

nego mleka.

Uwaga

: Nie pozwalaj na nierównomierny wylot pary, nie będzie wtedy

właściwego napowietrzenia piany. Aby tego uniknąć, unieś dzbanek

tak, żeby dysza pary schowała się głębiej w mleku. Pamiętaj, że ide

-

alna konsystencja to miękka, aksamitna pianka.

8. W chwili kiedy mleko się ogrzeje i spieni, poziom mleka w dzbanku

zacznie rosnąć. Jeżeli to nastąpi, obniżaj dzbanek, zawsze utrzymu

-

jąc końcówkę dyszy pary tuż poniżej powierzchni mleka.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)