Zelmer 13Z014 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
7
9. Z chwilą uzyskania pianki podnieś dzbanek tak, aby dysza pary zna
-
lazła się pośrodku mleka.
Wskazówka
: Ilość wymaganej pianki będzie się zmieniać w zależ
-
ności od rodzaju przygotowywanego napoju. Np. cappucino wymaga
większej ilość pianki niż napój kawowy na bazie espresso, podawany
z mlekiem spienionym parą.
10. Zamknij natychmiast parę, kiedy mleko zostanie podgrzane do tempera
-
tury 60–65°C przez obrócenie pokrętła regulatora
(K)
w pozycję
0
(17)
.
Wskazówka
: Jeżeli nie posiadasz termometru, dobrym wskazaniem
osiągnięcia prawidłowej temperatury jest to, że nie można przyłożyć
dłoni do boku dzbanka na dłużej niż 3 sekundy.
Ważne
: Nie zagotuj mleka.
11. Usuń dzbanek, ściągnij z dyszy
(C)
parowej nasadkę do spieniania
mleka
(D)
, którą po każdorazowym użyciu umyj w ciepłej wodzie z do
-
datkiem płynu do mycia naczyń udrażniając wszystkie otwory. Na
-
tychmiast przetrzyj dyszę pary
(C)
i jej końcówkę za pomocą czystej
wilgotnej ścierki i przepłucz małą ilością pary.
12. Trzymając dzbanek w ręku lekko stuknij dzbankiem o stół tak, aby
uwolnić pęcherzyki powietrza i następnie poruszaj dzbanek ruchem
kołowym do chwili, kiedy mleko stanie się błyszczące i nie pozostaną
w nim żadne pęcherzyki. Pomoże to w uzyskaniu jednolitej konsy
-
stencji mleka i pianki.
UŻYWANIE FUNKCJI GORĄCEJ WODY
Funkcja
gorącej wody
jest idealna do przygotowania napoju long black
(espresso rozcieńczone gorącą wodą), gorącej czekolady oraz napełnia
-
nia dzbanka do kawy z tłoczkiem oraz czajniczka do herbaty.
Uwaga
: Przed użyciem funkcji
gorącej wody
upewnij się, że nasadka do
spieniania mleka
(D)
jest zdjęta z dyszy pary
(C)
.
1. Napełnij zbiornik wody zimną wodą
(1)
.
Włącz ekspres
(3)
. Podczas używania funkcji
gorącej wody
koniecz
-
ne jest, aby ekspres do kawy był w trybie
gorąca woda
to znaczy, że
wciśnięty jest przycisk
(M)
(świeci się lampka włącz/wyłącz
(L)
),
a przycisk gorąca woda/para
(B)
jest w pozycji „wyciśnięty”
(lampka stanu gotowości
(N)
nie świeci)
(18)
(19)
.
2. Umieść iliżankę lub naczynie pod dyszą
gorącej wody/pary
i uru-
chom funkcję
gorącej wody
obracając pokrętło regulatora
(K)
do
pozycji
(20) (21)
. Podczas tego procesu świeci się lampka stanu
gotowości
(N).
3. Z chwilą napełnienia się iliżanki lub naczynia wymaganą ilością gorą
-
cej wody, zamknij gorącą wodę obracając pokrętło regulatora
(K)
do
pozycji
0
(22)
.
4. Wyjmij iliżankę lub naczynie a dyszę pary
(C)
pozostaw nad tacką
ociekową
(I)
.
PRZYKŁADOWE PRZEPISY KAWY ESPRESSO
ESPRESSO (SHORT BLACK)
Espresso to skoncentrowana, mocna kawa z warstwą pianki na powierzchni – znanej jako „crema” (warstwa brązowej
pianki). Espresso stanowi podstawę wszystkich napojów kawowych. Jego odmiany są uzyskiwane przez dodawanie róż
-
nych ilości mleka i pianki.
Przygotuj szklaną iliżankę do espresso 90 ml lub małą iliżankę do kawy.
●
Nalej pojedyncze espresso (30–35 ml).
●
LONG BLACK
Standardowe espresso z dodatkiem gorącej wody, podawane w normalnej iliżance do kawy lub kubku. Gorąca woda jest
dodawana jako pierwsza tak, żeby została zachowana warstewka” crema”.
Przygotuj iliżankę 190 ml.
●
Nalej do niej pojedyncze lub podwójne espresso.
●
Dolej do smaku gorącej wody.
●
MACCHIATO
Macchiato, nazwa pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego „plamę”. Tradycyjnie podawane jako standardowe espres
-
so z łyżeczką mleka na powierzchni i małą ilością pianki („crema”) pośrodku.
Przygotuj szklaną iliżankę do espresso 90 ml lub małą iliżankę do kawy.
●
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
●
Dodaj łyżeczkę mleka na powierzchnię.
●
FLAT WHITE
Innym ulubionym napojem kawowym jest lat white, napój na bazie espresso, z mlekiem spienionym na parze, podawany
w normalnej iliżance do kawy lub kubku. Warstwa spienionego mleka na powierzchni powinna mieć 2 mm, aby izolować
kawę.
Przygotuj iliżankę 190 ml.
●
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
●
Dodaj spienione mleko.
●
CAFFÈ LATTE
Espresso zmieszane z parowanym mlekiem; zazwyczaj podawana w szklanym naczyniu. Warstwa spienionego mleka na
górnej powierzchni powinna mieć 10 mm, aby izolować kawę.
Przygotuj naczynie szklane 220 ml lub iliżankę.
●
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
●
Dodaj spienione mleko.
●
CAPPUCCINO
Ten wspaniały napój to espresso z dodatkiem spienionego mleka, z pianką i posypany kakao. Powstały tak napój, to
w dwóch trzecich kawa z mlekiem, a w jednej trzeciej pianka.
Przygotuj iliżankę 190–240 ml.
●
Nalej pojedyncze lub podwójne espresso.
●
Zachowaj proporcję dwie trzecie kawy z mlekiem, jedna trzecia pianki.
●
Posyp na wierzch kakao.
●
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)