Bosch HEV33B551 - Instrukcja obsługi - Strona 44

Piekarnik Bosch HEV33B551 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 23 – Spis tre ci; Wa
- Strona 25 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 27 – wk; Specjalne akcesoria kuchenne
- Strona 28 – Programowanie godziny; Wygrzewanie piekarnika; Czyszczenie akcesoriów kuchennych; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 29 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- Strona 31 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
- Strona 32 – Funkcja o wietlenia; Pochylanie elementu grzewczego grilla
- Strona 34 – Co zrobi; Tabela usterek
- Strona 35 – Wymiana lampki w piekarniku; Szklane elementy ochronne; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- Strona 36 – Oszcz; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- Strona 43 – Rozmra
- Strona 45 – Akrylamid w produktach spo; Pieczenie
- Strona 46 – enie na grillu
47
Suszenie
U
ż
ywa
ц
wy
ф
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie; przed
suszeniem zawsze dok adnie je umy
ц
.
Ods
ф
czy
ц
z wody i dok adnie osuszy
ц
.
Umie ci
ц
blach
ę
uniwersaln
ф
na poziomie 3, a ruszt na
poziomie 1.
Po o
ż
y
ц
papier do pieczenia lub pergamin na blasze
uniwersalnej i ruszcie.
Wskazówka:
Je li owoce lub warzywa zawieraj
ф
du
ż
o soku lub
wody, nale
ż
y kilkakrotnie je obróci
ц
. Po wysuszeniu,
natychmiast oddzieli
ц
owoce lub warzywa od papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s oiki i gumy elastyczne musz
ф
by
ц
czyste
i w idealnym stanie. U
ż
ywa
ц
w miar
ę
mo
ż
liwo ci s oików o tych
samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz
ф
si
ę
do okr
ф
g ych s oików o pojemno ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u
ż
ywa
ц
s oików o wi
ę
kszej pojemno ci lub wysoko ci.
Pokrywki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
U
ż
ywa
ц
wy
ф
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u
ż
yciem, dok adnie je umy
ц
.
Czasy podane w tabelach s
ф
warto ciami orientacyjnymi. Mog
ф
ulec zmianie zale
ż
nie od temperatury otoczenia, liczby s oików,
ilo ci oraz temperatury zawarto ci s oików. Przed wy
ф
czeniem
urz
ф
dzenia, sprawdzi
ц
, czy wewn
ф
trz s oików utworzy y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ц
owoce lub warzywa do s oików, lecz nie do pe na.
2.
Oczy ci
ц
brzegi s oików; powinny by
ц
czyste.
3.
Umie ci
ц
na ka
ż
dym s oiku wilgotn
ф
, elastyczn
ф
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ц
s oiki za pomoc
ф
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ц
naraz wi
ę
cej ni
ż
sze
ц
s oików wewn
ф
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie ci
ц
blach
ę
uniwersaln
ф
na poziomie 2. Umie ci
ц
s oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka y.
2.
Nala
ц
½ litra gor
ф
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
uniwersaln
ф
.
3.
Zamkn
фц
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ц
pokr
ę
t o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ц
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ф
si
ę
tworzy
ц
p
ę
cherzyki. Wy
ф
czy
ц
piekarnik.
Wyj
фц
s oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep o resztkowe). Je li pozostawi si
ę
na
d u
ż
ej do sch odzenia w piekarniku, mog
ф
wytworzy
ц
si
ę
bakterie, które spowoduj
ф
ski ni
ę
cie marmolady.
Pasteryzowanie warzyw
Gdy tylko zaczn
ф
si
ę
tworzy
ц
w s oikach ma e p
ę
cherzyki,
ponownie ustawi
ц
temperatur
ę
na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -
70 minut zale
ż
nie od rodzaju warzyw. Po up ywie tego czasu,
wy
ф
czy
ц
piekarnik i wykorzysta
ц
ciep o resztkowe.
Potrawa
Poziom Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach
jab ka w plasterkach - 600 g
1+3
<
80
ok. 5 h
gruszki w kawa kach - 800 g
1+3
<
80
ok. 8 h
liwki - 1,5 kg
1+3
<
80
ok. 8-10 h
zio a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
<
80
ok. 1½ h
Owoce w s
ł
oikach o pojemno ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzy-
ków powietrza i pary wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab ka, porzeczki, truskawki
Wy
ф
czanie
ok. 25 minut
Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
ф
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab ek, gruszek, liwek
Wy
ф
czanie
ok. 35 minut
Warzywa w zimnej zalewie w s
ł
oikach o pojemno ci jednego litra
W momencie pojawienia si
ę
p
ę
cherzy-
ków 120
х
140 ºC
Ciep
ł
o resztkowe
Ogórki
-
ok. 35 minut
Buraki czerwone
ok. 35 minut
ok. 30 minut
Brukselka
ok. 45 minut
ok. 30 minut
Fasola, kalarepa, kapusta czerwona
ok. 60 minut
ok. 30 minut
Zielony groszek
ok. 70 minut
ok. 30 minut
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
26 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obsugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ...................... 26 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 28 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 28 Panel sterowani...
28 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa ż enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ц wyposa ż enia na dnie piekarnika. Nie wyk ada ц dna piekarnika foli ф , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ц na dnie piekarnika ż adnych nac...
30 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ц uwag ę na prawid owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by y jeszcze smaczniejsze, a obs uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN21
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E