Bosch HBA43S360E - Instrukcja obsługi - Strona 21

Bosch HBA43S360E
Ładowanie instrukcji

45

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Zapiekanki, suflety, tosty

Zawsze stawia

ć

naczynie na ruszcie.

Aby piec bezpo

ś

rednio na ruszcie bez u

ż

ycia naczy

ń

, w

ł

o

ż

y

ć

blach

ę

emaliowan

ą

na poziom 1. W ten sposób mo

ż

na

utrzyma

ć

wi

ę

ksz

ą

czysto

ść

piekarnika.

Stan przygotowywanej zapiekanki zale

ż

y od wielko

ś

ci naczynia

oraz od wysoko

ś

ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli

stanowi

ą

jedynie warto

ś

ci orientacyjne.

Produkty gotowe

Uwzgl

ę

dni

ć

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.
W przypadku przykrywania akcesoriów kuchennych papierem

do pieczenia, sprawdzi

ć

, czy dany papier jest dostosowany do

wysokich temperatur. Dostosowa

ć

wielko

ść

papieru do

wielko

ś

ci dania, które b

ę

dzie przygotowywane.

Uzyskany wynik b

ę

dzie zale

ż

a

ł

bezpo

ś

rednio od rodzaju

potrawy. Produkty surowe mog

ą

ż

ni

ć

si

ę

pod wzgl

ę

dem

kszta

ł

tu i koloru.

Do pieczeni o tym ci

ęż

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ć

ustawienia dotycz

ą

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli

ż

onym

ci

ęż

arze i wyd

ł

u

ż

y

ć

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa.

Nale

ż

y zmierzy

ć

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ć

stan upieczenia

ł

y

ż

k

ą

. W tym celu nacisn

ąć

ł

y

ż

k

ą

na pie-

cze

ń

. Je

ś

li piecze

ń

jest twarda, to znaczy,

ż

e jest gotowa. Je

ś

li ust

ę

puje pod naciskiem,

nale

ż

y j

ą

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ą

skórk

ę

.

Nale

ż

y sprawdzi

ć

wysoko

ść

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ą

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ć

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ć

wi

ę

cej

wody.

Piecze

ń

wygl

ą

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ć

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ć

mniej wody.

Podczas dolewania wody do pieczeni

powstaje para wodna.

Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe

ł

nie normalny. Du

ż

a cz

ęść

pary wodnej

wydostaje si

ę

przez wylot pary. Para mo

ż

e osiada

ć

na ch

ł

odniejszym pulpicie obs

ł

ugi lub

na s

ą

siaduj

ą

cych frontach mebli, a nast

ę

pnie si

ę

skrapla

ć

.

Potrawa

Akcesoria kuchenne i naczy-

nia

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura w °C,

poziom pracy grilla

Czas

w minutach

Zapiekanki

Zapiekanka, s

ł

odka

Forma do zapiekanek

2

%

180-200

50-60

Suflet

Forma do zapiekanek

2

%

180-200

35-45

Ma

ł

e foremki na jedn

ą

porcj

ę

2

%

200-220

25-30

Zapiekanka z makaronu

Forma do zapiekanek

2

%

200-220

40-50

Lazanie

Forma do zapiekanek

2

%

180-200

40-50

Zapiekanka

Zapiekanka z ziemniaków z surowych pro-

duktów, maks. wysoko

ść

4 cm

1 forma do zapiekanek

2

7

160-180

60-80

2 formy do zapiekanek

3+1

<

150-170

60-80

Tosty

4 sztuki, z zapiekanym wierzchem

Ruszt + blacha uniwersalna

3+1

7

160-170

10-15

12 sztuk, z zapiekanym wierzchem

Ruszt + blacha uniwersalna

3+1

7

160-170

15-20

Potrawa

Akcesoria kuchenne

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura

w °C

Czas

w minutach

Pizza, g

łę

boko zamro

ż

ona

Pizza na cienkim cie

ś

cie

Blacha uniwersalna

2

6

200-220

15-25

Blacha uniwersalna + ruszt

3+1

<

180-200

25-35

Pizza na grubym cie

ś

cie

Blacha uniwersalna

2

6

170-190

20-30

Blacha uniwersalna + ruszt

3+1

<

170-190

30-40

Pizza na bu

ł

ce

Blacha uniwersalna

3

6

170-190

20-30

Minipizza

Blacha uniwersalna

3

6

190-210

10-20

Pizza mro

ż

ona

Pizza (podgrzewanie wst

ę

pne)

Blacha uniwersalna

1

6

180-200

10-15

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania

28 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa ż enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ć wyposa ż enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ć dna piekarnika foli ą , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ć na dnie piekarnika ż adnych n...

Strona 6 - wk

30 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komf...

Strona 7 - Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie

31 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ą ce czynno ś ci, które nale ż y wykona ć przed pierwszym u ż yciem piekarnika. Najpierw nale ż y przeczyta ć rozdzia ł Wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łą czeniu, na panelu wska ź ników ...

Inne modele piekarniki Bosch

Wszystkie piekarniki Bosch