Czyszczenie i konserwacja; jące grafiki; Po zakończeniu pracy; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów: - Zelmer 986.80 (83) (86) (87) (88) - Instrukcja obsługi - Strona 7
Maszynka do mięsa Zelmer 986.80 (83) (86) (87) (88) – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 2 – Notes; Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; TYPY MASZYNEK ZELMER
- Strona 4 – „click”
- Strona 5 – Cytrusiarka; Szatkownica; Przygotowanie do pracy i obsługa wyciskarki
- Strona 6 – Młynek żarnowy; Opis Urządzenia; Przed pierwszym użyciem
- Strona 7 – Czyszczenie i konserwacja; jące grafiki; Po zakończeniu pracy; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
10
Producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodowane za-
stosowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem lub nie
-
właściwą jego obsługą. Producent zastrzega sobie prawo modyfikacji
wyrobu w każdej chwili, bez wcześniejszego powiadamiania, w celu
dostosowania do przepisów prawnych, norm, dyrektyw albo z przy
-
czyn konstrukcyjnych, handlowych, estetycznych i innych.
UWAGA! Zaleca się, aby podczas pracy młynka nastawiak
żaren (2) ustawiony był pomiędzy linią 1, a linią STOP.
WAŻNE! Przy założonym młynku NIE WOLNO używać
w maszynce funkcji REVERSE.
UWAGA! Pamiętaj o dokładnym umyciu młynka przed
mieleniem różnych produktów Pozwoli to uniknąć wza
-
jemnego przenikania zapachów.
UWAGA! Dla bardziej miękkich zbóż takich jak owies czy
siemię lniane należy wybrać ustawienie gruboziarniste.
UWAGA! Nie zaglądaj do wnętrza komory podczas mie
-
lenia, gdyż wyskakujące czasem ziarna mogą Cię zranić
(np. w oko).
Czyszczenie i konserwacja
Młynek nie wymaga czyszczenia po każdym użyciu (jeśli
mielony jest jeden rodzaj produktu), ponieważ ślimak
(6)
zapobiega zaleganiu pozostałości ziaren w młynku. Żarna
stalowe (4, 5) osusz ściereczką po umyciu, aby nie doszło
do ich korozji. W przypadku długotrwałego przechowywania
żaren, zakonserwuj je poprzez natłuszczenie (możesz w tym
celu użyć np. oleju jadalnego). Żaren nie należy zanurzać we
wrzącej wodzie. Części z tworzywa sztucznego (
niezawiera-
jące grafiki
) możesz myć w zmywarce (max. 60°C).
Po zakończeniu pracy
(Rys. 11)
Wyłącz maszynkę i wyjmij wtyczkę przewodu przyłącze
-
●
niowego z gniazdka sieci.
Wyjmij popychacz i zdejmij miskę z komory mielenia,
●
komory szatkownicy, komory wyciskarki (w przypadku
cytrusiarki wcześniej zdejmij osobno wyciskacz i sitko).
Naciśnij przyciski blokady
●
(1)
, zespół, mielący, komorę
szatkownicy (lub miskę cytrusiarki) obróć
(2)
w prawo
i zdejmij ją.
W przypadku cytrusiarki wyjmij sprzęgło z napędu.
●
Rozłóż elementy zespołu mielącego, komory z nasadką
●
masarską, komory wyciskarki lub szatkownicę.
Umyte i wysuszone sitka z otworami włóż do schowka,
●
w tym celu:
Otwórz schowek w tylnej części obudowy.
●
Naciśnij z dwóch stron blokadę schowka i pociągnij
●
go do siebie (tak jak pokazano wcześniej).
(3)
●
Schowaj maksymalnie dwa sitka z otworami, na
-
stępnie zamknij schowek i tylną klapkę
(4)
.
(5)
●
Schowaj przewód lekko wsuwając go w otwór z które
-
go jest wyprowadzony.
(6)
●
Schowaj wtyczkę przewodu do schowka.
Czyszczenie i konserwacja
Napęd przetrzyj wilgotną szmatka zwilżoną płynem do
●
mycia naczyń.
Części z tworzywa myj w ciepłej wodzie z dodatkiem pły
-
●
nu do mycia naczyń lub wg oznaczeń w zmywarce.
Części metalowe myj w gorącej wodzie z dodatkiem pły
-
●
nu do mycia naczyń.
Dokładnie wysusz umyte części.
●
Sitka i nożyk lekko posmaruj olejem jadalnym w celu
●
ochrony przed rdzewieniem.
Suche części komory mielenia lub szatkownicy zmontuj
●
w całość.
Ekologia – Zadbajmy o środowisko
Każdy użytkownik może przyczynić się do ochrony środowi
-
ska. Nie jest to ani trudne, ani zbyt kosztowne. W tym celu:
opakowanie kartonowe przekaż na makulatu
-
rę, worki z polietylenu (PE) wrzuć do kontene
-
ra na plastik.
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiednie
-
go punktu składowania, gdyż znajdujące się
w urządzeniu niebezpieczne składniki mogą
być zagrożeniem dla środowiska.
Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi!!!
Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
w punktach serwisowych,
–
sklep internetowy – jak poniżej.
–
Telefony:
1. Salon Sprzedaży Wysyłkowej Zelmer S.A.:
wyroby/akcesoria – sklep internetowy:
–
www.zelmer.pl, e-mail: [email protected]
części zamienne:
–
tel. (017) 865-86-05, fax (017) 865-82-47
2. Zelmer S.A. – Sprawy handlowe:
tel. (017) 865-81-02, e-mail: [email protected]
3. Zelmer S.A. – Biuro reklamacji:
tel. (017) 865-82-88, (017) 865-85-04
e-mail: [email protected]
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Notes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . ...
7 Dane techniczne Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu. Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy 15 minut. Czas przerwy przed ponownym użyciem 30 minut. Hałas urządzenia (L WA ) 77 dB/A. Urządzenie zbudowane jest w II klasie izolacji, nie wymaga uziemienia . Maszynki ZELMER...
8 Na nasadkę masarską nałóż mokrą kiełbaśnicę. ● Zwróć uwagę, aby nie zatkać otworów odpowietrzających w nasadce. Masa mięsna wypełniająca jelito nie może być „zbyt rzad - ka”. Duża zawartość płynów może spowodować ich wyciek i przedostawanie się do wnętrza maszynki. Cytrusiarka (Rys. 6) Cytrusiar...
Inne modele maszynki do mięsa Zelmer
-
Zelmer 586_686
-
Zelmer 986.50 (53) (56) (57) (58)
-
Zelmer 986.84MMSL
-
Zelmer 986.88MMSL
-
Zelmer ZMM2851B
-
Zelmer ZMM2853B
-
Zelmer ZMM4048B
-
Zelmer ZMM4050B
-
Zelmer ZMM4055B
-
Zelmer ZMM4080B