Tabela 1. MALAKSER – NÓŻ MALAKSERA - Zelmer 880.0 LCD - Instrukcja obsługi - Strona 7

Zelmer 880.0 LCD
Ładowanie instrukcji

8

Tabela 1. MALAKSER – NÓŻ MALAKSERA

Produkt

Maks. ilość

Przygotowanie

Bieg

Praca**

Czas pracy

Gotowane jajka 10 szt.

Całe jaja umieścić w pojemniku.

6–9

P

25–30 razy

Marchew

1000 g

Pokroić na ok. 3 cm kawałki.

12

C

do 30 s

Natka pietruszki 4 pęczki

Umyć, osuszyć, oberwać łodyżki.

12

C

30 s

Czekolada

400 g (4 tabliczki po 100 g)

Tabliczki czekolady połamać na kawałki.

12

C

do 45 s

Migdały

1000 g

Można przed rozdrobnieniem zdjąć skórkę.

12

C

do 60 s

Miksowane napoje 1 litr (3/4 litra płynu + owoce)

Zmiksować owoce.

Dodać płyn (mleko, keir itp.).

10–12

12

P

C

do 30 razy

60 s

Sos tatarski

600 ml majonezu,

170 g pieczarek,

170 g korniszonów,

2 ugotowane jajka

Wszystkie produkty umieścić

w pojemniku.

12

P

7 razy P

ok. 20 s

Majonez

1,5 litra = (1 litr oleju +

4 jajka + sok z cytryny)

Jaja i olej o temperaturze pokojowej ubijać

z sokiem z cytryny.

Dodawać olej (wlewać do mniejszej komory

popychacza, posiadającej w dnie otworek).

Mieszanie końcowe.

10–12

C

30 s

do wyczerpania

oleju

+ 30 s

Ciasto

naleśnikowe

1,5 szklanki mleka,

1,5 szklanki wody,

3 szklanki mąki,

3 jajka

Wszystkie produkty umieścić w pojemniku. Wy

-

mieszać. Podczas mieszania (w razie potrzeby)

zgarnąć mąkę ze ścianek pojemnika łopatką.

8–12

C

30–45 s

Sernik

1 kg sera

Utrzeć masło (margarynę) z cukrem i żółtkami.

Przez lej dodawać stopniowo ser pokrojony na

małe kawałki.

Ucierać masę serową.

Mieszaczem ciasta ubić pianę z białek.

W osobnym naczyniu połączyć masę serową

z pianą i pozostałymi składnikami. Delikatnie

wymieszać łyżką.

10

10

6

4–6

C

C

C

C

ok. 1 min.

ok. 2 min.

ok. 1 min.

2 min.

Ciasto

pierogowe

500 g mąki,

1-2 jaja,

200 ml wody,

2 łyżki oleju

Wszystkie składniki umieścić

w pojemniku malaksera i mieszać.

6

C

60 s

Ciasto

ucierane

3 szklanki mąki (ok.450 g),

3 niepełne szklanki cukru

pudru (ok. 400 g),

400 g masła,

9 jaj,

1 łyżeczka proszku do

pieczenia

Utrzeć masło (o temperaturze pokojowej)

z cukrem i żółtkami.

W misce mieszacza ciasta ubić pianę z białek.

Wsypać mąkę, proszek i wymieszać.

Ciasto przelać do dwóch keksówek.

Piec 45 min. w temp. ok. 180°C.

6

6

2

C

C

C

7 min

1 min

ok. 2 min

Ciasto drożdżowe*

500 g mąki,

150 g cukru,

125 g masła,

250 ml mleka

30 g drożdży,

3 jaja

Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, 1 łyżką

cukru i 1 łyżką mąki; odczekać aż wyrośnie;

dodać mąkę, jaja, roztopiony tłuszcz i wyrabiać;

odczekać ok. 30 min. aż ciasto wyrośnie.

Piec 40 min. w temp. ok. 160°C.

9

C

2 min.

Farsz mięsny

500 g wołowiny ugotowanej

w wywarze jarzynowym,

2 ugotowane jajka

1 pokrojona w kostkę

i usmażona cebulka

sól, pieprz

Ugotować mięso, pokroić w kostkę (ok. 3 cm).

Jajka podzielić na ćwiartki.

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku ma

-

laksera i mieszać (jeżeli masa jest zbyt sucha

dolać wywar i zamieszać).

12

C

30–45 s

* Drożdżowe ciasto

Uwaga:

Ciasto uzyskane wg powyższej receptury jest bardzo rzadkie, nie jest uformowane w kulę, nie odstaje od ręki ani ścianek po

-

jemnika. Ciasto nie przypomina konsystencją typowego ciasta drożdżowego, nie daje się formować, wałkować. Przygotowując placek

drożdżowy wg powyższej receptury, po wymieszaniu składników (wyrobieniu ciasta) należy przełożyć ciasto od razu do przygotowanej

formy. Po upieczeniu uzyskuje się smaczną, pulchną, dobrze wyrośniętą, słodką bułkę drożdżową.

** Praca: P – pulse C – ciągła

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Notes; Dane techniczne; Opis urządzenia; P L

Notes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . ...

Strona 4 - Funkcja AUTO PULSE automatycznie uruchamia; PULSE; Wyposażenie robota kuchennego; Malakser; Zastosowanie wyposażenia

5 Funkcja AUTO PULSE automatycznie uruchamia napęd. Sterowanie napędem (Rys. A) 1 PULSE – uruchomienie napędu na czas przytrzymania przycisku . 2 AUTO PULSE – automatyczne. okresowe włączanie i wyłączanie napędu w sposób z góry zaprogramowany przez producenta, z prędkością aktualnie nastawioną. 3...

Strona 5 - Czyszczenie i konserwacja robota kuchennego

6 Praca z malakserem (Rys. C) 1 Załóż pojemnik malaksera na zaczepy mocujące napędu. 2 Zablokuj pojemnik. Praca z nożem malaksera (Rys. D) 1 Postaw nóż malaksera z osłoną na twardej powierzchni (postaw na osłonie). 2 Naciśnij nóż i ruchem do góry zdejmij osłonę. 3 Umieść w pojemniku nóż tak, by połą...