Tabela 1. MALAKSER – NÓŻ MALAKSERA - Zelmer 880.0 LCD - Instrukcja obsługi - Strona 7

Spis treści:
- Strona 2 – Notes; Dane techniczne; Opis urządzenia; P L
- Strona 4 – Funkcja AUTO PULSE automatycznie uruchamia; PULSE; Wyposażenie robota kuchennego; Malakser; Zastosowanie wyposażenia
- Strona 5 – Czyszczenie i konserwacja robota kuchennego
- Strona 6 – Wskazówki eksploatacyjne; Tarcze do plastrów; Ekologia – Zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
- Strona 7 – Tabela 1. MALAKSER – NÓŻ MALAKSERA
- Strona 8 – MIESZAK HAKOWY
- Strona 9 – KUBEK MIKSUJĄCY
8
Tabela 1. MALAKSER – NÓŻ MALAKSERA
Produkt
Maks. ilość
Przygotowanie
Bieg
Praca**
Czas pracy
Gotowane jajka 10 szt.
Całe jaja umieścić w pojemniku.
6–9
P
25–30 razy
Marchew
1000 g
Pokroić na ok. 3 cm kawałki.
12
C
do 30 s
Natka pietruszki 4 pęczki
Umyć, osuszyć, oberwać łodyżki.
12
C
30 s
Czekolada
400 g (4 tabliczki po 100 g)
Tabliczki czekolady połamać na kawałki.
12
C
do 45 s
Migdały
1000 g
Można przed rozdrobnieniem zdjąć skórkę.
12
C
do 60 s
Miksowane napoje 1 litr (3/4 litra płynu + owoce)
Zmiksować owoce.
–
Dodać płyn (mleko, keir itp.).
–
10–12
12
P
C
do 30 razy
60 s
Sos tatarski
600 ml majonezu,
–
170 g pieczarek,
–
170 g korniszonów,
–
2 ugotowane jajka
–
Wszystkie produkty umieścić
w pojemniku.
12
P
7 razy P
ok. 20 s
Majonez
1,5 litra = (1 litr oleju +
–
4 jajka + sok z cytryny)
Jaja i olej o temperaturze pokojowej ubijać
–
z sokiem z cytryny.
Dodawać olej (wlewać do mniejszej komory
–
popychacza, posiadającej w dnie otworek).
Mieszanie końcowe.
–
10–12
C
30 s
do wyczerpania
oleju
+ 30 s
Ciasto
naleśnikowe
1,5 szklanki mleka,
–
1,5 szklanki wody,
–
3 szklanki mąki,
–
3 jajka
–
Wszystkie produkty umieścić w pojemniku. Wy
-
mieszać. Podczas mieszania (w razie potrzeby)
zgarnąć mąkę ze ścianek pojemnika łopatką.
8–12
C
30–45 s
Sernik
1 kg sera
Utrzeć masło (margarynę) z cukrem i żółtkami.
–
Przez lej dodawać stopniowo ser pokrojony na
–
małe kawałki.
Ucierać masę serową.
–
Mieszaczem ciasta ubić pianę z białek.
–
W osobnym naczyniu połączyć masę serową
–
z pianą i pozostałymi składnikami. Delikatnie
wymieszać łyżką.
10
10
6
4–6
C
C
C
C
ok. 1 min.
ok. 2 min.
ok. 1 min.
2 min.
Ciasto
pierogowe
500 g mąki,
–
1-2 jaja,
–
200 ml wody,
–
2 łyżki oleju
–
Wszystkie składniki umieścić
w pojemniku malaksera i mieszać.
6
C
60 s
Ciasto
ucierane
3 szklanki mąki (ok.450 g),
–
3 niepełne szklanki cukru
–
pudru (ok. 400 g),
400 g masła,
–
9 jaj,
–
1 łyżeczka proszku do
–
pieczenia
Utrzeć masło (o temperaturze pokojowej)
–
z cukrem i żółtkami.
W misce mieszacza ciasta ubić pianę z białek.
–
Wsypać mąkę, proszek i wymieszać.
–
Ciasto przelać do dwóch keksówek.
–
Piec 45 min. w temp. ok. 180°C.
–
6
6
2
C
C
C
7 min
1 min
ok. 2 min
Ciasto drożdżowe*
500 g mąki,
–
150 g cukru,
–
125 g masła,
–
250 ml mleka
–
30 g drożdży,
–
3 jaja
–
Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, 1 łyżką
cukru i 1 łyżką mąki; odczekać aż wyrośnie;
dodać mąkę, jaja, roztopiony tłuszcz i wyrabiać;
odczekać ok. 30 min. aż ciasto wyrośnie.
Piec 40 min. w temp. ok. 160°C.
9
C
2 min.
Farsz mięsny
500 g wołowiny ugotowanej
–
w wywarze jarzynowym,
2 ugotowane jajka
–
1 pokrojona w kostkę
–
i usmażona cebulka
sól, pieprz
–
Ugotować mięso, pokroić w kostkę (ok. 3 cm).
–
Jajka podzielić na ćwiartki.
–
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku ma
-
–
laksera i mieszać (jeżeli masa jest zbyt sucha
dolać wywar i zamieszać).
12
C
30–45 s
* Drożdżowe ciasto
Uwaga:
Ciasto uzyskane wg powyższej receptury jest bardzo rzadkie, nie jest uformowane w kulę, nie odstaje od ręki ani ścianek po
-
jemnika. Ciasto nie przypomina konsystencją typowego ciasta drożdżowego, nie daje się formować, wałkować. Przygotowując placek
drożdżowy wg powyższej receptury, po wymieszaniu składników (wyrobieniu ciasta) należy przełożyć ciasto od razu do przygotowanej
formy. Po upieczeniu uzyskuje się smaczną, pulchną, dobrze wyrośniętą, słodką bułkę drożdżową.
** Praca: P – pulse C – ciągła
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Notes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . ...
5 Funkcja AUTO PULSE automatycznie uruchamia napęd. Sterowanie napędem (Rys. A) 1 PULSE – uruchomienie napędu na czas przytrzymania przycisku . 2 AUTO PULSE – automatyczne. okresowe włączanie i wyłączanie napędu w sposób z góry zaprogramowany przez producenta, z prędkością aktualnie nastawioną. 3...
6 Praca z malakserem (Rys. C) 1 Załóż pojemnik malaksera na zaczepy mocujące napędu. 2 Zablokuj pojemnik. Praca z nożem malaksera (Rys. D) 1 Postaw nóż malaksera z osłoną na twardej powierzchni (postaw na osłonie). 2 Naciśnij nóż i ruchem do góry zdejmij osłonę. 3 Umieść w pojemniku nóż tak, by połą...