Zasady konserwacji sokowirówki; Do mycia sita nie sto; Jak robić soki z warzyw i owoców - Zelmer 477 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Sokowirówka Zelmer 477 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 2 – Charakterystyka sokowirówki; Przed wymianą wyposażenia lub zbliżaniem się do; P L; Special health recipes
- Strona 3 – Dane techniczne; turbo; Budowa urządzenia; INFORMACJE O OWOCACH I WARZYWACH
- Strona 5 – Zasady konserwacji sokowirówki; Do mycia sita nie sto; Jak robić soki z warzyw i owoców
- Strona 6 – Świeże soki to zdrowie
- Strona 7 – Specjalne przepisy zdrowotne; organizm; Ekologia – Zadbajmy o środowisko
7
Zasady konserwacji sokowirówki
Po każdorazowym użyciu sokowirówki należy ją dokład
-
●
nie umyć nie dopuszczając do zasychania soku i resztek
owoców.
Zabrudzenia w szczelinach lub rogach usuń szczoteczką
●
do mycia butelek lub szczoteczką do mycia zębów.
Napęd czyść wilgotną ściereczką skropioną środkiem do
●
mycia naczyń. Następnie wytrzyj go do sucha.
W przypadku, gdy do wnętrza napędu dostanie się
woda lub sok należy przerwać pracę i oddać urządze
-
nie do kontroli w punkcie serwisowym.
Elementy wyposażenia takie, jak: miska sokowa
●
(2)
, kor
-
pus miski
(3)
, pokrywa
(5)
, popychacz
(7)
oraz pojemnik
resztek
(8)
myj w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Można również je myć w zmywarkach do naczyń w temp.
●
max. 60°C.
Wyjątek stanowi sito
●
(4)
. Do jego mycia stosuj wyłącznie
szczoteczkę o twardym włosiu.
Do mycia sita nie sto
-
suj żadnych metalowych szczotek!
Pod wpływem długotrwałego użytkowania może wystą
-
●
pić zjawisko przebarwienia elementów wykonanych
z tworzywa sztucznego. Nie traktuj tego jako wady.
Zabarwienia powstałe z marchwi można usunąć przecie
-
●
rając je szmatką nasączoną olejem jadalnym.
Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie części.
●
Zmontuj sokowirówkę w sposób opisany wcześniej
●
(patrz. pkt. „
Przygotowanie sokowirówki do pracy
”).
Zwiń przewód w schowku znajdującym się w podstawie
●
napędu sokowirówki.
Zwracaj szczególną uwagę na przezroczyste (transpa
-
rentne) części z tworzyw. Są one wrażliwe na uderze
-
nia i upadki. Łatwo wtedy mogą ulec uszkodzeniu.
Co zrobić, gdy ...
Urządzenie nie pracuje:
Włącz innego typu urządzenie do gniazdka i sprawdź
●
czy działa.
Oddaj urządzenie do punktu serwisowego.
●
Sokowirówka słabo oddziela sok, wpada w drgania
i wibracje:
Użyj funkcji
●
turbo
. Jeżeli w dalszym ciągu powyższy pro
-
blem występuje wyłącz urządzenie, oczyść sito z nagro
-
madzonych na siatce iltracyjnej resztek. Dodatkowo,
w przypadku zapełnienia zbiornika resztek, opróżnij go.
W przypadku mechanicznego uszkodzenia sita, bez
-
●
względnie wymień je na nowe.
Jak robić soki z warzyw i owoców
Owoce i warzywa przeznaczone do wyciskania soków
●
powinny być świeże oraz starannie umyte. Przygotowa
-
nie warzyw polega na ich oczyszczeniu z piasku i ziemi
pod bieżącą wodą i obraniu. Publikacje na temat robie
-
nia soków zalecają moczenie warzyw przez 5 minut
w wodzie z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego.
Warzywa w ten sposób przygotowane nie ciemnieją
●
w procesie rozdrabiania i sok z nich ma naturalny kolor.
Owoce jagodowe myj bezpośrednio przed użyciem, gdyż
●
szybko tracą swoją świeżość.
Dobór warzyw i owoców zależy od pory roku, od upodo
-
●
bań smakowych, zaleceń zdrowotnych. Na wartość
odżywczą soków z warzyw i owoców ma wpływ sposób
postępowania przy ich sporządzaniu.
Soki przygotowuje się z soczystych gatunków warzyw
●
i owoców, które powinny być dojrzałe, świeże, ponieważ
uzyskuje się z nich najwięcej soku o doskonałym smaku
i aromacie.
Do sporządzania napojów nadają się następujące
●
warzywa: pomidory, marchew, seler, buraki, pietruszka,
cebula, kapusta, ogórki, czarna rzepa, rabarbar, itp. Dla
celów dietetycznych można przygotowywać soki z sałaty,
szpinaku, pora i innych warzyw.
Takie warzywa, jak: rzodkiew, szczypiorek, nać pie
-
●
truszki, koper, rzeżuchę dodaje się do napojów drobno
pokrojone.
Soki owocowe można otrzymywać prawie ze wszystkich
●
gatunków owoców.
Jabłka, brzoskwinie, morele i śliwki powinny być po umy
-
●
ciu sparzone wrzątkiem w cedzaku kuchennym.
Z owoców zawierających pestki usuń je, ponieważ
●
mogłyby uszkodzić sokowirówkę.
Wyciskanie soku ze śliwek, jagód, malin, miękkich
●
gruszek i jabłek oraz innych owoców jest kłopotliwe.
Z miąższu tych owoców tworzy się gąbczasta masa,
która zatyka otwory sitka. Owoców tych można używać
do wyciskania soku mieszając je w małych ilościach
z innymi owocami lub warzywami i należy częściej czy
-
ścić sito.
Warzywa korzeniowe i owoce twarde należy pokroić na
●
kawałki mieszczące się w leju zasypowym.
Owoce i warzywa wrzuca się do otworu leja zasypowego
●
dopiero po uruchomieniu sokowirówki.
W razie zablokowania surowca w leju zasypowym lub
●
na tarczy rozdrabniającej sita, użyj funkcji
turbo
. Jeżeli
w dalszym ciągu powyższy problem występuje, wyłącz
urządzenie, rozbierz i oczyść.
Wartość odżywcza soków surowych zbliżona jest do
●
wartości odżywczych owoców i warzyw, z tym że
pozbawione są one części błonnika usuniętego w pro
-
cesie odwirowywania soku. Dlatego też soki mogą być
spożywane przez osoby, które ze względu na dolegli
-
wości przewodu pokarmowego nie mogą jeść surowych
warzyw.
Napoje z soków zalecane są szczególnie w żywieniu
●
dzieci i osób starszych.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
4 Szanowny Kliencie! Uważnie przeczytaj niniejszą instrukcję użytkowania. Szcze - gólną uwagę poświęć wskazówkom dotyczącym bezpieczeń - stwa, tak aby podczas użytkowania urządzenia zapobiec wypadkom i/lub uniknąć uszkodzenia urządzenia. Instrukcję zachowaj, aby można było z niej korzystać również w...
5 Dane techniczne Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu. Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy napędu 15 minut Czas przerwy przed ponownym użytkowaniem 30 minut Czas przerwy przed ponownym użyciem turbo 10 sekund Hałas urządzenia (L WA ) 75 dB/A Zakres prędkości 1 bieg, 2 ...
7 Zasady konserwacji sokowirówki Po każdorazowym użyciu sokowirówki należy ją dokład - ● nie umyć nie dopuszczając do zasychania soku i resztek owoców. Zabrudzenia w szczelinach lub rogach usuń szczoteczką ● do mycia butelek lub szczoteczką do mycia zębów. Napęd czyść wilgotną ściereczką skropioną...
Inne modele sokowirówki Zelmer
-
Zelmer 476
-
Zelmer 478
-
Zelmer ZJE6800