Zasady konserwacji sokowirówki; Do mycia sita nie sto; Jak robić soki z warzyw i owoców - Zelmer 477 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer 477

Sokowirówka Zelmer 477 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

7

Zasady konserwacji sokowirówki

Po każdorazowym użyciu sokowirówki należy ją dokład

-

nie umyć nie dopuszczając do zasychania soku i resztek

owoców.

Zabrudzenia w szczelinach lub rogach usuń szczoteczką

do mycia butelek lub szczoteczką do mycia zębów.

Napęd czyść wilgotną ściereczką skropioną środkiem do

mycia naczyń. Następnie wytrzyj go do sucha.

W przypadku, gdy do wnętrza napędu dostanie się

woda lub sok należy przerwać pracę i oddać urządze

-

nie do kontroli w punkcie serwisowym.

Elementy wyposażenia takie, jak: miska sokowa

(2)

, kor

-

pus miski

(3)

, pokrywa

(5)

, popychacz

(7)

oraz pojemnik

resztek

(8)

myj w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do

mycia naczyń.

Można również je myć w zmywarkach do naczyń w temp.

max. 60°C.

Wyjątek stanowi sito

(4)

. Do jego mycia stosuj wyłącznie

szczoteczkę o twardym włosiu.

Do mycia sita nie sto

-

suj żadnych metalowych szczotek!

Pod wpływem długotrwałego użytkowania może wystą

-

pić zjawisko przebarwienia elementów wykonanych

z tworzywa sztucznego. Nie traktuj tego jako wady.

Zabarwienia powstałe z marchwi można usunąć przecie

-

rając je szmatką nasączoną olejem jadalnym.

Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie części.

Zmontuj sokowirówkę w sposób opisany wcześniej

(patrz. pkt. „

Przygotowanie sokowirówki do pracy

”).

Zwiń przewód w schowku znajdującym się w podstawie

napędu sokowirówki.

Zwracaj szczególną uwagę na przezroczyste (transpa

-

rentne) części z tworzyw. Są one wrażliwe na uderze

-

nia i upadki. Łatwo wtedy mogą ulec uszkodzeniu.

Co zrobić, gdy ...

Urządzenie nie pracuje:

Włącz innego typu urządzenie do gniazdka i sprawdź

czy działa.

Oddaj urządzenie do punktu serwisowego.

Sokowirówka słabo oddziela sok, wpada w drgania

i wibracje:

Użyj funkcji

turbo

. Jeżeli w dalszym ciągu powyższy pro

-

blem występuje wyłącz urządzenie, oczyść sito z nagro

-

madzonych na siatce iltracyjnej resztek. Dodatkowo,

w przypadku zapełnienia zbiornika resztek, opróżnij go.

W przypadku mechanicznego uszkodzenia sita, bez

-

względnie wymień je na nowe.

Jak robić soki z warzyw i owoców

Owoce i warzywa przeznaczone do wyciskania soków

powinny być świeże oraz starannie umyte. Przygotowa

-

nie warzyw polega na ich oczyszczeniu z piasku i ziemi

pod bieżącą wodą i obraniu. Publikacje na temat robie

-

nia soków zalecają moczenie warzyw przez 5 minut

w wodzie z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego.

Warzywa w ten sposób przygotowane nie ciemnieją

w procesie rozdrabiania i sok z nich ma naturalny kolor.

Owoce jagodowe myj bezpośrednio przed użyciem, gdyż

szybko tracą swoją świeżość.

Dobór warzyw i owoców zależy od pory roku, od upodo

-

bań smakowych, zaleceń zdrowotnych. Na wartość

odżywczą soków z warzyw i owoców ma wpływ sposób

postępowania przy ich sporządzaniu.

Soki przygotowuje się z soczystych gatunków warzyw

i owoców, które powinny być dojrzałe, świeże, ponieważ

uzyskuje się z nich najwięcej soku o doskonałym smaku

i aromacie.

Do sporządzania napojów nadają się następujące

warzywa: pomidory, marchew, seler, buraki, pietruszka,

cebula, kapusta, ogórki, czarna rzepa, rabarbar, itp. Dla

celów dietetycznych można przygotowywać soki z sałaty,

szpinaku, pora i innych warzyw.

Takie warzywa, jak: rzodkiew, szczypiorek, nać pie

-

truszki, koper, rzeżuchę dodaje się do napojów drobno

pokrojone.

Soki owocowe można otrzymywać prawie ze wszystkich

gatunków owoców.

Jabłka, brzoskwinie, morele i śliwki powinny być po umy

-

ciu sparzone wrzątkiem w cedzaku kuchennym.

Z owoców zawierających pestki usuń je, ponieważ

mogłyby uszkodzić sokowirówkę.

Wyciskanie soku ze śliwek, jagód, malin, miękkich

gruszek i jabłek oraz innych owoców jest kłopotliwe.

Z miąższu tych owoców tworzy się gąbczasta masa,

która zatyka otwory sitka. Owoców tych można używać

do wyciskania soku mieszając je w małych ilościach

z innymi owocami lub warzywami i należy częściej czy

-

ścić sito.

Warzywa korzeniowe i owoce twarde należy pokroić na

kawałki mieszczące się w leju zasypowym.

Owoce i warzywa wrzuca się do otworu leja zasypowego

dopiero po uruchomieniu sokowirówki.

W razie zablokowania surowca w leju zasypowym lub

na tarczy rozdrabniającej sita, użyj funkcji

turbo

. Jeżeli

w dalszym ciągu powyższy problem występuje, wyłącz

urządzenie, rozbierz i oczyść.

Wartość odżywcza soków surowych zbliżona jest do

wartości odżywczych owoców i warzyw, z tym że

pozbawione są one części błonnika usuniętego w pro

-

cesie odwirowywania soku. Dlatego też soki mogą być

spożywane przez osoby, które ze względu na dolegli

-

wości przewodu pokarmowego nie mogą jeść surowych

warzyw.

Napoje z soków zalecane są szczególnie w żywieniu

dzieci i osób starszych.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Charakterystyka sokowirówki; Przed wymianą wyposażenia lub zbliżaniem się do; P L; Special health recipes

4 Szanowny Kliencie! Uważnie przeczytaj niniejszą instrukcję użytkowania. Szcze - gólną uwagę poświęć wskazówkom dotyczącym bezpieczeń - stwa, tak aby podczas użytkowania urządzenia zapobiec wypadkom i/lub uniknąć uszkodzenia urządzenia. Instrukcję zachowaj, aby można było z niej korzystać również w...

Strona 3 - Dane techniczne; turbo; Budowa urządzenia; INFORMACJE O OWOCACH I WARZYWACH

5 Dane techniczne Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu. Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy napędu 15 minut Czas przerwy przed ponownym użytkowaniem 30 minut Czas przerwy przed ponownym użyciem turbo 10 sekund Hałas urządzenia (L WA ) 75 dB/A Zakres prędkości 1 bieg, 2 ...

Strona 5 - Zasady konserwacji sokowirówki; Do mycia sita nie sto; Jak robić soki z warzyw i owoców

7 Zasady konserwacji sokowirówki Po każdorazowym użyciu sokowirówki należy ją dokład - ● nie umyć nie dopuszczając do zasychania soku i resztek owoców. Zabrudzenia w szczelinach lub rogach usuń szczoteczką ● do mycia butelek lub szczoteczką do mycia zębów. Napęd czyść wilgotną ściereczką skropioną...

Inne modele sokowirówki Zelmer