Gorenje BM900AL - Instrukcja obsługi - Strona 9

Gorenje BM900AL Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 9
Ładowanie instrukcji

80

Radzimy:

Jeżeli chleba nie zjesz od razu, pozostałą resztę włóż do szczelnej foliowej torebki lub do

pojemnika na chleb. W ten sposób chleb możesz przechowywać w temperaturze pokojowej jeszcze
przez 3 dni. Jeśli chcesz przechować chleb dłużej niż 3 dni, włóż go do zamkniętego foliowego worka i
schowaj do lodówki. W lodówce chleb wytrzyma jeszcze przynajmniej 10 dni. Ponieważ chleb
upieczony w domu nie zawiera konserwantów, jego trwałość jest zazwyczaj krótsza, niż trwałość
chleba kupionego w sklepie.

ZALECENIA SPECJALNE

1. Szybkie pieczywo

Do wyrabiania ciasta na szybkie pieczywo używamy proszku do pieczenia lub sody, które aktywują się
pod wpływem wilgoci i wysokiej temperatury. Aby uzyskać dobre rezultaty pieczenia, radzimy
najpierw wlać do formy na chleb wszystkie płynne składniki, a następnie dodać wszystkie składniki
sypkie (mąka, cukier, sól). Podczas wstępnego wyrabiania ciasta przy krawędziach formy mogą
tworzyć się grudki mąki. Jeżeli chcesz tego uniknąć, pomóż urządzeniu dobrze wymieszać powstałe
grudki.

2. O super szybkim programie pieczenia

Przy użyciu programu super szybkiego chleb w automacie można upiec w ciągu 1 h i 38 minut.
Potrzebna jest do tego woda o temperaturze 48 do 5

0oC. Aby prawidłowo zmierzyć temperaturę

wody, należy użyć termometru kuchennego. Temperatura wody ma bardzo duże znaczenie w
procesie pieczenia chleba. Jeśli temperatura jest za niska, chleb nie wyrośnie wystarczająco; z kolei
zbyt wysoka temperatura znis

zczy drożdże jeszcze zanim chleb zacznie wyrastać. W obu

przypadkach nie uda się upiec dobrego chleba.

Czyszczenie i przechowywanie:

Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenie do pieczenia chleba należy odłączyć od sieci
elektrycznej i pozostawić, aby ostygło.
1.

forma do pieczenia chleba: Wewnętrzne i zewnętrzne części formy należy oczyścić przy pomocy
ścierki. Nie należy używać agresywnych środków czyszczących ani środków do szorowania.

2.

końcówka do wyrabiania: Jeżeli masz trudności ze zdjęciem końcówki z osi, formę do pieczenia
chleba napełnij najpierw wodą.

3.

pokrywa i okienko: Przystępując do czyszczenia urządzenia można zdjąć pokrywę, a następnie
pokrywę i zewnętrzne oraz wewnętrzne części urządzenia oczyścić przy pomocy wilgotnej
ściereczki.

Urządzenie spełnia wymagania dyrektywy CE dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej

oraz dyrektywy niskonapięciowej, a także obowiązujące wymagania w zakresie bezpieczeństwa
użytkowania.

Środowisko

Urządzenia po upływie okresu eksploatacyjnego nie należy usunąć wraz ze zwykłymi odpadami
komunalnymi, lecz oddać na urzędowo określone składowisko do recyklingu. Postępując w ten
sposób, przyczyniają się Państwo do zachowania czystego środowiska.

Gwarancja i serwis naprawczy

W celu uzyskania informac

ji lub w razie problemów z urządzeniem, zwrócić się do centrum pomocy

użytkownikom Gorenja w danym państwie (numer telefonu znajduje się na międzynarodowej karcie
gwarancyjnej). Jeżeli w danym kraju nie ma takiego centrum, należy zwrócić się do lokalnego
s

przedawcy Gorenja lub Działu małych urządzeń AGD.

Zastrzegamy sobie prawo do zmian!

WIELE SATYSFAKCJI Z KORZYSTANIA KUCHENKI MIKROFALOWEJ ŻYCZY PAŃSTWU

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)