Gorenje BM900AL - Instrukcja obsługi - Strona 5
![Gorenje BM900AL](https://cdn.manualsarea.com/instructions-2/81452/webp/1.webp)
76
Start/stop
Użycie tego przycisku uruchamia lub wyłącza wybrany program pieczenia.
Program pieczenia uruchom używając przycisku “START/STOP”. Naciśnij przycisk i przytrzymaj 3
sekundy. Usłyszysz krótki sygnał dźwiękowy, po czym dwukropek na wyświetlaczu zacznie migać i
nastąpi uruchomienie programu. Po uruchomieniu programu przestaną działać wszystkie przyciski z
wyjątkiem przycisków START/STOP, LIGHT LAMP (włącz oświetlenie), PAUSE (pauza) oraz
CYCLE+COLOR (cykl + barwa).
Jeżeli chcesz przerwać działanie programu, naciśnij przycisk “START/STOP” (naciśnięcie powinno
trwać 3 sekundy). Zatrzymanie programu sygnalizowane jest przez sygnał dźwiękowy.
Wybór programu
Wybierz z menu żądany program pieczenia. Każde naciśnięcie, któremu towarzyszy krótki sygnał
dźwiękowy, oznacza zmianę programu. Poprzez kolejne naciśnięcia przycisku na wyświetlaczu LCD
wyświetla się 12 dostępnych programów pieczenia. Wybierz żądany program. Funkcje wszystkich
programów zostały przedstawione poniżej.
1. Podstawowy
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie klasycznego chleba. Dla poprawienia smaku
można również dodawać inne składniki.
2.
Pełnoziarnisty
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba pełnoziarnistego. Podczas używania
tej funkcji nie zaleca się korzystania z opcji opóźnionego startu, ponieważ może ona
niek
orzystnie wpłynąć na rezultaty pieczenia.
3. Francuski
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie z przedłużonym czasem wyrastania. Chleb
pieczony przy użyciu tego programu będzie miał bardziej chrupiącą skórkę oraz pulchniejszy
miąższ.
4. Szybki
: wyrabianie
, wyrastanie i pieczenie chleba w czasie krótszym, niż w Programie
Podstawowym. Chleb pieczony przy użyciu tego programu jest zwykle mniejszy i ma bardziej
zwarty miąższ.
5.
Słodki
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba typu słodkiego. Dla polepszenia smaku można
również dodawać inne składniki.
6. Torty
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie tortów. Do wyrastania ciasta najlepiej używać sody
(węglan sodu) lub proszku do pieczenia.
7.
Dżem
: gotowanie dżemów i marmolad. Przed włożeniem do formy
do pieczenia owoce i warzywa
należy posiekać.
8. Ciasto
: wyrabianie i wyrastanie bez pieczenia
. Ciasto wyjmij z formy na chleb, a następnie formuj
bułeczki, rogaliki, pizzę itp.
9. Super Szybki
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba w bardz
o krótkim czasie. Upieczony
chleb ma mocno zbity miąższ.
10.
Pieczenie
: tylko pieczenie, bez wyrabiania i wyrastania. Przy wybranych ustawieniach może być
również wykorzystywany do wydłużenia czasu pieczenia.
11
.
Ciastka
: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie ciastek.
12
.
Chleb Swojski
: umożliwia użytkownikowi indywidualne programowanie; pozwala zmieniać
fabryczne ustawienia wszystkich faz: wyrabiania, wyrastania, pieczenia i utrzymywania ciepła.
Zakresy czasowe trwania poszczególnych faz programów są następujące:
WYRABIANIE 1
:
6-14 minut
WYRASTANIE 1
:
20-60 minut
WYRABIANIE 2
:
5-20 minut
WYRASTANIE 2
:
5-120 minut
WYRASTANIE 3
:
0-120 minut
PIECZENIE
:
0-80 minut
UTRZYMYWANIE CIEPŁA
:
0-60 minut
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Inne modele wypiekacze chleba Gorenje
-
Gorenje BM 1400 E (BM1403)
-
Gorenje BM 900 W (BM1310)
-
Gorenje BM1200BK
-
Gorenje BM900BKC
-
Gorenje BM900ND
-
Gorenje BM900W
-
Gorenje BM900WII
-
Gorenje BM910WII