Gorenje BM1200BK Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
63
3.
Woda lub inny rodzaj płynu
Ostrzeżenie:
największa dopuszczalna ilość mąki lub drożdży podana jest w przepisie.
4.
Na wierzchu kupki mąki należy palcem zrobić niewielkie wgłębienie, włożyć w nie drożdże i
uważać, aby nie zetknęły się z wodą ani solą.
5.
Ostrożnie należy zamknąć pokrywę urządzenia i wtyczkę przewodu zasilającego umieścić w
gniazdku.
6.
Pr
zycisnąć należy przycisk “MENU“ i wybrać żądany program pieczenia.
7.
Przycisnąć należy przycisk “COLOR“ i wybrać żądaną barwę skórki.
8.
Przycisnąć należy przycisk “LOAF“ (bochenek) i wybrać żądaną wielkość bochenka.
9.
Przycisnąć należy przycisk “TIME+ lub “TIME–” w celu ustawienia opóźnienia czasowego.
Zamierzając chleb upiec od razu, należy ten krok programowania pominąć.
10.
W celu uruchomienia urządzenia, należy przycisnąć przycisk “START/STOP“.
11.
Po zakończeniu pieczenia słychać będzie 10 sygnałów dźwiękowych. Można wtedy
przycisnąć przycisk “START/STOP“ (3 sekundy), aby zatrzymać pieczenie i wyjąć z
wypiekacza upieczony chleb. Otwórzyć należy pokrywę i przy użyciu rękawic kuchennych,
wyjąć formę na chleb z urządzenia, obracając ją w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
12.
Ostrzeżenie: forma na chleb może być bardzo gorąca! Należy zachować ostrożność i
zabezpieczyć się przed oparzeniem.
13.
Zanim wyjmie się chleb, należy poczekać, aż forma ostygnie. Przy pomocy łopatek należy
chleb delikatnie odsunąć od ścianek formy.
14.
Formę na chleb należy obróć do góry dnem nad metalową drucianą podstawką lub
oczyszczonym blatem kuchennym i delikatnie potrząsać formą, aby chleb wysunął się ze
środka.
15.
Przed pokrojeniem chleb należy pozostawić na około 20 minut, aby ostygł. Do krojenia
chleba zaleca się stosowanie elektrycznej krojarki lub specjalnego ząbkowanego noża do
chleba, stosowanie noża do owoców albo zwykłego noża kuchennego da w efekcie
nierówne i postrzępione kromki.
16.
Jeżeli bezpośrednio po zakończeniu pieczenia urządzenie nie zostanie wyłączone za
pomocą przycisku “START/STOP”, urządzenie będzie automatycznie utrzymywało ciepło
jeszcze przez około 1 h. Kiedy czas utrzymywania ciepła zacznie się zbliżać ku końcowi,
słychać będzie informujące o tym sygnały dźwiękowe.
17.
Po zakończeniu pieczenia bądź gdy urządzenie nie jest używane, należy je odłączyć z sieci
elektrycznej.
Ostrzeżenie:
Przed pokrojeniem bochenka należy przy pomocy haka usunąć łopatkę mieszającą
ukrytą na dnie bochenka. Ponieważ chleb jest gorący, łopatki nie należy usuwać gołymi rękami, lecz
podczas wykonywania tych czynności korzystać z rękawic kuchennych lub innej ochrony dla rąk.
Wskazówka:
Jeżeli chleb nie zostanie zjedzony od razu, zaleca się pozostały chleb włożyć do
szczelnej foliowej torebki
lub do pojemnika na chleb. W ten sposób chleb można przechowywać w
temperaturze pokojowej jeszcze przez 3 dni. Jeśli zamierza się przechowywać chleb dłużej niż 3 dni,
chleb należy włożyć do szczelnego worka foliowego lub naczynia i schować do lodówki. W lodówce
chleb wytrzyma maksymalnie 10 dni. Ponieważ chleb upieczony w domu nie zawiera konserwantów,
nie może pozostać świeży dłużej niż ten ze sklepu.
Czyszczenie i przechowywanie:
Przed przystąpieniem do czyszczenia wypiekacz do chleba należy odłączyć z sieci elektrycznej i
pozostawić do ostygnięcia.
1.
Forma do pieczenia chleba: za pomocą uchwytu usunąć formę z urządzenia. Wewnętrzne i
zewnętrzne części formy oczyścić przy pomocy wilgotnej ściereczki. Nie należy używać
szorujących czy też żrących środków czyszczących. Zanim forma zostanie użyta ponownie,
powinna być całkowicie sucha.
Spis treści
- 5 OPIS PANELU STERUJĄCEGO; Wybór programu
- 7 SPOSÓB PIECZENIA CHLEBA
- 8 Czyszczenie i przechowywanie:
- 9 ŚRODOWISKO
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)