Gorenje BM1200BK - Instrukcja obsługi - Strona 6

Gorenje BM1200BK Wypiekacz chleba – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 9
Ładowanie instrukcji

61

wyrastanie, a z powodu dużej zawartości wody, czas pieczenia jest dłuższy. Wszystkie składniki
powinny być dodane na samym początku cyklu.

8. Ciasto

:

Nieodpowiednie są tu funkcje kolor i wielkość bochenka. Wyrabianie i wyrastanie bez

pieczenia

. Ciasto należy wyjąć z formy do pieczenia chleba, a następnie formować bułeczki,

rogaliki, pizzę itp.

9.

Dżemy

: Nieodpowiednie są tu funkcje kolor, wielkość bochenka i opóźnienie czasowe. Aby

rozpocząć należy przycisnąć przycisk “

START/STOP

”. Wypiekacz do chleba jest idealnym

urządzeniem do gotowania domowych marmolad i dżemów. Łopatka automatycznie miesza
składniki gotowanych przetworów, które są doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego
chleba.

10. Wyroby cukiernicze

: Nieodpowiednia jest tu funkcja wielkość bochenka. Wyrabianie, wyrastanie

i pieczenie, ale wyrastanie przez dodanie sody (węglan sodu) lub proszku do pieczenia.

11.

Kanapki

: Wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba do przy

gotowania kanapek, który będzie

miał puszystą strukturę i cienko zapieczoną skórkę.

12

.

Pieczenie

:

Nieodpowiednie są tu funkcje wielkość bochenka i opóźnienie czasowe, ale funkcję

czasu można nastawic za pomocą przycisków “

TIME+

” lub “

TIME

”. Jednokrotne przyciśnięcie

przycisku

TIME+

” lub “

TIME

” spowoduje przedłużenie lub skrócenie czasu o 1 minutę. Czas

można nastawiać w zakresie od 10 do 60 minut. Do dodatkowego zapieczenia chleba, który jest
zbyt mało przyrumieniony lub za mało upieczony, w tym programie nie ma wyrabiania i
wyrastania.

Kolor

Przy pomocy tego przycisku można wybrać

JASNY, ŚREDNI

lub

CIEMNY

kolor skórki. Przycisk ten

można stosować jedynie w programach BASIC (program podstawowy), FRENCH (francuski), WHOLE
WHEAT (pełnoziarnisty), QUICK (szybki), SWEET (słodki chleb), ULTRA FAST (super szybki),
GLUTEN FREE (bezglutenowy), CAKE (tort), SANDWICH (kanapka) oraz BAKE (pieczenie).

Bochenek

Przy pomocy tego przycisku należy wybrać wielkość bochenka:

900g, 1200g

. Czas trwania programu

jest uzale

żniony od wybranej wielkości chleba. Przycisk ten można stosować jedynie w następujących

programach

BASIC, FRENCH, WHOLE WHEAT, SWEET, ULTRA FAST, GLUTEN FREE

oraz

SANDWICH

.

Czas

Jeśli zamierza się wypiekacz do chleba uruchomić trochę później, przyciskając na przycisk można
zaprogramować opóźniony start pieczenia.
Funkcję »

Opóźniony start

« należy zaprogramować w następujący sposób:

1)

Wybrać swój menu (program bądź sposób pieczenia) oraz kolor i wielkość bochenka.

2)

Gdy zadecyduje się, na kiedy chleb ma być gotowy, należy przycisnąć przycisk “

TIME+

lub

TIME

”. Powinno się uwzględnić, że czas pieczenia został wliczony w opóźnienie startu.

Załóżmy, że jest godzina 20.30, a zamierza się mieć świeżo upieczony chleb o 7.00 rano
następnego dnia; opóźnienie czasowe wynosi więc 10 godzin i 30 minut. Przycisk “

TIME+

lub

TIME

” należy przycisnąć tyle razy, aż na ekranie wyświetli się 10:30. Każde naciśnięcie

przycisku

TIME+

lub “

TIME

” przedłuża lub skraca nastawione opóźnienie czasowe o kolejne 10

minut. Jeżeli przycisk “

TIME+

lub “

TIME

” przyciśnie i przytrzyma się na 2 sekundy, nastawione

opóźnienie czasowe szybciej będzie skracane bądź przedłużane. Najdłuższy czas opóźnienia
czasowego to 13 godzin.

3)

Przyciskając przycisk “

START/STOP

” uruchamia się pieczenie z opóźnieniem czasowym. Na

wyświetlaczu będzie pokazany pulsujący punkt oraz odliczanie pozostałego czasu.


OSTRZEŻENIE: Korzystania z funkcji opóźnienia czasowego nie zaleca się w przypadku

zastosowania

łatwo psujących się składników, jak jaja, śmietana lub ser.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)