Beurer BF 950 Waga – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
105
Mężczyzna
Kobieta
Wiek
Mało
Standar-
dowo
Dużo
Bardzo
dużo
Wiek
Mało
Standar-
dowo
Dużo
Bardzo
dużo
60–69
<17%
17–22%
22,1–27% >27%
60–69
<22%
22–27%
27,1–32% >32%
70–100 <18%
18–23%
23,1–28% >28%
70–100 <23%
23–28%
28,1–33% >33%
Procentowa zawartość wody
Ilość wody w organizmie wyrażona w % mieści się standardowo w następujących przedziałach:
Mężczyzna
Kobieta
Wiek
Źle
Dobrze
Bardzo
dobrze
Wiek
Źle
Dobrze
Bardzo
dobrze
10–100
<50%
50–65%
>65%
10–100
<45%
45–60%
>60%
W tkance tłuszczowej znajduje się stosunkowo mało wody. Dlatego też w przypadku osób z dużą ilością
tkanki tłuszczowej zawartość wody w organizmie może być poniżej wartości orientacyjnych. U sportow-
ców wytrzymałościowych wartości orientacyjne mogą zostać przekroczone ze względu na niski poziom
tłuszczu i wysoką wartość procentową tkanki mięśniowej.
Na podstawie pomiaru poziomu wody nie można wyciągać wniosków o stanie zdrowia, np. na temat
związanego z wiekiem zatrzymywania wody w organizmie. W razie potrzeby należy skonsultować się
z lekarzem. Nie można doliczać zawartości wody w organizmie do innych wartości, ponieważ jest ona
już zawarta w innych wynikach analizy (tkanka tłuszczowa, tkanka mięśniowa).
Tkanka mięśniowa
Podczas pomiaru zawartości tkanki mięśniowej, mierzona jest masa mięśni szkieletowych. Pomiar
nie uwzględnia mięśni narządów wewnętrznych. Ilość tkanki mięśniowej w % mieści się standardowo
w następujących przedziałach:
Mężczyzna
Kobieta
Wiek
Mało
Standar-
dowo
Dużo
Wiek
Mało
Standar-
dowo
Dużo
10–14
<44%
44–57%
>57%
10–14
<36%
36–43%
>43%
15–19
<43%
43–56%
>56%
15–19
<35%
35–41%
>41%
20–29
<42%
42–54%
>54%
20–29
<34%
34–39%
>39%
30–39
<41%
41–52%
>52%
30–39
<33%
33–38%
>38%
40–49
<40%
40–50%
>50%
40–49
<31%
31–36%
>36%
50–59
<39%
39–48%
>48%
50–59
<29%
29–34%
>34%
60–69
<38%
38–47%
>47%
60–69
<28%
28–33%
>33%
70–100
<37%
37–46%
>46%
70–100
<27%
27–32%
>32%
Masa kostna
Tak jak reszta ciała, kości podlegają naturalnym procesom wzrostu, degeneracji i starzenia się. Masa
kostna zwiększa się gwałtownie w okresie dzieciństwa, a swoje maksimum osiąga w wieku 30–40 lat.
Z wiekiem masa kości stopniowo się zmniejsza. Ten proces można opóźnić, stosując zdrową dietę
(bogatą szczególnie w wapń i witaminę D), a także regularne ćwiczenia fizyczne. Przez odpowiednią
rozbudowę mięśni można wzmocnić stabilność struktury kośćca.
Należy pamiętać, że waga wskazuje zawartość minerałów w kościach, a nie substancje organiczne, takie
jak białka, czy komórki. Wpływ na masę kośćca jest niemal niemożliwy, ale z powodu niektórych czyn-
ników (takich jak waga, wzrost, wiek, płeć) może ona podlegać pewnym wahaniom. Nie istnieją żadne
uznane wytyczne, czy zalecenia.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)