Gotowanie w kuchence mikrofalowej - Teka MWR 22 BI - Instrukcja obsługi - Strona 21

Kuchenka mikrofalowa Teka MWR 22 BI – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 8 – FR; Spis treści
- Strona 9 – PL; Informacje dotyczące bezpieczeństwa
- Strona 15 – Zalety kuchenki mikrofalowej; Dlaczego żywność się rozgrzewa
- Strona 16 – Opis kuchenki; Opis funkcji
- Strona 17 – Funkcje podstawowe; Kuchenka mikrofalowa
- Strona 20 – Zalecenia ogólne dotyczące rozmrażania
- Strona 21 – Gotowanie w kuchence mikrofalowej
- Strona 22 – Tabele i podpowiedzi
- Strona 23 – Jakiego rodzaju naczyń i przyborów można używać?; Funkcja mikrofale
- Strona 24 – Tabela naczyń i przyborów do kuchenki mikrofalowej
- Strona 25 – Czyszczenie i konserwacja kuchenki; Przód
- Strona 26 – Co robić, kiedy kuchenka nie chce działać?; Wymia
- Strona 27 – Parametry techniczne; Specyfikacje; Ochrona środowiska
- Strona 28 – Instrukcja instalacji; Przed rozpoczęciem instalacji; W czasie instalacji; przestrzegać instrukcji dostarczonych odrębnie.
42
PL
Gotowanie w kuchence mikrofalowej
Uwaga!
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchenki należy zapoznać się z punktem
„Bezpieczne
korzystanie
z
kuchenki
mikrofalowej”.
W trakcie gotowania w kuchence mikrofalowej
należy przestrzegać następujących zaleceń:
Przed
rozpoczęciem
przyrządzania
żywności pokrytej
skórką
(np. jabłka,
pomidory, ziemniaki, czy kiełbaski), należy je
nakłuć
, aby zapobiec ich pęknięciu. Przed
rozpoczęciem gotowania, pokroić żywność.
Przed użyciem pojemnika lub naczynia,
sprawdzić czy nadaje się ono do użytku w
kuchence mikrofalowej (zob. punkt nt.
naczyń
i
przyborów
do
kuchenki
mikrofalowej).
W przypadku przyrządzania żywności
zawierającej
niewiele
wody
(np.
rozmrażając
pieczywo
,
przyrządzając
popcorn itd.), parowanie następuje bardzo
szybko. Wówczas kuchenka pracuje jak
gdyby była pusta i żywność może się spalić.
Może także dojść do uszkodzenia kuchenki
oraz pojemnika. Należy więc ustawić
odpowiedni czas pracy kuchenki i uważnie
kontrolować proces gotowania.
W kuchence mikrofalowej nie można
podgrzewać dużej ilości oleju (
smażenie
).
Dania gotowe
należy wyjąć z oryginalnego
opakowania, ponieważ nie zawsze jest ono
żaroodporne. Należy przestrzegać instrukcji
podanych przez producenta dania.
W
przypadku
wstawienia
kilku
pojemników
, np. filiżanek, należy rozstawić
je równo na obracanym talerzu.
Nie
zamykać
torebek
plastikowych
metalowymi klipsami. Należy korzystać z
plastikowych zamknięć. Nakłuć każdą
torebkę w kilku miejscach aby umożliwić
ewakuację pary.
Podgrzewając
lub
gotując
żywność,
sprawdzić czy danie osiągnęło
temperaturę
co najmniej 70°C
.
W trakcie gotowania może
zaparować
okienko kuchenki i para może zacząć się
skraplać. Jest to zjawisko normalne, które
może się nasilić, kiedy temperatura w
pomieszczeniu jest niższa. Nie przeszkadza
to w bezpiecznej pracy kuchenki. Po
zakończeniu gotowania, wytrzeć wodę
powstałą w wyniku skraplania się pary.
Podgrzewając płyny, stosować
pojemniki z
szerokim otworem
, aby ułatwić ewakuację
pary.
Przygotowywać dania zgodnie z instrukcjami i
stosować się do czasów gotowania oraz
poziomów mocy podanych w tabelach.
Należy brać pod uwagę fakt, iż podane wartości
mają charakter orientacyjny i mogą się różnić w
zależności od stanu początkowego, temperatury,
zawartości wody i rodzaju żywności. Zaleca się
dostosować czas i poziom mocy do danej sytuacji.
W zależności od cech konkretnego dania może
być konieczne wydłużenie lub skrócenie czasu
gotowania, albo zwiększenie bądź zmniejszenie
mocy.
Gotując w kuchence mikrofalowej…
1.
Im więcej żywności, tym dłuższy czas
gotowania. Należy pamiętać, że:
Podwójna
ilość = podwójny czas.
Połowa ilości = połowa czasu.
2.
Im niższa temperatura, tym dłuższy czas
gotowania.
3.
Żywność
zawierająca
więcej
płynów
podgrzewa się szybciej.
4.
Żywność ugotuje się bardziej równomiernie,
jeżeli jest równo rozłożona na obracanym
t
alerzu. Układając gęstsze dania bliżej
krawędzi talerza a rzadsze bliżej środka,
można podgrzewać różne rodzaje żywności
jednocześnie.
5.
Drzwiczki kuchenki można otworzyć w
każdej
chwili.
Wówczas
kuchenka
automatycznie się wyłącza. Aby ponownie
włączyć
kuchenkę,
należy
zamknąć
drzwiczki i nacisnąć przycisk Start/Stop.
6. Danie pod przykryciem wymaga krótszego
czasu gotowania i lepiej zachowuje swoje
właściwości. Pokrywki wykorzystywane w
kuchence muszą przepuszczać mikrofale i
posiadać otworki, przez które może uchodzić
para.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
29 FR Spis treści Informacje dotyczące bezpieczeństwa ........................................................................................... 30 Zalety kuchenki mikrofalowej .......................................................................................................... 36 Opis kuc...
30 PL Informacje dotyczące bezpieczeństwa Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z...
36 PL Zalety kuchenki mikrofalowej W konwencjonalnych kuchenkach, ciepło wytwarzane przez elektryczne elementy grzejne lub palniki gazowe, powoli przechodzi przez żywność od zewnątrz do wewnątrz. Z tego powodu sporo energii jest marnotrawione na zbędne ogrzewanie powietrza, elementów kuchenki i nac...
Inne modele kuchenki mikrofalowe Teka
-
Teka MCL 32 BIS
-
Teka ML 822 BIS L
-
Teka ML 822 BIS R
-
Teka ML 8220 BIS L
-
Teka MLC 8440
-
Teka MS 622 BIS L
-
Teka MWL 32 BIS