Gotowanie w kuchence mikrofalowej - Teka MWR 22 BI - Instrukcja obsługi - Strona 21

Teka MWR 22 BI

Kuchenka mikrofalowa Teka MWR 22 BI – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

42

PL

Gotowanie w kuchence mikrofalowej

Uwaga!

Przed rozpoczęciem korzystania z

kuchenki należy zapoznać się z punktem
„Bezpieczne

korzystanie

z

kuchenki

mikrofalowej”.

W trakcie gotowania w kuchence mikrofalowej
należy przestrzegać następujących zaleceń:

Przed

rozpoczęciem

przyrządzania

żywności pokrytej

skórką

(np. jabłka,

pomidory, ziemniaki, czy kiełbaski), należy je

nakłuć

, aby zapobiec ich pęknięciu. Przed

rozpoczęciem gotowania, pokroić żywność.

Przed użyciem pojemnika lub naczynia,
sprawdzić czy nadaje się ono do użytku w
kuchence mikrofalowej (zob. punkt nt.
naczyń

i

przyborów

do

kuchenki

mikrofalowej).

W przypadku przyrządzania żywności
zawierającej

niewiele

wody

(np.

rozmrażając

pieczywo

,

przyrządzając

popcorn itd.), parowanie następuje bardzo
szybko. Wówczas kuchenka pracuje jak
gdyby była pusta i żywność może się spalić.
Może także dojść do uszkodzenia kuchenki
oraz pojemnika. Należy więc ustawić
odpowiedni czas pracy kuchenki i uważnie
kontrolować proces gotowania.

W kuchence mikrofalowej nie można
podgrzewać dużej ilości oleju (

smażenie

).

Dania gotowe

należy wyjąć z oryginalnego

opakowania, ponieważ nie zawsze jest ono
żaroodporne. Należy przestrzegać instrukcji
podanych przez producenta dania.

W

przypadku

wstawienia

kilku

pojemników

, np. filiżanek, należy rozstawić

je równo na obracanym talerzu.

Nie

zamykać

torebek

plastikowych

metalowymi klipsami. Należy korzystać z
plastikowych zamknięć. Nakłuć każdą
torebkę w kilku miejscach aby umożliwić
ewakuację pary.

Podgrzewając

lub

gotując

żywność,

sprawdzić czy danie osiągnęło

temperaturę

co najmniej 70°C

.

W trakcie gotowania może

zaparować

okienko kuchenki i para może zacząć się
skraplać. Jest to zjawisko normalne, które
może się nasilić, kiedy temperatura w
pomieszczeniu jest niższa. Nie przeszkadza

to w bezpiecznej pracy kuchenki. Po
zakończeniu gotowania, wytrzeć wodę
powstałą w wyniku skraplania się pary.

Podgrzewając płyny, stosować

pojemniki z

szerokim otworem

, aby ułatwić ewakuację

pary.

Przygotowywać dania zgodnie z instrukcjami i
stosować się do czasów gotowania oraz
poziomów mocy podanych w tabelach.

Należy brać pod uwagę fakt, iż podane wartości
mają charakter orientacyjny i mogą się różnić w
zależności od stanu początkowego, temperatury,
zawartości wody i rodzaju żywności. Zaleca się
dostosować czas i poziom mocy do danej sytuacji.
W zależności od cech konkretnego dania może
być konieczne wydłużenie lub skrócenie czasu
gotowania, albo zwiększenie bądź zmniejszenie
mocy.

Gotując w kuchence mikrofalowej…

1.

Im więcej żywności, tym dłuższy czas
gotowania. Należy pamiętać, że:

Podwójna

ilość = podwójny czas.

Połowa ilości = połowa czasu.

2.

Im niższa temperatura, tym dłuższy czas
gotowania.

3.

Żywność

zawierająca

więcej

płynów

podgrzewa się szybciej.

4.

Żywność ugotuje się bardziej równomiernie,
jeżeli jest równo rozłożona na obracanym
t

alerzu. Układając gęstsze dania bliżej

krawędzi talerza a rzadsze bliżej środka,
można podgrzewać różne rodzaje żywności
jednocześnie.

5.

Drzwiczki kuchenki można otworzyć w
każdej

chwili.

Wówczas

kuchenka

automatycznie się wyłącza. Aby ponownie
włączyć

kuchenkę,

należy

zamknąć

drzwiczki i nacisnąć przycisk Start/Stop.

6. Danie pod przykryciem wymaga krótszego

czasu gotowania i lepiej zachowuje swoje
właściwości. Pokrywki wykorzystywane w
kuchence muszą przepuszczać mikrofale i
posiadać otworki, przez które może uchodzić
para.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 8 - FR; Spis treści

29 FR Spis treści Informacje dotyczące bezpieczeństwa ........................................................................................... 30 Zalety kuchenki mikrofalowej .......................................................................................................... 36 Opis kuc...

Strona 9 - PL; Informacje dotyczące bezpieczeństwa

30 PL Informacje dotyczące bezpieczeństwa Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z...

Strona 15 - Zalety kuchenki mikrofalowej; Dlaczego żywność się rozgrzewa

36 PL Zalety kuchenki mikrofalowej W konwencjonalnych kuchenkach, ciepło wytwarzane przez elektryczne elementy grzejne lub palniki gazowe, powoli przechodzi przez żywność od zewnątrz do wewnątrz. Z tego powodu sporo energii jest marnotrawione na zbędne ogrzewanie powietrza, elementów kuchenki i nac...

Inne modele kuchenki mikrofalowe Teka