Zalety kuchenki mikrofalowej; Dlaczego żywność się rozgrzewa - Teka MWR 22 BI - Instrukcja obsługi - Strona 15

Teka MWR 22 BI

Kuchenka mikrofalowa Teka MWR 22 BI – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

36

PL

Zalety kuchenki mikrofalowej

W

konwencjonalnych

kuchenkach,

ciepło

wytwarzane przez elektryczne elementy grzejne
lub palniki gazowe, powoli przechodzi przez
żywność od zewnątrz do wewnątrz. Z tego
powodu sporo energii jest marnotrawione na
zbędne

ogrzewanie

powietrza,

elementów

kuchenki i naczyń.
W przypadku kuchenki mikrofalowej, ciepło
generowane

j

est przez samą żywność i

przechodzi od wewnątrz do zewnątrz. Nie ma
ubytku energii w powietrzu, ściankach kuchenki
lub pojemnikach czy naczyniach (jeśli są
przystosowane do używania w kuchenkach
mikrofalowych)

– innymi słowy, podgrzewane jest

wyłącznie jedzenie.
Kuchenki

mikrofalowe

wyróżniają

się

następującymi zaletami:

1. Krótszy czas gotowania

– na ogół jest on o

75%

krótszy

niż

w

przypadku

konwencjonalnych sposobów gotowania.

2.

Błyskawiczne rozmrażanie, dzięki któremu
ogranicza się rozwój bakterii.

3.

Oszczędność energii.

4.

Zachowanie wartości odżywczej pożywienia,
dzięki krótszemu gotowaniu.

5.

Łatwość utrzymania w czystości.

W jaki sposób działa kuchenka
mikrofalowa

Kuchenka mikrofalowa wyposażona jest w zawór
wysokonapięciowy, zwany magnetronem, który
przetwarza energię elektryczną w energię
mikrofalową. Fale elektromagnetyczne kierowane

do

wnętrza

kuchenki

falowodem

i

rozprowadzane przez rozrzutnik metalowy albo
poprzez ruch obracającego się talerza.
Wewnątrz kuchenki mikrofale rozchodzą się we
w

szystkich kierunkach i dzięki temu, że odbijają

się od metalowych ścianek, równomiernie
przechodzą przez żywność znajdującą się w
środku.

Dlaczego żywność się rozgrzewa

Większość żywności zawiera wodę, której
cząsteczki drgają pod wpływem mikrofal.

Tarcie

pomiędzy cząsteczkami wytwarza ciepło,

które podnosi temperaturę żywności, rozmrażając
ją, doprowadzając do jej ugotowania lub
utrzymując jej wysoką temperaturę.
Ponieważ źródło ciepła znajduje się wewnątrz
żywności:

Można ją gotować z niewielką ilością płynów
lub tłuszczy albo wręcz bez ich użycia.

Rozmrażanie, podgrzewanie lub gotowanie
w kuchence mikrofalowej trwa krócej niż w
przypadku kuchenki konwencjonalnej.

Żywność nie traci witamin, minerałów ani
substancji odżywczych.

Naturalny kolor i zapach

żywności nie

ulegają zmianie.

Mikrofale przechodzą przez porcelanę, szkło,
tekturę lub tworzywo sztuczne, ale nie przechodzą
przez metal. Z tego względu nie należy używać
pojemników metalowych, bądź zawierających
metalowe elementy, w kuchence mikrofalowej.

Mikrofale odbijają się od metalu…

...

ale przechodzą przez szkło i porcelanę…

… i są pochłaniane przez żywność.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 8 - FR; Spis treści

29 FR Spis treści Informacje dotyczące bezpieczeństwa ........................................................................................... 30 Zalety kuchenki mikrofalowej .......................................................................................................... 36 Opis kuc...

Strona 9 - PL; Informacje dotyczące bezpieczeństwa

30 PL Informacje dotyczące bezpieczeństwa Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z...

Strona 15 - Zalety kuchenki mikrofalowej; Dlaczego żywność się rozgrzewa

36 PL Zalety kuchenki mikrofalowej W konwencjonalnych kuchenkach, ciepło wytwarzane przez elektryczne elementy grzejne lub palniki gazowe, powoli przechodzi przez żywność od zewnątrz do wewnątrz. Z tego powodu sporo energii jest marnotrawione na zbędne ogrzewanie powietrza, elementów kuchenki i nac...

Inne modele kuchenki mikrofalowe Teka