Zalety kuchenki mikrofalowej; Dlaczego żywność się rozgrzewa - Teka MWR 22 BI - Instrukcja obsługi - Strona 15

Kuchenka mikrofalowa Teka MWR 22 BI – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 8 – FR; Spis treści
- Strona 9 – PL; Informacje dotyczące bezpieczeństwa
- Strona 15 – Zalety kuchenki mikrofalowej; Dlaczego żywność się rozgrzewa
- Strona 16 – Opis kuchenki; Opis funkcji
- Strona 17 – Funkcje podstawowe; Kuchenka mikrofalowa
- Strona 20 – Zalecenia ogólne dotyczące rozmrażania
- Strona 21 – Gotowanie w kuchence mikrofalowej
- Strona 22 – Tabele i podpowiedzi
- Strona 23 – Jakiego rodzaju naczyń i przyborów można używać?; Funkcja mikrofale
- Strona 24 – Tabela naczyń i przyborów do kuchenki mikrofalowej
- Strona 25 – Czyszczenie i konserwacja kuchenki; Przód
- Strona 26 – Co robić, kiedy kuchenka nie chce działać?; Wymia
- Strona 27 – Parametry techniczne; Specyfikacje; Ochrona środowiska
- Strona 28 – Instrukcja instalacji; Przed rozpoczęciem instalacji; W czasie instalacji; przestrzegać instrukcji dostarczonych odrębnie.
36
PL
Zalety kuchenki mikrofalowej
W
konwencjonalnych
kuchenkach,
ciepło
wytwarzane przez elektryczne elementy grzejne
lub palniki gazowe, powoli przechodzi przez
żywność od zewnątrz do wewnątrz. Z tego
powodu sporo energii jest marnotrawione na
zbędne
ogrzewanie
powietrza,
elementów
kuchenki i naczyń.
W przypadku kuchenki mikrofalowej, ciepło
generowane
j
est przez samą żywność i
przechodzi od wewnątrz do zewnątrz. Nie ma
ubytku energii w powietrzu, ściankach kuchenki
lub pojemnikach czy naczyniach (jeśli są
przystosowane do używania w kuchenkach
mikrofalowych)
– innymi słowy, podgrzewane jest
wyłącznie jedzenie.
Kuchenki
mikrofalowe
wyróżniają
się
następującymi zaletami:
1. Krótszy czas gotowania
– na ogół jest on o
75%
krótszy
niż
w
przypadku
konwencjonalnych sposobów gotowania.
2.
Błyskawiczne rozmrażanie, dzięki któremu
ogranicza się rozwój bakterii.
3.
Oszczędność energii.
4.
Zachowanie wartości odżywczej pożywienia,
dzięki krótszemu gotowaniu.
5.
Łatwość utrzymania w czystości.
W jaki sposób działa kuchenka
mikrofalowa
Kuchenka mikrofalowa wyposażona jest w zawór
wysokonapięciowy, zwany magnetronem, który
przetwarza energię elektryczną w energię
mikrofalową. Fale elektromagnetyczne kierowane
są
do
wnętrza
kuchenki
falowodem
i
rozprowadzane przez rozrzutnik metalowy albo
poprzez ruch obracającego się talerza.
Wewnątrz kuchenki mikrofale rozchodzą się we
w
szystkich kierunkach i dzięki temu, że odbijają
się od metalowych ścianek, równomiernie
przechodzą przez żywność znajdującą się w
środku.
Dlaczego żywność się rozgrzewa
Większość żywności zawiera wodę, której
cząsteczki drgają pod wpływem mikrofal.
Tarcie
pomiędzy cząsteczkami wytwarza ciepło,
które podnosi temperaturę żywności, rozmrażając
ją, doprowadzając do jej ugotowania lub
utrzymując jej wysoką temperaturę.
Ponieważ źródło ciepła znajduje się wewnątrz
żywności:
Można ją gotować z niewielką ilością płynów
lub tłuszczy albo wręcz bez ich użycia.
Rozmrażanie, podgrzewanie lub gotowanie
w kuchence mikrofalowej trwa krócej niż w
przypadku kuchenki konwencjonalnej.
Żywność nie traci witamin, minerałów ani
substancji odżywczych.
Naturalny kolor i zapach
żywności nie
ulegają zmianie.
Mikrofale przechodzą przez porcelanę, szkło,
tekturę lub tworzywo sztuczne, ale nie przechodzą
przez metal. Z tego względu nie należy używać
pojemników metalowych, bądź zawierających
metalowe elementy, w kuchence mikrofalowej.
Mikrofale odbijają się od metalu…
...
ale przechodzą przez szkło i porcelanę…
… i są pochłaniane przez żywność.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
29 FR Spis treści Informacje dotyczące bezpieczeństwa ........................................................................................... 30 Zalety kuchenki mikrofalowej .......................................................................................................... 36 Opis kuc...
30 PL Informacje dotyczące bezpieczeństwa Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z...
36 PL Zalety kuchenki mikrofalowej W konwencjonalnych kuchenkach, ciepło wytwarzane przez elektryczne elementy grzejne lub palniki gazowe, powoli przechodzi przez żywność od zewnątrz do wewnątrz. Z tego powodu sporo energii jest marnotrawione na zbędne ogrzewanie powietrza, elementów kuchenki i nac...
Inne modele kuchenki mikrofalowe Teka
-
Teka MCL 32 BIS
-
Teka ML 822 BIS L
-
Teka ML 822 BIS R
-
Teka ML 8220 BIS L
-
Teka MLC 8440
-
Teka MS 622 BIS L
-
Teka MWL 32 BIS