Scarlett SC-JE50S41 Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM021
SC-JE50S41
26
Dokładnie umyj części, które będą stykać się z produktami, i wysusz.
Przetrzyj zewnętrzną obudowę miękką, lekko zwilżoną szmatką.
ROZBIERANIE/ZESTAWIENIE
ROZBIERANIE:
Odłącz urządzenie od sieci elektrycznej.
Zdejmij lejek zasypowy, obracając go przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, w kierunku położenia
"otwarte" na obudowie.
Wyjmij ślimak, w tym celu obróć go przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Wyjmij filtr.
Nast
ępnie zdejmij plastikową część obudowy, obracając ją w kierunku położenia "otwarte" na obudowie.
ZESTAWIENIE:
Przed montażem upewnij się, że silnik jest wyłączony oraz urządzenie jest odłączone od sieci.
Ustaw przezroczystą plastikową część obudowy na obudowie w taki sposób, aby położenie "zamknięte" na
obudowie okazało się zgodne ze znakiem w postaci białego krążka na plastikowej części.
Ustaw filtr.
Następnie ustaw ślimak, przekręcając go aż do oporu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
Ustaw lej
ek zasypowy w taki sposób, aby znak w postaci białego krążka okazał się zgodny z położeniem
"zamknięte" na obudowie.
PRACA
Dokładnie umyj warzywa / owoce. Obierz z twardej skórki i usuń pestki, pokrój w małe kawałki, które łatwo
przechodziłyby przez lej zasypowy.
OSTRZEŻENIE:
Wyciskarki nie wolno używać w celu uzyskania soku z kokosów.
Wyciskarka może być używana do uzyskania soku z:
owoców: jabłka, pomarańcze, ananasy, banany, hurma, awokado, brzoskwinia, mango itp.
warzyw: zarówno twardych (marchew, buraki, kapusta, ziemniaki, ziemniaki słodkie, topinambur), jak i
miękkich (ogórki, papryka, cebula, czosnek) itp.
jagód: truskawki, maliny, granat z pestkami, winogrona z pestkami i bez, porzeczki, agrest, borówki itp.
ziół i korzeni: seler, pietruszka, koperek, aloes, imbir itp.
roślin strączkowych i orzechów: soja i orzechy.
Przed rozpoczęciem pracy upewnij się, że lej zasypowy jest niezawodnie zamocowany.
Podłącz wyciskarkę do sieci elektrycznej.
Umieść pod dzióbkiem wylewowym pojemnik na sok, a pod wylotem miąższu ustaw pojemnik na miąższ.
Ustaw przełącznik ON/O/R w położeniu ON, aby włączyć wyciskarkę do soków.
Załaduj przygotowane warzywa / owoce do wyciskarki, lekko naciskając popychaczem.
W ŻADNYM WYPADKU NIE RÓB TEGO PALCAMI ANI ŻADNYMI PRZEDMIOTAMI.
Ładuj produkty tylko przy uruchomionym silniku.
Aby ją wyłączyć, przełącz w położenie O.
Na dzióbku wyciskarki do soków jest "zaślepka", ona jest nie tylko systemem przeciw kapaniu, który
uniemożliwia wyciek soku po zakończeniu pracy, lecz również jednocześnie stanowi regulator miąższu.
Jeśli wyciskać sok z otwartą zaślepką, wtedy w nim będą kawałki owoców i miąższu. Jeśli w trakcie pracy
zaślepkę zamknąć, wtedy w zależności od czasu, przez który będzie działała wyciskarka z zamkniętą
komorą do soku, będzie się zmieniać jego czystość.
Im dłużej wyciskarka działa z zamkniętą zaślepką, tym czystszy będzie uzyskany sok.
W celu uzyskania soku maksymalnej czystości trzeba używać produktów w ilości nie więcej niż dla jednego
kubku. W przypadku nieprzestrzegania
tych warunków wynik nie będzie zadowalający.
Nie używaj więcej produktów, niż w celu uzyskania jednego kubku soku, ponieważ może to doprowadzić do
uszkodzenia urządzenia.
Wyciskarka do soków wyposażona jest w funkcję "bieg wsteczny". Jeśli wyciskarka jest zatkana, ustaw
przełącznik w położeniu R, ślimak zacznie się obracać w przeciwnym kierunku.
Po zakończeniu pracy należy odłączyć wyciskarkę od sieci elektrycznej.
PRZYGOTOWANIE SORBETU
Do składu zestawu z tym modelem wyciskarki do soków wchodzi przystawka do sorbetu, przystawka
wygląda jako filtr, ale nie posiada dziur.
Podczas pracy wyciskarki do soków z tą przystawką należy ją zainstalować zamiast filtra.
Do przygotowania sorbetu użyj mrożonych owoców, powinny być wstępnie obrane ze skórki i pozbawione
pestek. Jednocześnie, aby nie uszkodzić części wyciskarki do soków, nie wolno używać owoców dopiero co
wyjętych z zamrażarki, niech trochę rozmarzną w ciągu 2-5 minut.
Umieść pojemnik na przyszły sorbet pod wylotem miąższu.
Analogicznie do przygotowania so
ku włącz wyciskarkę do soku (jak wyżej) i podawaj mrożone owoce do
lejku zasypowego za pomocą popychacza.
Dzięki specjalnej konstrukcji przystawki wyciskarka przerobi mrożone owoce w delikatny, smaczny sorbet.
Aby sorbet miał jeszcze bardziej delikatną i przyjemną konsystencję, zalecamy dodać do mrożonych
owoców banan.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)