Oursson JM6001/OR Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
51
Aby uniknąć przegrzania silnika, nie należy
używać urządzenia dłużej niż 30 minut bez
przerwy. Po każdych 30 minutach pracy na
-
leży zrobić 5-minutową przerwę, aby schło
-
dzić urządzenie.
Do wpychania składników do wlotu należy
używać wyłącznie dociskacza, który został
dołączony do urządzenia. Wciskanie skład
-
ników dłońmi jest bezwzględnie zabronione,
gdyż może doprowadzić do obrażeń ciała.
Do usuwania miąższu z dziobka nie należy
używać łyżki ani innych obcych przedmio
-
tów, gdyż może to skutkować uszkodzeniem
urządzenia.
BUDOWA URZĄDZENIA
Rys. B
Wlot
Pokrywka naczynia na sok
Naczynie na sok
Dziobek na miąższ
Pojemnik na miąższ
Dziobek z pokrywką na sok
Silnik
Pojemnik na sok
Szczotka obrotowa
Filtr siatkowy
Śruba dociskowa
Dociskacz
Szczotka czyszcząca
SPOSÓB UŻYCIA
R
ys.
C
Przed pierwszym użyciem
należy przetrzeć urządze
-
nie miękką i suchą szmatką.
Pozostałe części należy
umyć ciepłą wodą
i środkiem czyszczącym.
Przed
zmontowaniem lub rozmontowaniem urządzenia i/
lub demontażem podzespołów należy się upewnić,
że jest ono odłączone od zasilania. Kolejność zmon
-
towania (
rys. C-1)
Krok 1 (
rys. C-2)
Chwycić naczynie na sok i odwrócić je. Mocno wcisnąć
silikonową uszczelkę do otworu wyjściowego na miąższ.
Nieprawidłowo zmontowany sokownik może przeciekać.
1 – zakładanie uszczelki
2 – włożenie do otworu
3 – wygląd naczynia po założeniu uszczelki
4 – uszczelka silikonowa
Krok 2 (
rys. C-3)
Założyć naczynie na sok na moduł silnika, tak aby
strzałki na naczyniu i na silniku były ustawione w sposób
pokazany na rysunku.
1 – oznaczenia
Krok 3 (
rys. C-4)
Założyć filtr siatkowy na szczotkę obrotową przed
zamontowaniem ich na naczyniu. Następnie założyć
szczotkę obrotową z filtrem siatkowym na naczynie, tak
aby strzałki na filtrze i na naczyniu były ustawione w
sposób pokazany na rysunku.
1 – filtr siatkowy
2 – szczotka obrotowa
3 – oznaczenia
Krok 4 (
rys. C-5)
Włożyć śrubę dociskową w środek filtra siatkowego,
delikatnie ją wepchnąć i obrócić, aż zatrzaśnie się na
miejscu.
1 – śruba dociskowa
2 – oznaczenia
Krok 5 (
rys. C-6)
Założyć pokrywkę naczynia, tak aby oznaczenia na
pokrywie i na naczyniu zrównały się. Następnie obrócić
pokrywę w prawo, aby ją zablokować.
1 – pokrywka naczynia na sok
2 – naczynie na sok
3 – zatrzask
W celu ułatwienia montażu najlepiej przytrzymywać
pokrywkę w sposób pokazany na rys. C-7.
Jeśli składniki, z których jest przygotowywany sok,
wytwarzają duże ilości piany, należy zawsze pozostawić
otwarty dziobek na miąższ. B-6.
Na uchwycie urządzenia znajduje się przycisk zasilania.
Przycisk ten można ustawić w trzech pozycjach:
ON
– włączenie;
OFF
– wyłączenie, zatrzymanie silnika;
REV
– odwrotne obroty (rys. D).
Krok 6 (
rys. C-8)
Korzystając z dociskacza, zrównać oznaczenia dociska
-
cza i wlotu w sposób pokazany na rysunku.
1 – dociskacz
2 – oznaczenia
3 – wlot
Krok 7
Umieścić pojemnik na miąższ i pojemnik na sok pod
odpowiednimi dziobkami. Po zmontowaniu urządzenia
podłączyć je do zasilania.
KOLEJNOŚć CZYNNOŚCI
1.
Zamontować urządzenie w sposób opisany w poprzed
-
nim rozdziale.
2.
Podłączyć urządzenie do gniazdka elektrycznego.
3.
Włączyć urządzenie.
4.
Przy użyciu dociskacza wkładać uprzednio umyte oraz,
jeśli to konieczne, obrane i posiekane składniki do
wlotu urządzenia.
W przypadku owoców z dużymi
pestkami, takich jak śliwki, morele czy brzoskwinie,
należy usunąć pestki przed rozpoczęciem przygoto
-
wywania soku.
5. Po zakończeniu wyciskania soku należy wyłączyć
urządzenie i odłączyć je od zasilania.
Składniki należy wkładać w małych porcjach, tak aby
nie przepełnić naczynia. Do wciskania składników do
sokownika należy używać dociskacza. Dociskacz poma
-
ga dodatkowo uniknąć rozpryskiwania soku wokół wlotu
podczas ściskania soczystych produktów.
Po zakończeniu wyciskania soku należy zamknąć po
-
krywkę dziobka, tak aby pozostałości soku nie wyciekły
na stół.
WSKAZóWKA:
Najlepiej wypijać świeże soki od razu
po przygotowaniu, ponieważ po pewnym czasie wytrąca
się na nich osad, tracą one korzystne właściwości i
atrakcyjność.
UWAGA:
Aby wypłukać pozostałości soku z sokownika,
należy wlać 1 litr wody do wlotu (bez rozmontowania
urządzenia), a następnie umyć naczynie poprzez włą
-
czenie sokownika.
Spis treści
- 8 INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,; Przy obchodzeniu się z tym urządzeniem; ZALECENIA
- 9 Przed; KOLEJNOŚć CZYNNOŚCI; W przypadku owoców z dużymi
- 10 niste; ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA
- 11 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ); MOŻLIWE PROBLEMY I ICh ROZWIĄZANIA; nia
- 12 CERTYFIKACJA WYROBU; wanych punktów serwisowych wyrobów marki OURSSON AG.; Dane techniczne
- 13 Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; SERWIS; Nazwa produktu
- 14 electrical and electronic equipment – WEEE).; Data produkcji
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)