Oursson JM6001/OR Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
52
Właściwości
produktu
Produkty
Zalecenia
Twarde pestki
Morele, brzoskwinie,
mango, nektarynki,
śliwki itp.
Produkty z pestkami lub twardymi pestkami należy pozbawić pestek.
Twarde i nieja
-
dalne skóry
Mango, pomarańcze,
ananasy, arbuzy,
melony itp.
Obrać ze skóry i usunąć pestki.
Owoce mrożo
-
ne (z małymi
pestkami lub
bez)
Mrożone truskawki,
winogrona, borówki,
maliny itp.
Całkowicie rozmrozić przed użyciem.
Miękkie owoce i
warzywa
Pomarańcze, pomi
-
dory itp.
Umyć i w razie potrzeby obrać owoce i warzywa oraz usunąć duże pestki
i łodygi. Przed włożeniem do wlotu pociąć na kawałki. Stopniowo wkładać
przygotowane w ten sposób warzywa i owoce do wlotu, aby nie przepeł
-
nić naczynia.
Jednolite owoce
i warzywa
Marchewki, ziemnia
-
ki, buraki itp.
Jednolite owoce i warzywa dodatkowo obciążają silnik i mogą spowodo
-
wać jego zatrzymanie. Należy je ciąć na kostki o wymiarach ok. 2 x 2 x 2.
Jeśli produkty nie są zbyt świeże, należy je rozmoczyć w ciepłej wodzie.
Aby uzyskać jak najwięcej soku, należy stosować świeże i soczyste
owoce. Stopniowo wkładać przygotowane warzywa i owoce do wlotu i
wciskać dociskaczem.
Składniki z ma
-
łymi pestkami
Maliny, jabłka, grusz
-
ki, winogrona itp.
Produkty z małymi pestkami należy wkładać do sokownika powoli i w
małych porcjach, aby zapobiec zapchaniu filtra. W przypadku owoców
jagodowych wkładać nie więcej niż 1 łyżkę stołową na raz. Jeśli składniki
są zamrożone (np. maliny, truskawki), należy je rozmrozić. Przed wyci
-
skaniem soku z winogron należy je oddzielić od gałązek. Granaty należy
obierać ze skóry. Sok jagodowy uzyskany podczas rozmrożenia można
dodać do wlotu razem z rozmrożonymi jagodami. Gęstą masę uzyskaną
z takich jagód, jak maliny, porzeczki, żurawina itp., najlepiej rozcieńczyć
wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję napoju. Można przygotowy
-
wać przeciery z owoców, napoje, syropy, desery itp.
Składniki włók
-
niste
Seler, kapusta,
ananas
Składniki o strukturze włóknistej, takie jak seler, kapusta, ananas itp.,
należy ciąć w paski. W razie potrzeby należy oddzielać łodygi od liści.
Składniki liściaste należy ładować w małych porcjach. W celu uzyskania
najlepszych efektów zaleca się okresowe rozmontowanie i czyszczenie
sokownika. Podczas wyciskania soku wkładać na zmianę łodygi i liście.
Jeśli liście zaplączą się o śrubę dociskową, należy otworzyć pokrywkę
i usunąć włókno, a następnie kontynuować pracę. Podczas wyciskania
soku z takich produktów, jak ananasy, należy najpierw obrać owoc i
wyciąć jego rdzeń, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Po wyci
-
śnięciu 500 ml soku z produktów włóknistych zaleca się rozmontowanie i
przeczyszczenie sokownika. Potem można wznowić pracę.
1.
Nie wkładać do urządzenia suchych ani twardych
składników, takich jak produkty pełnoziarniste, owoce
z twardymi pestkami, owoce z grubą skórą ani owoce
zamrożone. Może to doprowadzić do uszkodzenia
podzespołów sokownika.
2.
Fasola i ziarna mogą być używane pod warunkiem
ich uprzedniego nocnego rozmoczenia i rozgotowa-
nia.
3.
Nie wciskać produktów, które nie zawierają soku (ko
-
kos, trzcina cukrowa, produkty pełnoziarniste itp.).
4.
Nie stosować składników, które zawierają nadmier
-
ne ilości oleju roślinnego i tłuszczu roślinnego. Nie
używać sokownika do wyciskania oleju ze składników.
Jeśli olej roślinny lub tłuszcz zwierzęcy dostanie się
do śruby dociskowej, może to skutkować zmniejsze
-
niem wydajności sokownika i uszkodzeniem jego
podzespołów.
5. Nie wciskać miąższu do sokownika. Może to dopro
-
wadzić do wyłączenia urządzenia lub zablokowania
pokrywki naczynia na sok.
6. Po wyciśnięciu soku ze składników zawierających
małe pestki należy oczyścić wszystkie części urzą
-
dzenia z pestek.
7. Ilość soku zależy od świeżości i soczystości użytych
produktów. Im bardziej świeże warzywa lub owoce,
tym więcej soku można z nich uzyskać.
ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA
Spis treści
- 8 INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,; Przy obchodzeniu się z tym urządzeniem; ZALECENIA
- 9 Przed; KOLEJNOŚć CZYNNOŚCI; W przypadku owoców z dużymi
- 10 niste; ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA
- 11 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ); MOŻLIWE PROBLEMY I ICh ROZWIĄZANIA; nia
- 12 CERTYFIKACJA WYROBU; wanych punktów serwisowych wyrobów marki OURSSON AG.; Dane techniczne
- 13 Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; SERWIS; Nazwa produktu
- 14 electrical and electronic equipment – WEEE).; Data produkcji
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)