DZIAŁANIE CZUJNIKA TEMPERATURY; WYKORZYSTANIE FUNKCJI CZUJNIKA TEMPERATURY; Koniec gotowania; USUWANIE USTEREK - Russell Hobbs 25630-56 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Spis treści:
- Strona 4 – Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; WAŻNA UWAGA
- Strona 5 – WOLNE GOTOWANIE; UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywania korekt w trakcie gotowania; TECHNIKA SOUS VIDE; PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE
- Strona 6 – ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE
- Strona 7 – DZIAŁANIE CZUJNIKA TEMPERATURY; WYKORZYSTANIE FUNKCJI CZUJNIKA TEMPERATURY; Koniec gotowania; USUWANIE USTEREK
65
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
q
DZIAŁANIE CZUJNIKA TEMPERATURY
WYKORZYSTANIE FUNKCJI CZUJNIKA TEMPERATURY
1.
Dodaj złączkę do garnka. Załóż pokrywę i zablokuj.
2.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
3. Podłącz czujnik temperatury do gniazda przyłączeniowego w panelu sterowania (rys. F).
4. Wetknij czujnik temperatury w złączkę. W pokrywie są trzy otwory do założenia czujnika (rys. H). Wybierz otwór umożliwiający wetknięcie czujnika w
najgrubszym miejscu mięsa (rys. I). Czujnik nie powinien dotykać kości. W razie potrzeby można użyć stojaka podporowego, aby umieścić mięso
bliżej czujnika temperatury.
5. Naciśnij przycisk czujnika temperatury (
q
). Zaświeci się lampka temperatury (
g
) wskazująca temperaturę nastawioną, w jakiej ma przebiegać
gotowanie.
6. Temperatura gotowania jest ustawiona domyślnie na 82°C. Przy pomocy przycisków
u
i
d
nastaw odpowiednią temperaturę.
7.
Naciśnij przycisk
I/O
, aby rozpocząć gotowanie. Zaświeci się lampka rzeczywistej temperatury (
k
), a na wyświetlaczu pokaże się temperatura
przekazywana przez czujnik z wewnątrz potrawy.
8. Gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie zadaną temperaturę, urządzenie wygeneruje dwa sygnały dźwiękowe i automatycznie przełączy się w
cykl utrzymywania temperatury zadanej wewnątrz potrawy. Śledzenie upływu czasu gotowania produktu w nastawionej temperaturze wspomaga
wyświetlacz liczący od zera.
•
Podczas gotowania sprawdzaj czujnik temperatury od czasu do czasu podczas gotowania, aby upewnić się, że nie zmienił on położenia ze względu
na kurczenie się mięsa.
Koniec gotowania
•
Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
TABELA GOTOWANIA DLA CZUJNIKA TEMPERATURY
Żywność/potrawa
Temperatura
Czas (godziny)
Uwagi
min.
max.
Pieczeń wołowa (twarde kawałki
1 - 3 kg)
72ºC
12
36
Kawałki mięsa im są gotowane dłużej, tym będą delikatniejsze.
Pieczeń wołowa (miękkie kawałki
1 - 3 kg)
Średnie: 60ºC
Dobrze wysmażone: 72ºC
6
12
Czas gotowania zależy od wielkości pieczeni. Nie gotuj
pieczeni w temperaturze niższej niż 56ºC.
Pieczenie wieprzowe
72ºC
12
36
Kawałki mięsa im są gotowane dłużej, tym będą delikatniejsze.
Pieczenie wieprzowe
65ºC
6
12
Czas gotowania zależy od wielkości pieczeni. Nie gotuj
pieczeni w temperaturze niższej niż 56ºC.
Cały kurczak do 2 kg
72ºC
8
12
USUWANIE USTEREK
Jeśli na wyświetlaczu pokaże się “
E3
” znaczy to, że czujnik temperatury nie jest poprawnie podłączony.
OBSŁUGA I KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE:
Nie zanurzaj czujnika temperatury ani jednostki bazowej w wodzie lub innych płynach.
1.
Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
2.
Czujnik temperatury - czyści się tylko metalową końcówkę przy pomocy wilgotnej ściereczki. Starannie wysusz.
3. Garnek i pokrywę umyj w ciepłej wodzie z mydłem. Z pokrywy zdejmij uszczelkę i oddzielnie ją umyj ręcznie. Jeśli do garnka przykleiło się jedzenie,
wypełnij go ciepłą wodą z mydłem i pozostaw aż rozmięknie przed oczyszczeniem ostrą, ale nie ścierną ściereczką.
4. Użyj miękkiej wilgotnej ściereczki do oczyszczenia jednostki bazowej wewnątrz i zewnątrz.
5. Przed odłożeniem, urządzenie powinno dobrze wyschnąć.
•
Nie używaj ostrych środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i
baterii oznaczonych jednym z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi. Produkty elektryczne
i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory, należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki
odpadów/recyklingu.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
62 Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi: Niniejszy sprzęt nie jest przeznac...
63 GB DE FR NL IT ES PT DK SE NO FI RU CZ SK PL HR SI GR HU TR RO BG AE T WOLNE GOTOWANIE UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA 1. Włóż składniki do garnka i załóż pokrywę. 2. Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do ...
64 Dokonywanie korekt w trakcie gotowania W trakcie gotowania można korygować czas i temperaturę na czujniku. • Aby skorygować temperaturę na czujniku naciśnij przycisk t / i aż zaświeci się lampka temperatury docelowej ( g ) i dokonaj korekty przy pomocy przycisków u i d . 3 sekundy po naciśnięciu ...
Inne modele multicookery Russell Hobbs
-
Russell Hobbs 19750-56
-
Russell Hobbs 21850-56
-
Russell Hobbs 22740-56
-
Russell Hobbs 22750-56
-
Russell Hobbs 23560-56
-
Russell Hobbs 24180-56
-
Russell Hobbs 25570-56
-
Russell Hobbs 27030-56
-
Russell Hobbs 27080-56
-
Russell Hobbs 28270-56