WOLNE GOTOWANIE; UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywania korekt w trakcie gotowania; TECHNIKA SOUS VIDE; PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE - Russell Hobbs 25630-56 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Spis treści:
- Strona 4 – Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; WAŻNA UWAGA
- Strona 5 – WOLNE GOTOWANIE; UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywania korekt w trakcie gotowania; TECHNIKA SOUS VIDE; PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE
- Strona 6 – ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE
- Strona 7 – DZIAŁANIE CZUJNIKA TEMPERATURY; WYKORZYSTANIE FUNKCJI CZUJNIKA TEMPERATURY; Koniec gotowania; USUWANIE USTEREK
63
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
T
WOLNE GOTOWANIE
UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA
1.
Włóż składniki do garnka i załóż pokrywę.
2.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
3. Można wybrać ustawienie NISKIE (
N
) albo WYSOKIE (
O
). Naciśnij kilkakrotnie przycisk Wolne Gotowanie
T
aż zaświeci się lampka
N
lub
O
.
•
Do gotowania nigdy nie stosuj ustawienia (
o
) Podtrzymywanie temperatury.
4. Domyślne czasy gotowania to 4 godziny na ustawieniu WYSOKIE, lub 8 godzin ustawieniu NISKIE. Jeśli chcesz je zmienić, do wprowadzenia zmian
użyj przycisków
u
i
d
.
5. Naciśnij przycisk
I/O
, aby rozpocząć gotowanie. Wyświetlacz przestanie migać i między liczbami zaświeci się “:“ wskazując, że urządzenie gotuje.
Dokonywania korekt w trakcie gotowania
Czas można zmienić naciskając przyciski
u
oraz
d
. Po 3 sekundach, gdy już nie jest naciskany żaden z przycisków, liczby przestaną migać i gotowanie
będzie kontynuowane w czasie nowo ujstawionym.
Koniec gotowania
•
Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania
temperatury (
o
) . Lampka
o
się zaświeci, a na wyświetlaczu zacznie się odliczanie od zera do 4 godzin.
•
Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.
•
Uwaga: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.
•
Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
V
TECHNIKA SOUS VIDE
Do gotowania techniką Sous Vide będzie potrzebny woreczek lub inne opakowanie ochronne, w którym są umieszczane składniki, jest wyciągane z niego
powietrze i szczelnie zamykane.
PRZYGOTOWANIE
Włóż składniki do woreczka lub innego opakowania ochronnego. Na jedną porcję użyj jednego woreczka. Staraj się, aby porcje były podobnej wielkości.
Przed zamknięciem woreczka trzeba z niego usunąć jak najwięcej powietrza.
Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:
1.
Metoda ręczna (rys. D)
Połóż woreczek na płaskiej powierzchni i naciskając ręką usuń z niego jak najwięcej powietrza. Czyń to ostrożnie, aby nie uszkodzić składników
znajdujących się w środku. Następnie dociskając strunę zamknij szczelnie woreczek.
2.
Metoda zanurzania w wodzie (rys. E)
Weź naczynie napełnione zimną wodą, odpowiednio duże, aby zmieścił się w nim woreczek ze składnikami. Włóż składniki w woreczek i zamknij go
pozostawiając tylko mały otwór w jednym rogu. Powoli wkładaj woreczek do wody tak, aby mały niezamknięty otwór wystawał z wody. Czyniąc to
uważaj, aby woda przypadkowo nie dostała się do woreczka. W miarę zanurzania woreczka, woda wypchnie znajdujące się w nim powietrze. Na końcu,
zamknij szczelnie woreczek i wyjmij go z naczynia.
Woreczki silikonowe:
Postępuj zgodnie z instrukcją obsługi dostarczoną przez producenta.
Urządzenia pakujące próżniowo:
Idealna do gotowania sous vide jest specjalna zgrzewarka próżniowa przeznaczona do żywności. Używaj odpowiednich woreczków lub innych opakowań
ochronnych zalecanych przez producenta i postępuj zgodnie z dostarczoną instrukcją.
UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE
1.
Napełnij garnek mniej więcej do połowy gorącą wodą. Wlewaj wodę z gorącego kranu (nie wrzątek). Spróbuj uzyskać temperaturę wody najbardziej
zbliżoną do temperatury gotowania żywności, co skróci zbędny czas oczekiwania. Jeśli trzeba, zmieszaj wodę gorącą z wodą zimną. Jeśli
temperatura wody wstawionej w urządzenie różni się znacznie od przewidzianej temperatury gotowania, urządzenie będzie potrzebować więcej
czasu do ogrzania albo schłodzenia wody.
2.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
3. Podłącz czujnik temperatury do gniazda przyłączeniowego w panelu sterowania (rys. F).
4. Włóż żywność umieszczoną w woreczku do garnka upewniając się, że woreczek jest całkowicie zanurzony w wodzie. Jeśli trzeba, dolej wody. Jeśli
wkładasz do garnka kilka woreczków naraz, użyj stojaka podporowego, aby je rozdzielić.
5. Załóż pokrywę i zablokuj.
6. Włóż czujnik temperatury w punkt wstawiania czujnika sous vide w pokrywie. Sprawdź, czy czujnik znajduje się wodzie, nie w żywności.
7.
Naciśnij przycisk Sous-vide
V
. Zaświeci się lampka (
g
) temperatury docelowej.
8. Temperatura gotowania jest ustawiona domyślnie na 57°C. Przy pomocy przycisków
u
i
d
nastaw odpowiednią temperaturę.
9. Naciśnij przycisk temperatura/czas
t
/
i
. Zaświeci się lampka czasu
i
.
10. Domyślny czas gotowania wynosi 60 minut. Użyj przycisków
u
i
d
aby nastawić odpowiedni czas gotowania.
11. Naciśnij przycisk
I/O
, aby rozpocząć gotowanie. Zaświeci się lampka rzeczywistej temperatury (
k
) a wyświetlacz pokaże rzeczywistą temperaturę
wody odczytaną przez czujnik.
12. Gdy temperatura wody osiągnie nastawioną temperaturę, urządzenie wygeneruje dwa sygnały dźwiękowe i zacznie działać odliczający regulator
czasowy. Regulator czasowy będzie odliczał w odstępach jednominutowych.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
62 Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi: Niniejszy sprzęt nie jest przeznac...
63 GB DE FR NL IT ES PT DK SE NO FI RU CZ SK PL HR SI GR HU TR RO BG AE T WOLNE GOTOWANIE UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA 1. Włóż składniki do garnka i załóż pokrywę. 2. Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do ...
64 Dokonywanie korekt w trakcie gotowania W trakcie gotowania można korygować czas i temperaturę na czujniku. • Aby skorygować temperaturę na czujniku naciśnij przycisk t / i aż zaświeci się lampka temperatury docelowej ( g ) i dokonaj korekty przy pomocy przycisków u i d . 3 sekundy po naciśnięciu ...
Inne modele multicookery Russell Hobbs
-
Russell Hobbs 19750-56
-
Russell Hobbs 21850-56
-
Russell Hobbs 22740-56
-
Russell Hobbs 22750-56
-
Russell Hobbs 23560-56
-
Russell Hobbs 24180-56
-
Russell Hobbs 25570-56
-
Russell Hobbs 27030-56
-
Russell Hobbs 27080-56
-
Russell Hobbs 28270-56