WOLNE GOTOWANIE; UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywania korekt w trakcie gotowania; TECHNIKA SOUS VIDE; PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE - Russell Hobbs 25630-56 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Russell Hobbs 25630-56

Spis treści:

Ładowanie instrukcji

63

GB

DE

FR

NL

IT

ES

PT

DK

SE

NO

FI

RU

CZ

SK

PL

HR

SI

GR

HU

TR

RO

BG

AE

T

WOLNE GOTOWANIE

UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA

1.

Włóż składniki do garnka i załóż pokrywę.

2.

Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.

3. Można wybrać ustawienie NISKIE (

N

) albo WYSOKIE (

O

). Naciśnij kilkakrotnie przycisk Wolne Gotowanie

T

aż zaświeci się lampka

N

lub

O

.

Do gotowania nigdy nie stosuj ustawienia (

o

) Podtrzymywanie temperatury.

4. Domyślne czasy gotowania to 4 godziny na ustawieniu WYSOKIE, lub 8 godzin ustawieniu NISKIE. Jeśli chcesz je zmienić, do wprowadzenia zmian

użyj przycisków

u

i

d

.

5. Naciśnij przycisk

I/O

, aby rozpocząć gotowanie. Wyświetlacz przestanie migać i między liczbami zaświeci się “:“ wskazując, że urządzenie gotuje.

Dokonywania korekt w trakcie gotowania

Czas można zmienić naciskając przyciski

u

oraz

d

. Po 3 sekundach, gdy już nie jest naciskany żaden z przycisków, liczby przestaną migać i gotowanie

będzie kontynuowane w czasie nowo ujstawionym.

Koniec gotowania

Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania
temperatury (

o

) . Lampka

o

się zaświeci, a na wyświetlaczu zacznie się odliczanie od zera do 4 godzin.

Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.

Uwaga: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.

Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.

V

TECHNIKA SOUS VIDE

Do gotowania techniką Sous Vide będzie potrzebny woreczek lub inne opakowanie ochronne, w którym są umieszczane składniki, jest wyciągane z niego

powietrze i szczelnie zamykane.

PRZYGOTOWANIE

Włóż składniki do woreczka lub innego opakowania ochronnego. Na jedną porcję użyj jednego woreczka. Staraj się, aby porcje były podobnej wielkości.

Przed zamknięciem woreczka trzeba z niego usunąć jak najwięcej powietrza.

Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:

1.

Metoda ręczna (rys. D)

Połóż woreczek na płaskiej powierzchni i naciskając ręką usuń z niego jak najwięcej powietrza. Czyń to ostrożnie, aby nie uszkodzić składników

znajdujących się w środku. Następnie dociskając strunę zamknij szczelnie woreczek.

2.

Metoda zanurzania w wodzie (rys. E)

Weź naczynie napełnione zimną wodą, odpowiednio duże, aby zmieścił się w nim woreczek ze składnikami. Włóż składniki w woreczek i zamknij go

pozostawiając tylko mały otwór w jednym rogu. Powoli wkładaj woreczek do wody tak, aby mały niezamknięty otwór wystawał z wody. Czyniąc to

uważaj, aby woda przypadkowo nie dostała się do woreczka. W miarę zanurzania woreczka, woda wypchnie znajdujące się w nim powietrze. Na końcu,

zamknij szczelnie woreczek i wyjmij go z naczynia.

Woreczki silikonowe:

Postępuj zgodnie z instrukcją obsługi dostarczoną przez producenta.

Urządzenia pakujące próżniowo:

Idealna do gotowania sous vide jest specjalna zgrzewarka próżniowa przeznaczona do żywności. Używaj odpowiednich woreczków lub innych opakowań

ochronnych zalecanych przez producenta i postępuj zgodnie z dostarczoną instrukcją.

UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE

1.

Napełnij garnek mniej więcej do połowy gorącą wodą. Wlewaj wodę z gorącego kranu (nie wrzątek). Spróbuj uzyskać temperaturę wody najbardziej

zbliżoną do temperatury gotowania żywności, co skróci zbędny czas oczekiwania. Jeśli trzeba, zmieszaj wodę gorącą z wodą zimną. Jeśli

temperatura wody wstawionej w urządzenie różni się znacznie od przewidzianej temperatury gotowania, urządzenie będzie potrzebować więcej

czasu do ogrzania albo schłodzenia wody.

2.

Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.

3. Podłącz czujnik temperatury do gniazda przyłączeniowego w panelu sterowania (rys. F).

4. Włóż żywność umieszczoną w woreczku do garnka upewniając się, że woreczek jest całkowicie zanurzony w wodzie. Jeśli trzeba, dolej wody. Jeśli

wkładasz do garnka kilka woreczków naraz, użyj stojaka podporowego, aby je rozdzielić.

5. Załóż pokrywę i zablokuj.

6. Włóż czujnik temperatury w punkt wstawiania czujnika sous vide w pokrywie. Sprawdź, czy czujnik znajduje się wodzie, nie w żywności.

7.

Naciśnij przycisk Sous-vide

V

. Zaświeci się lampka (

g

) temperatury docelowej.

8. Temperatura gotowania jest ustawiona domyślnie na 57°C. Przy pomocy przycisków

u

i

d

nastaw odpowiednią temperaturę.

9. Naciśnij przycisk temperatura/czas

t

/

i

. Zaświeci się lampka czasu

i

.

10. Domyślny czas gotowania wynosi 60 minut. Użyj przycisków

u

i

d

aby nastawić odpowiedni czas gotowania.

11. Naciśnij przycisk

I/O

, aby rozpocząć gotowanie. Zaświeci się lampka rzeczywistej temperatury (

k

) a wyświetlacz pokaże rzeczywistą temperaturę

wody odczytaną przez czujnik.

12. Gdy temperatura wody osiągnie nastawioną temperaturę, urządzenie wygeneruje dwa sygnały dźwiękowe i zacznie działać odliczający regulator

czasowy. Regulator czasowy będzie odliczał w odstępach jednominutowych.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; WAŻNA UWAGA

62 Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi: Niniejszy sprzęt nie jest przeznac...

Strona 5 - WOLNE GOTOWANIE; UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywania korekt w trakcie gotowania; TECHNIKA SOUS VIDE; PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE

63 GB DE FR NL IT ES PT DK SE NO FI RU CZ SK PL HR SI GR HU TR RO BG AE T WOLNE GOTOWANIE UŻYWANIE TRYBU WOLNEGO GOTOWANIA 1. Włóż składniki do garnka i załóż pokrywę. 2. Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do ...

Strona 6 - ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE

64 Dokonywanie korekt w trakcie gotowania W trakcie gotowania można korygować czas i temperaturę na czujniku. • Aby skorygować temperaturę na czujniku naciśnij przycisk t / i aż zaświeci się lampka temperatury docelowej ( g ) i dokonaj korekty przy pomocy przycisków u i d . 3 sekundy po naciśnięciu ...

Inne modele multicookery Russell Hobbs