Wskazówki eksploatacyjne; Tarcze do plastrów; Ekologia – Zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów: - Zelmer 880.0 LCD - Instrukcja obsługi - Strona 6

Zelmer 880.0 LCD Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 9
Ładowanie instrukcji

7

Zabrudzenia w szczelinach lub narożach usuń szczo

-

teczką do mycia butelek lub szczoteczką do zębów.

Nóż malaksera przechowuj zawsze w osłonie.

Pod wpływem długotrwałego użytkowania może wystą

-

pić przebarwienie elementów wykonanych z tworzywa

sztucznego. Nie traktuj tego jako wady. Pomarańczowe

zabrudzenia z soku z marchwi można łatwo usunąć,

przecierając szmatką zwilżoną olejem jadalnym.

Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie części.

Zwracaj szczególną uwagę na przezroczyste (transpa

-

rentne) części z tworzyw. Są one wrażliwe na uderze

-

nia i łatwo mogą ulec uszkodzeniu.

Wskazówki eksploatacyjne

Robot kuchenny rozdrabnia produkty bardzo szybko.

Włączaj go na krótki czas. Nożem malaksera nie roz

-

drabniaj zbyt dużych kawałków. Przed włożeniem do po

-

jemnika podziel produkt na kostki wielkości ok. 3 cm.

Sera, masła, margaryny nie rozdrabniaj zbyt długo. po

-

nieważ produkty te mogą sie rozgrzać i rozpuścić.

Jeżeli produkty przyklejają się do noża lub wewnętrznych

ścianek pojemnika wyłącz urządzenie, zdejmij pokrywę

i zgarnij produkty z noża i ścianek pojemnika (najlepiej

wykonaj to łopatką).

Rozdrabnianie twardych produktów takich jak: ziarna

kawy, gałka muszkatołowa, kostki lodu, itp., może mieć

negatywny wpływ na stan ostrza noża (np. jego stępie

-

nie).

Tarcze do plastrów

Aby uzyskać plastry jednolite i okrągłe, grubsze warzywa

wkładaj do większego leja, natomiast cienkie - pojedyn

-

czo do mniejszego lub po kilka sztuk do większego.

Regularne plastry bez ścinków uzyskasz wtedy, gdy pod

-

czas napełniania leja urządzenie jest wyłączone. Można

w tym celu wykorzystać funkcję PULSE.

Warzywa miękkie i soczyste krój przy mniejszej prędko

-

ści, natomiast twarde – przy większej.

Do całkowitego zapełnienia pojemnika można jednorazowo

pokroić 0,8 – 1 kg owoców lub warzyw.

Tarcze do wiórków

Lej możesz napełniać produktami przy pracującym urzą

-

dzeniu.

Przy rozdrabnianiu produktów możesz korzystać ze

wszystkich biegów, przy czym do miękkich owoców i wa

-

rzyw stosuj biegi niskie, do twardszych – wyższe.

Do całkowitego zapełnienia pojemnika można jednorazowo

pokroić 0,8 – 1 kg owoców lub warzyw.

Tarcza do przecierania

Lej można napełniać produktami przy pracującym urzą

-

dzeniu.

Po przetarciu ok. 0,5 kg produktów zatrzymaj urządzenie

i zbierz miazgę zgromadzoną na pokrywie.

Tarcza do frytek

Lej napełniaj produktami przy wyłączonym urządzeniu.

Uruchamiaj przy użyciu funkcji PULSE.

Do całkowitego zapełnienia pojemnika można jednorazowo

pokroić 1 kg ziemniaków.

Przykłady zastosowania urządzenia

(Tab. 1, Tab. 2, Tab. 3)

W tabelach znajdują się przykłady zastosowania urządzenia

oraz maksymalne ilości podstawowych składników, orienta

-

cyjne czasy pracy i biegi. Nie należy traktować tych zapisów

jako książki kucharskiej. Postępuj według indywidualnych

upodobań oraz zasad kulinarnych opisanych w fachowej li

-

teraturze i poradnikach. Rzeczywisty czas pracy zależy od

jakości i ilości użytych produktów oraz od żądanego stopnia

wymieszania lub rozdrobnienia.

Ekologia – Zadbajmy o środowisko

Każdy użytkownik może przyczynić się do ochrony środowi

-

ska. Nie jest to ani trudne, ani zbyt kosztowne. W tym celu:

opakowanie kartonowe przekaż na makulaturę, worki z poli

-

etylenu (PE) wrzuć do kontenera na plastik.

Zużyte urządzenie oddaj do odpowiednie

-

go punktu składowania, gdyż znajdujące się

w urządzeniu niebezpieczne składniki mogą

być zagrożeniem dla środowiska.

Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi!!!

Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:

w punktach serwisowych,

sklep internetowy – jak poniżej.

Telefony:

1. Salon Sprzedaży Wysyłkowej Zelmer S.A.:

wyroby/akcesoria – sklep internetowy:

www.zelmer.pl, e-mail: salon@zelmer.pl

części zamienne:

tel. (017) 865-86-05, fax (017) 865-82-47

2. Zelmer S.A. – Sprawy handlowe:

tel. (017) 865-81-02, e-mail: sprzedaz@zelmer.pl
3. Zelmer S.A. – Biuro reklamacji:

tel. (017) 865-82-88, (017) 865-85-04

e-mail: reklamacje@zelmer.pl

Producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodowane za-

stosowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem lub nie

-

właściwą jego obsługą. Producent zastrzega sobie prawo modyikacji

wyrobu w każdej chwili, bez wcześniejszego powiadamiania, w celu

dostosowania do przepisów prawnych, norm, dyrektyw albo z przy

-

czyn konstrukcyjnych, handlowych, estetycznych i innych.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)