Tefal QB150138 - Instrukcja obsługi - Strona 14

Tefal QB150138 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 21
Ładowanie instrukcji

51

50

PL

PL

1.1 – MONTAŻ

Postępować zgodnie z rysunkami od 1.1 do 1.4

1.2 – UŻYTKOWANIE, WSKAZÓWKI I DEMONTAŻ

• Aby rozpocząć, należy ustawić pokrętło wyboru prędkości (A1) na żądaną prędkość zgodnie z przepisem.
• Podczas pracy urządzenia można dokładać produkty przez otwór w pokrywce (B2).
• Aby wyłączyć urządzenie, obrócić pokrętło (A1) do pozycji „0”.

Wskazówki:

WYRABIANIE CIASTA (maksymalny czas pracy: 10 minut)
- Użyć końcówki do wyrabiania ciasta (C1) z prędkością „1”. Można zagnieść do 500 g mąki

(np. na biały chleb, chleb pełoziarnisty, ciasto kruche, słodkie kruche ciasto itp.).

MIESZANIE (maksymalny czas pracy: 10 minut)
- Użyć mieszadła (C2) z prędkością od „1” do „6/max”.
- Można wymieszać do 1,8 kg lekkiej masy (babka piaskowa, ciasteczka itp.).
- Nie należy używać mieszadła (C2) do wyrabiania gęstego ciasta ani świeżego ciasta na

makaron (lasagne, rigatoni, bigoli itp.).
UBIJANIE/EMULGOWANIE/ROZTRZEPYWANIE
(maksymalny czas pracy: 10 minut)
- Użyć trzepaczki (C3) z prędkością od „1” do „6/max”.
- Można przygotować majonez, ailloli, sosy, ubite białka (3–8), krem Chantilly (do 800 ml) itp.
- Nie należy używać trzepaczki (C3) do wyrabiania ani mieszania lekkiego ciasta.

Demontaż:

Poczekać, aż urządzenie całkowicie się zatrzyma, a następnie wykonać czynności

montażowe przedstawione na rysunkach od 1.1 do 1.4 w odwrotnej kolejności.

2

DROBNE SIEKANIE MAŁYCH ILOŚCI (* ZALEŻNIE OD MODELU)

WYMAGANE AKCESORIA (D*):

Osłona minirozdrabniacza (D1), miska minirozdrabniacza (D2)

2.1 – MONTAŻ

Postępować zgodnie z rysunkami 2.1, 2.2 i 2.3.

2.2 – UŻYTKOWANIE, WSKAZÓWKI I DEMONTAŻ

• Minirozdrabniacz umożliwia bardzo dokładne siekanie:

- wieprzowiny (żołądki) i wołowiny: 250 g / 5 s / „Praca impulsowa”.

• Minirozdrabniacz nie jest przeznaczony do twardych produktów, takich jak kawa czy ciecze.

Demontaż:

Poczekać, aż urządzenie całkowicie się zatrzyma, a następnie wykonać czynności

montażowe przedstawione na rysunkach od 2.1 do 2.3 w odwrotnej kolejności.

3 – GRUBE SIEKANIE MAŁYCH ILOŚCI (* ZALEŻNIE OD MODELU)
WYMAGANE AKCESORIUM:

Zmontowany rozdrabniacz.

- Rozdrabnianie w kilka sekund w trybie pracy impulsowej: suszone figi, suszone morele itp.
Ilość / maks. czas: 100 g / 5 s.

CZYSZCZENIE

• Wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego.
• Nie zanurzać urządzenia (A) w wodzie i nie wkładać go pod bieżącą wodę. Wytrzeć urządzenie

suchą lub lekko wilgotną szmatką.

• Rozmontować urządzenie całkowicie i opłukać akcesoria zaraz po użyciu.

Ze wszystkimi ostrzami należy obchodzić się ostrożnie, aby nie doprowadzić do

urazu (rysunek nr 10).

• Umyć, opłukać i osuszyć akcesoria. Wszystkie te elementy, z wyjątkiem końcówki do

wyrabiania ciasta (C1) i mieszadła (C2), można myć w zmywarce.

CO ZROBIĆ, JEŚLI URZĄDZENIE NIE DZIAŁA

- Zob. punkt „Wprowadzenie”.

Czy urządzenie nadal nie działa? Skontaktować się z upoważnionym punktem

serwisowym (ich wykaz znajduje się w książce serwisowej).

DOSTĘPNE AKCESORIA

Podano na stronie 2 i na witrynie internetowej firmy.
Uwaga: akcesoria można zakupić tylko po okazaniu ulotki z instrukcją lub samego

urządzenia.

UTYLIZACJA OPAKOWANIA I URZĄDZENIA

Opakowanie jest wykonane z materiałów bezpiecznych dla środowiska, dlatego

można je utylizować zgodnie z obowiązującymi w danym miejscu zasadami

recyklingu. Aby zutylizować urządzenie, należy skontaktować się z właściwym

organem samorządu lokalnego.

PRODUKTY ELEKTRONICZNE LUB ELEKTRYCZNE

Dbaj o środowisko!

Urządzenie zawiera wiele materiałów nadających się do odzysku i recyklingu.
Należy oddać je do punktu odbioru w celu przetworzenia.

PODSTAWOWE PRZEPISY

Krem Chantilly

Składniki: 400 ml zimnej płynnej śmietany (minimum 30% tłuszczu), 35 g cukru pudru.
Włożyć wszystkie składniki do schłodzonej misy mieszadła, a następnie założyć pokrywę i

trzepaczkę. Uruchomić mieszadło z prędkością 5 na 3 minuty, a następnie zwiększyć prędkość do

6 i mieszać przez kolejną minutę.
Obserwować konsystencję śmietany Chantilly od 3 minuty i 30 sekundy, ponieważ może się ona

szybko zmieniać w zależności od temperatury i zawartości tłuszczu w śmietanie.

Bezy

Składniki: białka z 4 jajek (120 g), 120 g drobnego cukru, 120 g cukru pudru.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 95°C. Umieścić białka i drobny cukier w misie mieszadła,

a następnie założyć pokrywę i trzepaczkę. Uruchomić mieszadło z prędkością 6 na 4 minuty.

Podnieść głowicę mieszadła i dodać 120 g cukru pudru.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)