Przygotowanie jogurtu; Czyszczenie; • Przed czyszczeniem wyłączaj zawsze urządzenie i wyciągaj - Profi Cook PC-SV 1126 - Instrukcja obsługi - Strona 10

Profi Cook PC-SV 1126
Ładowanie instrukcji

53

PC-SV1126_IM

19.09.16

Podawać potrawę natychmiast po ugotowaniu

Żywność można spożywać natychmiast po ugotowaniu

metodą Sous Vide.

WSKAZÓWKA:

• Mięso do gotowania spiec w celu uzyskania chrupkości

na gorącej patelni z niewielką ilością oleju przez mak-

symalnie 1 minutę. Mięso pozostaje bardziej soczyste i

krócej się smaży.

• Poprzez przyprawienie surowego mięsa, krótkie

przesmażenie, a następnie opakowanie próżniowe,

takie mięso jest w pełni gotowe do spożycia zaraz po

ugotowaniu metodą Sous Vide.

Przechowywanie ugotowanej żywności

WAŻNE:

Jeśli chcesz zachować pasteryzację ugotowanej żywności,

ostudź ją w wodzie z lodem do 5 °C. Taka łaźnia wodna

powinna być napełniona co najmniej do połowy lodem.

Następnie można zamrozić żywność w torebkach próżniowych

i przechowywać ją w temperaturze lodówki przez ok. 5 dni.
Jeśli chcemy użyć ugotowanej, lecz zamrożonej żywności,

należy rozmrozić pakowane próżniowo porcje w temp. 55 °C

na patelni za pomocą Sous Vide. Następnie wyjąć ją z torebki

do dalszego przerobu lub podania do stołu.

Przygotowanie jogurtu

Co warto wiedzieć na temat jogurtu

Jogurt to podobny do zsiadłego mleka napój, który powstaje z

mleka pod wpływem działania bakterii.
Mleko jest wzbogacane kulturami bakterii jogurtowych (duża

liczba zarodków). Bakterie mnożą w średniej temperaturze

45 °C. Obecny w mleku cukier mlekowy (laktoza) jest

przekształcany do kwasu mlekowego. W wyniku tego mleko

się zsiada.

Przygotowanie jogurtu

• Potrzebne jest pasteryzowane mleko (mleko H) i jo-

gurt naturalny w proporcji mieszania 100 ml : 15 ml (lub

140 ml : 20 ml).

• Kubki jogurtu można nabyć w sklepie spożywczym.
1. Umieścić garnek z urządzeniem w lokalizacji, gdzie nie

zostanie usunięty ani narażony na wibracje podczas

przygotowywania jogurtu. Inaczej jogurt nie zsiądzie się.

2. Podgrzać mleko H w rondlu do temperatury ok. 45 °C i

zmieszać z jogurtem naturalnym lub kulturą bakterii jo-

gurtowych. Aby użyć świeżego mleka, należy je najpierw

zagotować a potem schłodzić do temperatury ok. 45 °C.

3. Przelać mieszaninę do czystych słoików. Zakręcić

pokrywki słoików.

4. Umieścić zamknięte słoiki w garnku z dołączonym

urządzenie Sous Vide.

5. Wlać ciepłej wody do naczynia (maks. 45 °C).

6. Brytfannę Sous Vide należy użytkować w sposób opisany

powyżej.
• Ustawić temperaturę 45 °C.

• Timer ustawić na 12 godzin.

WSKAZÓWKA:

• Im dłuższe dojrzewanie, tym intensywniejszy smak

jogurtu.

• Słoik gotowego jogurtu można użyć jako bazy do przy-

gotowania kolejnych porcji jogurtu maksymalnie 20 razy,

ponieważ z czasem działanie kultury bakteryjnej staje

się coraz słabsze.

• Owoce, orzechy, dżem lub podobne składniki należy

dodawać tylko po sporządzeniu jogurtu.

• Zawsze przechowywać gotowy jogurt w lodówce.

Czyszczenie

OSTRZEŻENIE:

• Przed czyszczeniem wyłączaj zawsze urządzenie i wyciągaj

wtyczkę sieciową. Poczekaj, aż urządzenie ostygnie.

• W żadnym wypadku nie zanurzać części silniczka w wodzie w

celu czyszczenia. Może to doprowadzić do porażenia prądem lub

pożaru.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - Übersicht der Bedienelemente

Übersicht der Bedienelemente Overzicht van de bedieningselementen • Liste des différents éléments de commande Indicación de los elementos de manejo • Elementi di comando • Overview of the Components Przegląd elementów obsługi • A kezelőelemek áttekintése Обзор деталей прибора • 3 PC-SV1126_IM 19.09....

Strona 5 - Instrukcja obsługi; Spis treści; Ogólne uwagi

48 PC-SV1126_IM 19.09.16 Instrukcja obsługi Dziękujemy za wybór naszego produktu. Mamy nadzieję, że korzystanie z urządzenia sprawi Państwu radość. Symbole użyte w tej instrukcji obsługi Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa użytkownika są specjalnie wyróżnione. Koniecznie stosuj się do tych wsk...

Strona 6 - Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia

49 PC-SV1126_IM 19.09.16 Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia OSTRZEŻENIE: Ryzyko oparzeń! Podczas i po zakończeniu operacji, temperatura dostępnych po- wierzchni będzie bardzo wysoka. • Zawsze trzymać urządzenie wyłącznie za obudowę silnika. UWAGA: Nie zanurzać obudowy w wodzie w cel...