Wskazówki i porady; ść - Siemens ET375CUA1E - Instrukcja obsługi - Strona 9

Siemens ET375CUA1E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

pl

Obs

ł

uga urz

ą

dzenia

18

Wskazówki i porady

Zawsze nagrzewa

ć

grill. Intensywne promieniowanie

cieplne sprzyja szybkiemu utworzeniu si

ę

chrupi

ą

cej

skórki, a w konsekwencji zapobiega wyp

ł

ywaniu

sosu.

Przed grillowaniem mo

ż

na posmarowa

ć

produkty

olejem odpornym na dzia

ł

anie wysokiej temperatury

(np. arachidowym) lub zamarynowa

ć

. Podniesie to

walory smakowe potrawy. Nale

ż

y uwa

ż

a

ć

, aby nie

u

ż

ywa

ć

zbyt du

ż

ej ilo

ś

ci oleju/marynaty, poniewa

ż

w

przeciwnym razie mo

ż

e doj

ść

do powstawania

p

ł

omieni i silnego dymienia.

Nie soli

ć

mi

ę

sa przed grillowaniem. W przeciwnym

razie mi

ę

so mo

ż

e pu

ś

ci

ć

sos, co spowoduje utrat

ę

rozpuszczalnych substancji od

ż

ywczych.

Grillowane produkty uk

ł

ada

ć

bezpo

ś

rednio na

ruszcie. Nie u

ż

ywa

ć

folii aluminiowej ani tacek do

grillowania.

Obraca

ć

grillowane kawa

ł

ki mi

ę

sa dopiero, gdy

b

ę

d

ą

lekko odchodzi

ć

od rusztu. Je

ż

eli mi

ę

so

przywrze do rusztu, w

ł

ókna ulegn

ą

zniszczeniu i

wycieknie sos.

Nie nak

ł

uwa

ć

mi

ę

sa podczas grillowania, dzi

ę

ki

czemu b

ę

dzie bardziej soczyste.

Peklowane mi

ę

sa, np. szynka lub schab, nie nadaj

ą

si

ę

do grillowania. Grillowanie peklowanych

produktów sprzyja powstawaniu zwi

ą

zków

szydliwych dla zdrowia.

Kotlety kilkakrotnie ponacina

ć

przy ko

ś

ci i przez

warstw

ę

t

ł

uszczu, aby nie wygina

ł

y si

ę

podczas

grillowania.

Warstw

ę

t

ł

uszczu usun

ąć

raczej po ni

ż

przed

grillowaniem, w przeciwnym razie mi

ę

so b

ę

dzie

mniej soczyste i aromatyczne.

Kawa

ł

ki drobiu b

ę

d

ą

szczególnie kruche i

zrumienione, je

ś

li pod koniec grillowania posmaruje

si

ę

je mas

ł

em, wod

ą

z sol

ą

lub sokiem

pomara

ń

czowym.

Owoce mo

ż

na doprawi

ć

po zako

ń

czeniu grillowania

miodem, syropem klonowym lub sokiem z cytryny.

Warzywa wymagaj

ą

ce d

ł

u

ż

szego czasu

przyrz

ą

dzania (np. kolby kukurydzy) mo

ż

na

obgotowa

ć

przed grillowaniem.

Filety rybne grillowa

ć

najpierw skór

ą

do do

ł

u. Skór

ę

posmarowa

ć

olejem, aby nie przywiera

ł

a do rusztu.

Grillowane produkty podawa

ć

gor

ą

ce. Nie nale

ż

y

utrzymywa

ć

ich w cieple, poniewa

ż

stan

ą

si

ę

ł

ykowate.

Skapuj

ą

cy t

ł

uszcz mo

ż

e zapali

ć

si

ę

na grza

ł

ce i

spowodowa

ć

krótki wybuch p

ł

omienia oraz

powstawanie dymu. Aby ograniczy

ć

to ryzyko,

potrawy o du

ż

ej zawarto

ś

ci t

ł

uszczu grillowa

ć

nad

k

ą

piel

ą

wodn

ą

.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)