Siemens ET375CUA1E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
pl
Obs
ł
uga urz
ą
dzenia
18
Wskazówki i porady
■
Zawsze nagrzewa
ć
grill. Intensywne promieniowanie
cieplne sprzyja szybkiemu utworzeniu si
ę
chrupi
ą
cej
skórki, a w konsekwencji zapobiega wyp
ł
ywaniu
sosu.
■
Przed grillowaniem mo
ż
na posmarowa
ć
produkty
olejem odpornym na dzia
ł
anie wysokiej temperatury
(np. arachidowym) lub zamarynowa
ć
. Podniesie to
walory smakowe potrawy. Nale
ż
y uwa
ż
a
ć
, aby nie
u
ż
ywa
ć
zbyt du
ż
ej ilo
ś
ci oleju/marynaty, poniewa
ż
w
przeciwnym razie mo
ż
e doj
ść
do powstawania
p
ł
omieni i silnego dymienia.
■
Nie soli
ć
mi
ę
sa przed grillowaniem. W przeciwnym
razie mi
ę
so mo
ż
e pu
ś
ci
ć
sos, co spowoduje utrat
ę
rozpuszczalnych substancji od
ż
ywczych.
■
Grillowane produkty uk
ł
ada
ć
bezpo
ś
rednio na
ruszcie. Nie u
ż
ywa
ć
folii aluminiowej ani tacek do
grillowania.
■
Obraca
ć
grillowane kawa
ł
ki mi
ę
sa dopiero, gdy
b
ę
d
ą
lekko odchodzi
ć
od rusztu. Je
ż
eli mi
ę
so
przywrze do rusztu, w
ł
ókna ulegn
ą
zniszczeniu i
wycieknie sos.
■
Nie nak
ł
uwa
ć
mi
ę
sa podczas grillowania, dzi
ę
ki
czemu b
ę
dzie bardziej soczyste.
■
Peklowane mi
ę
sa, np. szynka lub schab, nie nadaj
ą
si
ę
do grillowania. Grillowanie peklowanych
produktów sprzyja powstawaniu zwi
ą
zków
szydliwych dla zdrowia.
■
Kotlety kilkakrotnie ponacina
ć
przy ko
ś
ci i przez
warstw
ę
t
ł
uszczu, aby nie wygina
ł
y si
ę
podczas
grillowania.
■
Warstw
ę
t
ł
uszczu usun
ąć
raczej po ni
ż
przed
grillowaniem, w przeciwnym razie mi
ę
so b
ę
dzie
mniej soczyste i aromatyczne.
■
Kawa
ł
ki drobiu b
ę
d
ą
szczególnie kruche i
zrumienione, je
ś
li pod koniec grillowania posmaruje
si
ę
je mas
ł
em, wod
ą
z sol
ą
lub sokiem
pomara
ń
czowym.
■
Owoce mo
ż
na doprawi
ć
po zako
ń
czeniu grillowania
miodem, syropem klonowym lub sokiem z cytryny.
■
Warzywa wymagaj
ą
ce d
ł
u
ż
szego czasu
przyrz
ą
dzania (np. kolby kukurydzy) mo
ż
na
obgotowa
ć
przed grillowaniem.
■
Filety rybne grillowa
ć
najpierw skór
ą
do do
ł
u. Skór
ę
posmarowa
ć
olejem, aby nie przywiera
ł
a do rusztu.
■
Grillowane produkty podawa
ć
gor
ą
ce. Nie nale
ż
y
utrzymywa
ć
ich w cieple, poniewa
ż
stan
ą
si
ę
ł
ykowate.
■
Skapuj
ą
cy t
ł
uszcz mo
ż
e zapali
ć
si
ę
na grza
ł
ce i
spowodowa
ć
krótki wybuch p
ł
omienia oraz
powstawanie dymu. Aby ograniczy
ć
to ryzyko,
potrawy o du
ż
ej zawarto
ś
ci t
ł
uszczu grillowa
ć
nad
k
ą
piel
ą
wodn
ą
.
Spis treści
- 3 ęś; ywanie zgodne
- 4 Wa
- 5 Przyczyny uszkodze; Uszkodzenie urz; Wskazówki dotycz
- 6 Grill z kamieniami lawy wulkanicznej; Przed pierwszym u; ne wskazówki dotycz; Czyszczenie urz; Nr; łą
- 7 Nape
- 8 Ostrze; Po grillowaniu; śń; Tabela grilla
- 9 Wskazówki i porady; ść
- 10 Czyszczenie; Tych; ąć; ęść
- 11 Zlecenie naprawy oraz pomoc w razie usterki; Numer FD
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)