Siemens EP916QB91E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
7
Naczynia do gotowania
Odpowiednie naczynia
Uwagi dotycz
ą
ce obs
ł
ugi
Poni
ż
sze wskazówki pomog
ą
Pa
ń
stwu zaoszcz
ę
dzi
ć
energi
ę
oraz zapobiec uszkodzeniu naczy
ń
:
Czyszczenie i konserwacja
Czyszczenie
Po ostygni
ę
ciu urz
ą
dzenia, oczy
ś
ci
ć
je przy u
ż
yciu g
ą
bki i wody
z myd
ł
em.
Po ka
ż
dorazowym u
ż
yciu, odczeka
ć
, a
ż
palnik ostygnie i
oczy
ś
ci
ć
powierzchni
ę
wszystkich jego elementów. Nawet
najdrobniejsze zanieczyszczenia (resztki potraw, krople t
ł
uszczu,
itp.) pozostawione na p
ł
ycie kuchenki przylgn
ą
do niej, co utrudni
ich usuni
ę
cie. Aby zapewni
ć
prawid
ł
owe wydobywanie si
ę
p
ł
omienia, otwory i rowki palnika powinny by
ć
czyste.
Na skutek przesuwania niektórych naczy
ń
mog
ą
pozosta
ć
ś
lady metalu na rusztach.
Oczy
ś
ci
ć
palniki i ruszty wod
ą
z myd
ł
em, pocieraj
ą
c
niemetalow
ą
szczoteczk
ą
.
Nale
ż
y zachowa
ć
ostro
ż
no
ść
podczas czyszczenia rusztów
wyposa
ż
onych w gumowe podk
ł
adki. Je
ś
li podk
ł
adki odpadn
ą
,
ruszt mo
ż
e porysowa
ć
p
ł
yt
ę
kuchenki.
Zawsze dok
ł
adnie osusza
ć
palniki i ruszty. Obecno
ść
kropli
wody lub wilgotnych miejsc na pocz
ą
tku gotowania mo
ż
e
spowodowa
ć
uszkodzenie emalii.
Po oczyszczeniu i wysuszeniu palników, sprawdzi
ć
, czy
nak
ł
adki s
ą
prawid
ł
owo za
ł
o
ż
one na dyfuzor.
Uwaga!
■
Nie u
ż
ywa
ć
urz
ą
dze
ń
do czyszczenia parowego. Mog
ł
oby to
spowodowa
ć
uszkodzenie p
ł
yty kuchenki.
■
Nigdy nie u
ż
ywa
ć
ś
rodków o w
ł
a
ś
ciwo
ś
ciach
ś
ciernych,
stalowych zmywaków, ostrych przedmiotów, no
ż
y itp. do
usuni
ę
cia zaschni
ę
tych resztek potraw z powierzchni p
ł
yty
kuchenki.
■
Nie u
ż
ywa
ć
no
ż
y, skrobaków lub podobnych narz
ę
dzi do
czyszczenia po
łą
czenia elementu szklanego z ozdobnymi
elementami palników, profilami metalowymi b
ą
d
ź
pokrywy
szklanej lub aluminiowej (je
ś
li urz
ą
dzenie jest w nie
wyposa
ż
one).
Konserwacja
Natychmiast usuwa
ć
rozlane p
ł
yny. W ten sposób zapobiegnie
si
ę
przyklejeniu resztek potraw i uniknie si
ę
wykonywania
niepotrzebnych czynno
ś
ci.
Nie nale
ż
y przesuwa
ć
naczy
ń
po szkle, gdy
ż
mog
ą
je one
zarysowa
ć
. Z tego samego powodu nie nale
ż
y dopuszcza
ć
, aby
na szklany element upada
ł
y twarde lub spiczaste przedmioty.
Nie nale
ż
y uderza
ć
w brzegi p
ł
yty kuchenki.
Ziarnka piasku (które sypi
ą
si
ę
na przyk
ł
ad podczas oczyszczania
warzyw) powoduj
ą
zarysowanie szklanego elementu.
Roztopiony cukier lub produkty spo
ż
ywcze o wysokiej
zawarto
ś
ci cukru, rozlane na powierzchni p
ł
yty, nale
ż
y
natychmiast usun
ąć
ze strefy grzejnej za pomoc
ą
szklanego
skrobaka.
Palnik
Minimalna
ś
rednica
naczynia
Maksymalna
ś
rednica
naczynia
Palnik wok
22 cm
30 cm
Palnik szybki
22 cm
26 cm
Palnik pó
ł
szybki
14 cm
20 cm
Palnik pomocniczy 12 cm
16 cm
U
ż
ywa
ć
naczy
ń
o wielko
ś
ci
dostosowanej do danego
palnika.
Nie u
ż
ywa
ć
ma
ł
ych naczy
ń
na
du
ż
ych palnikach. P
ł
omie
ń
nie
powinien dotyka
ć
bocznych
ś
cianek naczynia.
Nie nale
ż
y u
ż
ywa
ć
odkszta
ł
conych naczy
ń
, które
stoj
ą
w sposób niestabilny na
p
ł
ycie kuchenki i mog
ą
si
ę
przewróci
ć
.
Nale
ż
y stosowa
ć
wy
łą
cznie
naczynia o p
ł
askim i grubym
dnie.
Nie gotowa
ć
bez przykrycia
lub z cz
ęś
ciowo odsuni
ę
t
ą
pokrywk
ą
, gdy
ż
w ten sposób
niepotrzebnie zu
ż
ywa si
ę
cz
ęść
energii.
Umieszcza
ć
naczynie na
palniku w po
ł
o
ż
eniu dok
ł
adnie
centrycznym . W przeciwnym
razie mo
ż
e si
ę
ono wywróci
ć
.
Nie stawia
ć
du
ż
ych naczy
ń
na
palnikach blisko pokr
ę
te
ł
.
Mo
ż
e to spowodowa
ć
uszkodzenie pokr
ę
te
ł
na
skutek wysokiej temperatury.
Stawia
ć
naczynia na rusztach,
w
ż
adnym wypadku nie
stawia
ć
ich bezpo
ś
rednio na
palniku.
Przed u
ż
yciem palników
sprawdzi
ć
, czy ruszty i
nak
ł
adki palników s
ą
prawid
ł
owo za
ł
o
ż
one.
Naczynia znajduj
ą
ce si
ę
na
p
ł
ycie kuchenki powinny by
ć
przestawiane z zachowaniem
ostro
ż
no
ś
ci.
Nie nale
ż
y uderza
ć
w p
ł
yt
ę
kuchenki ani umieszcza
ć
na
niej bardzo ci
ęż
kich
przedmiotów.
Nie nale
ż
y u
ż
ywa
ć
dwóch
palników lub dwóch
ź
róde
ł
ciep
ł
a dla jednego naczynia.
Unika
ć
d
ł
u
ż
szego u
ż
ywania
p
ł
yt do grillowania, garnków z
kamionki, itd., wykorzystuj
ą
c
maksymaln
ą
moc urz
ą
dzenia.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)