Siemens EP916QB91E - Instrukcja obsługi - Strona 7

Siemens EP916QB91E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 10
Ładowanie instrukcji

7

Naczynia do gotowania

Odpowiednie naczynia

Uwagi dotycz

ą

ce obs

ł

ugi

Poni

ż

sze wskazówki pomog

ą

Pa

ń

stwu zaoszcz

ę

dzi

ć

energi

ę

oraz zapobiec uszkodzeniu naczy

ń

:

Czyszczenie i konserwacja

Czyszczenie

Po ostygni

ę

ciu urz

ą

dzenia, oczy

ś

ci

ć

je przy u

ż

yciu g

ą

bki i wody

z myd

ł

em.

Po ka

ż

dorazowym u

ż

yciu, odczeka

ć

, a

ż

palnik ostygnie i

oczy

ś

ci

ć

powierzchni

ę

wszystkich jego elementów. Nawet

najdrobniejsze zanieczyszczenia (resztki potraw, krople t

ł

uszczu,

itp.) pozostawione na p

ł

ycie kuchenki przylgn

ą

do niej, co utrudni

ich usuni

ę

cie. Aby zapewni

ć

prawid

ł

owe wydobywanie si

ę

p

ł

omienia, otwory i rowki palnika powinny by

ć

czyste.

Na skutek przesuwania niektórych naczy

ń

mog

ą

pozosta

ć

ś

lady metalu na rusztach.

Oczy

ś

ci

ć

palniki i ruszty wod

ą

z myd

ł

em, pocieraj

ą

c

niemetalow

ą

szczoteczk

ą

.

Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

podczas czyszczenia rusztów

wyposa

ż

onych w gumowe podk

ł

adki. Je

ś

li podk

ł

adki odpadn

ą

,

ruszt mo

ż

e porysowa

ć

p

ł

yt

ę

kuchenki.

Zawsze dok

ł

adnie osusza

ć

palniki i ruszty. Obecno

ść

kropli

wody lub wilgotnych miejsc na pocz

ą

tku gotowania mo

ż

e

spowodowa

ć

uszkodzenie emalii.

Po oczyszczeniu i wysuszeniu palników, sprawdzi

ć

, czy

nak

ł

adki s

ą

prawid

ł

owo za

ł

o

ż

one na dyfuzor.

Uwaga!

Nie u

ż

ywa

ć

urz

ą

dze

ń

do czyszczenia parowego. Mog

ł

oby to

spowodowa

ć

uszkodzenie p

ł

yty kuchenki.

Nigdy nie u

ż

ywa

ć

ś

rodków o w

ł

a

ś

ciwo

ś

ciach

ś

ciernych,

stalowych zmywaków, ostrych przedmiotów, no

ż

y itp. do

usuni

ę

cia zaschni

ę

tych resztek potraw z powierzchni p

ł

yty

kuchenki.

Nie u

ż

ywa

ć

no

ż

y, skrobaków lub podobnych narz

ę

dzi do

czyszczenia po

łą

czenia elementu szklanego z ozdobnymi

elementami palników, profilami metalowymi b

ą

d

ź

pokrywy

szklanej lub aluminiowej (je

ś

li urz

ą

dzenie jest w nie

wyposa

ż

one).

Konserwacja

Natychmiast usuwa

ć

rozlane p

ł

yny. W ten sposób zapobiegnie

si

ę

przyklejeniu resztek potraw i uniknie si

ę

wykonywania

niepotrzebnych czynno

ś

ci.

Nie nale

ż

y przesuwa

ć

naczy

ń

po szkle, gdy

ż

mog

ą

je one

zarysowa

ć

. Z tego samego powodu nie nale

ż

y dopuszcza

ć

, aby

na szklany element upada

ł

y twarde lub spiczaste przedmioty.

Nie nale

ż

y uderza

ć

w brzegi p

ł

yty kuchenki.

Ziarnka piasku (które sypi

ą

si

ę

na przyk

ł

ad podczas oczyszczania

warzyw) powoduj

ą

zarysowanie szklanego elementu.

Roztopiony cukier lub produkty spo

ż

ywcze o wysokiej

zawarto

ś

ci cukru, rozlane na powierzchni p

ł

yty, nale

ż

y

natychmiast usun

ąć

ze strefy grzejnej za pomoc

ą

szklanego

skrobaka.

Palnik

Minimalna

ś

rednica

naczynia

Maksymalna

ś

rednica

naczynia

Palnik wok

22 cm

30 cm

Palnik szybki

22 cm

26 cm

Palnik pó

ł

szybki

14 cm

20 cm

Palnik pomocniczy 12 cm

16 cm

U

ż

ywa

ć

naczy

ń

o wielko

ś

ci

dostosowanej do danego

palnika.
Nie u

ż

ywa

ć

ma

ł

ych naczy

ń

na

du

ż

ych palnikach. P

ł

omie

ń

nie

powinien dotyka

ć

bocznych

ś

cianek naczynia.

Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

odkszta

ł

conych naczy

ń

, które

stoj

ą

w sposób niestabilny na

p

ł

ycie kuchenki i mog

ą

si

ę

przewróci

ć

.

Nale

ż

y stosowa

ć

wy

łą

cznie

naczynia o p

ł

askim i grubym

dnie.
Nie gotowa

ć

bez przykrycia

lub z cz

ęś

ciowo odsuni

ę

t

ą

pokrywk

ą

, gdy

ż

w ten sposób

niepotrzebnie zu

ż

ywa si

ę

cz

ęść

energii.

Umieszcza

ć

naczynie na

palniku w po

ł

o

ż

eniu dok

ł

adnie

centrycznym . W przeciwnym

razie mo

ż

e si

ę

ono wywróci

ć

.

Nie stawia

ć

du

ż

ych naczy

ń

na

palnikach blisko pokr

ę

te

ł

.

Mo

ż

e to spowodowa

ć

uszkodzenie pokr

ę

te

ł

na

skutek wysokiej temperatury.
Stawia

ć

naczynia na rusztach,

w

ż

adnym wypadku nie

stawia

ć

ich bezpo

ś

rednio na

palniku.
Przed u

ż

yciem palników

sprawdzi

ć

, czy ruszty i

nak

ł

adki palników s

ą

prawid

ł

owo za

ł

o

ż

one.

Naczynia znajduj

ą

ce si

ę

na

p

ł

ycie kuchenki powinny by

ć

przestawiane z zachowaniem

ostro

ż

no

ś

ci.

Nie nale

ż

y uderza

ć

w p

ł

yt

ę

kuchenki ani umieszcza

ć

na

niej bardzo ci

ęż

kich

przedmiotów.
Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

dwóch

palników lub dwóch

ź

róde

ł

ciep

ł

a dla jednego naczynia.

Unika

ć

d

ł

u

ż

szego u

ż

ywania

p

ł

yt do grillowania, garnków z

kamionki, itd., wykorzystuj

ą

c

maksymaln

ą

moc urz

ą

dzenia.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)