Siemens EP916QB91E - Instrukcja obsługi - Strona 6

Siemens EP916QB91E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 10
Ładowanie instrukcji

6

Zapalanie r

ę

czne

1.

Docisn

ąć

pokr

ę

t

ł

o danego palnika i obróci

ć

je w lewo w

wybrane po

ł

o

ż

enie.

2.

Przybli

ż

y

ć

do palnika zapalark

ę

lub p

ł

omie

ń

(zapalon

ą

ś

wiec

ę

, zapa

ł

k

ę

, itp.).

Zapalanie automatyczne

W przypadku p

ł

yty kuchenki zaopatrzonej w funkcj

ę

zapalania

automatycznego (

ś

wiece zap

ł

onowe):

1.

Docisn

ąć

pokr

ę

t

ł

o wybranego palnika i obróci

ć

je w lewo w

po

ł

o

ż

enie o maksymalnej mocy.

Doci

ś

ni

ę

cie pokr

ę

t

ł

a powoduje wytwarzanie iskier we

wszystkich palnikach. Zapala si

ę

p

ł

omie

ń

.

2.

Zwolni

ć

pokr

ę

t

ł

o.

3.

Obróci

ć

pokr

ę

t

ł

o w wybrane po

ł

o

ż

enie.

Je

ż

eli p

ł

omie

ń

nie zapali si

ę

, obróci

ć

pokr

ę

t

ł

o w po

ł

o

ż

enie

zgaszonego p

ł

omienia i ponownie wykona

ć

powy

ż

sze

czynno

ś

ci, przytrzymuj

ą

c pokr

ę

t

ł

o w pozycji doci

ś

ni

ę

tej d

ł

u

ż

ej

(do 10 sekund).

:

Niebezpiecze

ń

stwo wybuchu!

Je

ś

li po up

ł

ywie 15 sekund p

ł

omie

ń

nie zapala si

ę

, zgasi

ć

palnik i otworzy

ć

okno w pomieszczeniu. Odczeka

ć

co najmniej

minut

ę

przed podj

ę

ciem kolejnej próby zapalenia palnika.

System zabezpieczaj

ą

cy

W zale

ż

no

ś

ci od modelu, p

ł

yta kuchenki mo

ż

e by

ć

zaopatrzona

w system zabezpieczaj

ą

cy (termopara), który blokuje dop

ł

yw

gazu do przypadkowo zgaszonych palników.

Aby zapewni

ć

uruchomienie tego mechanizmu:

1.

W zwyk

ł

y sposób zapali

ć

palnik.

2.

Przytrzymuj

ą

c mocno pokr

ę

t

ł

o, dociska

ć

je przez 4 sekundy

po zapaleniu p

ł

omienia.

Gaszenie palnika

Obróci

ć

odpowiednie pokr

ę

t

ł

o w prawo w po

ł

o

ż

enie 0.

Zakres mocy gotowania

Pokr

ę

t

ł

a stopniowe umo

ż

liwiaj

ą

regulacj

ę

mocy gotowania w

zakresie od poziomu maksymalnego do poziomu minimalnego.

Uwagi

Lekki gwizd s

ł

yszalny podczas pracy palnika jest zjawiskiem

naturalnym.
Na pocz

ą

tku eksploatacji, normalnym zjawiskiem jest

wydzielanie specyficznego zapachu przez urz

ą

dzenie. Jest to

zjawisko nieszkodliwe i nie wynika z usterki urz

ą

dzenia. Z

czasem, zjawisko to zaniknie.
P

ł

omie

ń

w kolorze pomara

ń

czowym jest zwyk

ł

ym zjawiskiem,

spowodowanym obecno

ś

ci

ą

py

ł

u w otoczeniu, p

ł

ynów

rozlanych na p

ł

ycie kuchenki, itp.

Je

ż

eli p

ł

omie

ń

palnika przypadkowo zga

ś

nie, nale

ż

y zakr

ę

ci

ć

pokr

ę

t

ł

o palnika i odczeka

ć

przynajmniej 1 minut

ę

przed

ponownym zapaleniem palnika.
Po up

ł

ywie kilku sekund po zgaszeniu palnika mo

ż

na us

ł

ysze

ć

charakterystyczny d

ź

wi

ę

k (g

ł

uche uderzenie). Nie oznacza to

ż

adnej anomalii; lecz jest to sygna

ł

,

ż

e wy

łą

czy

ł

si

ę

system

zabezpieczaj

ą

cy.

Nale

ż

y dba

ć

o idealn

ą

czysto

ść

. Je

ż

eli

ś

wiece s

ą

zanieczyszczone, iskrownik jest niesprawny. Co pewien czas

ś

wiece nale

ż

y czy

ś

ci

ć

szczoteczk

ą

wykonan

ą

z materia

ł

u

innego ni

ż

metal. Nale

ż

y pami

ę

ta

ć

, aby nie nara

ż

a

ć

ś

wiec na

silne uderzenia.

Rady dotycz

ą

ce gotowania

łZLHFD

WHUPRSDUD

Po

ł

o

ż

enie

Ú

Pokr

ę

t

ł

o zakr

ę

cone

P

ł

omie

ń

du

ż

y

Maksymalne otwarcie lub moc i zapala-

nie elektryczne

P

ł

omie

ń

ma

ł

y

š

Minimalne otwarcie lub moc

Palnik

Bardzo mocny –

Mocny

Ś

redni

S

ł

aby

Palnik wok

Doprowadzanie

do wrzenia, goto-

wanie, sma

ż

enie,

przyrumienianie,

paelle, dania

kuchni azjatyc-

kiej (wok)

Podgrzewanie i utrzymywanie

gor

ą

cej temperatury: dania

gotowe, dania gotowane

Palnik szybki Eskalopki,

befsztyk, tortilla,

dania sma

ż

one

w g

łę

bokim

t

ł

uszczu

Ry

ż

,

beszamel,

potrawka z

mi

ę

sa

Gotowanie na

parze: ryby,

warzywa

Palnik pó

ł

-

szybki

Ziemniaki na

parze,

ś

wie

ż

e

warzywa, zupy,

makarony

Podgrzewanie i utrzymywanie

gor

ą

cej temperatury gotowa-

nych potraw oraz przygotowy-

wanie delikatnych potraw

duszonych

Palnik

pomocniczy

Gotowanie:

dania duszone,

ry

ż

z mlekiem,

karmel

Rozmra

ż

anie i

wolne gotowa-

nie: warzywa,

owoce, mro-

ż

onki

Topienie:

mas

ł

o, czeko-

lada,

ż

elatyna

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)