Gaggenau VP414111 Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
3 2
pl
T a b e l a u s t a w i e
ń
i p o r a d y
W s k a z ó w k i d o t y c z
ą
c e g o t o w a n i a i
s m a
ż
e n i a
▯
P r o d u k t y d o p r z y r z
ą
d z e n i a n a k
ł
a d a
ć
d o p i e r o w t e d y ,
g d y z g a
ś
n i e w s k a
ź
n i k n a g r z e w a n i a . D o t y c z y t o t a k
ż
e
s y t u a c j i p r z y p o d w y
ż
s z e n i u t e m p e r a t u r y p o m i
ę
d z y
p r z y r z
ą
d z a n i e m d w ó c h p o t r a w .
▯
K a w a
ł
k i m i
ę
s a , d r o b i u i r y b r o z
ł
o
ż
y
ć
n a p
ł
a s k o
ł
o p a t k
ą
n a p o w i e r z c h n i d o s m a
ż
e n i a . K a w a
ł
k i
o d w r a c a
ć
d o p i e r o w t e d y , g d y
ł
a t w o s i
ę
o d k l e j a j
ą
o d
p
ł
y t y , a b y n i e n a r u s z a
ć
s t r u k t u r y w
ł
ó k i e n . W
p r z e c i w n y m w y p a d k u w y p
ł
y w a z n i c h w i l g o
ć
, c o
s p o w o d u j e w y s u s z e n i e k a w a
ł
k ó w .
▯
K a w a
ł
k i m i
ę
s a , d r o b i u i r y b p o d c z a s s m a
ż
e n i a n i e
p o w i n n y s i
ę
s t y k a
ć
, a b y n i e n a c i
ą
g a
ł
y w i l g o c i .
▯
M i
ę
s a n i e n a k
ł
u w a
ć
a n i n i e n a c i n a
ć
p r z e d
s m a
ż
e n i e m l u b p o d c z a s n i e g o , a b y z a p o b i e c
w y p
ł
y w a n i u w i l g o c i .
▯
M i
ę
s a , d r o b i u i r y b n i e s o l i
ć
p r z e d s m a
ż
e n i e m , a b y
n i e w y c i
ą
g a
ć
z n i c h w o d y i r o z p u s z c z a l n y c h
s k
ł
a d n i k ó w o d
ż
y w c z y c h .
▯
F i l e t r y b n y m o
ż
e z o s t a
ć
p r z e d s m a
ż
e n i e m
o b t o c z o n y w m
ą
c e ( p a n i e r o w a n y ) . W t e n s p o s ó b n i e
p r z y w i e r a o n t a k m o c n o .
▯
W m i a r
ę
m o
ż
l i w o
ś
c i f i l e t r y b n y o b r ó c i
ć
t y l k o r a z .
S m a
ż
y
ć
n a j p i e r w p o s t r o n i e s k ó r k i .
▯
N a l e
ż
y u
ż
y w a
ć
o l e j ó w l u b t
ł
u s z c z y , w k t ó r y c h m o
ż
n a
s m a
ż
y
ć
w w y s o k i c h t e m p e r a t u r a c h , n p .
r a f i n o w a n e g o o l e j u r o
ś
l i n n e g o l u b m a s
ł
a
k l a r o w a n e g o .
▯
P o w i e r z c h n i a s m a
ż
e n i a m a w y
ż
s z
ą
t e m p e r a t u r
ę
n a
ś
r o d k u n i
ż
n a o b r z e
ż
a c h . S z c z e g ó l n i e w p r z y p a d k u
j e d n o c z e s n e g o p r z y r z
ą
d z a n i a p o t r a w o r ó
ż
n y c h
c z a s a c h o r a z t e m p e r a t u r a c h g o t o w a n i a m o
ż
l i w e j e s t
o p t y m a l n e r o z m i e s z c z e n i e p r o d u k t ó w n a p
ł
y c i e .
N a l e
ż
y o t y m p a m i
ę
t a
ć
r ó w n i e
ż
p r z y w y b o r z e i l o
ś
c i
p r z y r z
ą
d z a n y c h p o t r a w . O b o w i
ą
z u j e z a s a d a : I m
c i e
ń
s z e p o t r a w y , t y m w y
ż
s z a t e m p e r a t u r a i k r ó t s z y
c z a s g o t o w a n i a .
▯
W p r z y p a d k u p r a c y z t y l k o j e d n
ą
s t r e f
ą
g r z e w c z
ą
:
W y b i e r a
ć
k a
ż
d o r a z o w o n a j w y
ż
s z e u s t a w i e n i e z
p o d a n e g o w t a b e l i g o t o w a n i a z a k r e s u t e m p e r a t u r
l u b z w i
ę
k s z y
ć
t e m p e r a t u r
ę
o o k . 1 0 ° C w s t o s u n k u
d o p r z y g o t o w y w a n i a p o t r a w n a o b u s t r e f a c h
g r z e w c z y c h . S t o s o w a
ć
m n i e j w i
ę
c e j p o
ł
o w
ę
p o d a n e j i l o
ś
c i .
U
ż
y t k o w a n i e T e p p a n Y a k i z
n a c z y n i a m i d o g o t o w a n i a
T e p p a n Y a k i m o
ż
n a r ó w n i e
ż
u
ż
y w a
ć
d o p r z y r z
ą
d z a n i a
p o t r a w p r z y u
ż
y c i u n a c z y
ń
d o g o t o w a n i a . O d p o w i e d n i e
s
ą
m e t o d y g o t o w a n i a , k t ó r e w y m a g a j
ą
d o s t a r c z a n i a
n i e w i e l k i e j i l o
ś
c i c i e p
ł
a . W r a z i e p o t r z e b y m o
ż
n a
n a j p i e r w s z y b k o p o d g r z a
ć
p o t r a w
ę
n a p
ł
y c i e g r z e w c z e j ,
a n a s t
ę
p n i e k o n t y n u o w a
ć
g o t o w a n i e n a T e p p a n Y a k i .
D o r o z t a p i a n i a , r o z m r a
ż
a n i a i p o d t r z y m y w a n i a c i e p
ł
a
w y s t a r c z a t e m p e r a t u r a o k . 1 4 0 ° C , d o p
ę
c z n i e n i a r y
ż
u i
z b ó
ż
o r a z o r a z d o p o d g r z e w a n i a m a
ł
y c h i l o
ś
c i o k . 1 6 0 -
2 0 0 ° C .
S t o s o w a
ć
n a c z y n i a o d p o r n e n a w y s o k
ą
t e m p e r a t u r
ę
z
p o k r y w k
ą
. N a c z y n i a n a l e
ż
y o s t r o
ż
n i e u m i e
ś
c i
ć
n a
p o w i e r z c h n i g r z e w c z e j , a b y p r z y p a d k o w o n i e p o r y s o w a
ć
r a m y z e s t a l i n i e r d z e w n e j . N a l e
ż
y p a m i
ę
t a
ć
,
ż
e t e j
m e t o d y g o t o w a n i a n i e m o
ż
n a u w a
ż
a
ć
z a
e n e r g o o s z c z
ę
d n
ą
, j e
ż
e l i n a c z y n i a s
ą
m n i e j s z e n i
ż
o g r z e w a n a p o w i e r z c h n i a .
J e
ś
l i n i e j e s t p o t r z e b n a c a
ł
a p o w i e r z c h n i a s m a
ż
e n i a ,
m o
ż
n a k o r z y s t a
ć
t y l k o z p r z e d n i e j l u b t y l k o z t y l n e j
s t r e f y . P o p r z e z p r z e s u w a n i e n a c z y n i a d o g o t o w a n i a
m o
ż
n a z n a l e
ź ć
t e m p e r a t u r
ę
o p t y m a l n
ą
d l a d a n e g o
z a s t o s o w a n i a .
Owoce w plasterkach (300-400 g)
180-190°C
5-7 min
np. ananas, jab
ł
ko, mango. Do
sma
ż
enia u
ż
y
ć
mas
ł
a klarowa-
nego. Pos
ł
odzi
ć
cukrem lub mio-
dem, wed
ł
ug uznania.
Banany w cie
ś
cie kokosowym
(4 po
ł
ówki)
180-190°C
6-9 min
Dodatki i przek
ą
ski
Ry
ż
, gotowany (500 g)
190-200°C
5-7 min
Orzeszki piniowe (300 g)
160°C
5-7 min
Cz
ę
sto obraca
ć
.
Makaron ry
ż
owy, gotowany (400 g)
200-220°C
4-5 min
Tofu (300 g)
200-220°C
3-5 min
Cz
ę
sto obraca
ć
.
Grzanki (100 g)
170°C
10-12 min
Na pocz
ą
tku cz
ę
sto obraca
ć
.
Produkt
Temperatura
Czas gotowania/pie-
czenia
Uwagi
Spis treści
- 7 y t k o w a n i e z g o d n e z p r z e z n a c z e n i e m; y t k o w a n i e z g o d n e
- 8 W a
- 12 ąż
- 13 ź ć; Dodatki i przek
- 14 C z y s z c z e n i e i p r z e g l; C z y s z c z e n i e u r z; Czyszczenie ost udzonego urz; ęść
- 15 U s t e r k a , c o r o b i
- 16 T r y b d e m o; T r y b d e m o m o; S e r w i s
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)