ź ć; Dodatki i przek - Gaggenau VP414111 - Instrukcja obsługi - Strona 13

Gaggenau VP414111 Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

3 2

pl

T a b e l a u s t a w i e

ń

i p o r a d y

W s k a z ó w k i d o t y c z

ą

c e g o t o w a n i a i

s m a

ż

e n i a

P r o d u k t y d o p r z y r z

ą

d z e n i a n a k

ł

a d a

ć

d o p i e r o w t e d y ,

g d y z g a

ś

n i e w s k a

ź

n i k n a g r z e w a n i a . D o t y c z y t o t a k

ż

e

s y t u a c j i p r z y p o d w y

ż

s z e n i u t e m p e r a t u r y p o m i

ę

d z y

p r z y r z

ą

d z a n i e m d w ó c h p o t r a w .

K a w a

ł

k i m i

ę

s a , d r o b i u i r y b r o z

ł

o

ż

y

ć

n a p

ł

a s k o

ł

o p a t k

ą

n a p o w i e r z c h n i d o s m a

ż

e n i a . K a w a

ł

k i

o d w r a c a

ć

d o p i e r o w t e d y , g d y

ł

a t w o s i

ę

o d k l e j a j

ą

o d

p

ł

y t y , a b y n i e n a r u s z a

ć

s t r u k t u r y w

ł

ó k i e n . W

p r z e c i w n y m w y p a d k u w y p

ł

y w a z n i c h w i l g o

ć

, c o

s p o w o d u j e w y s u s z e n i e k a w a

ł

k ó w .

K a w a

ł

k i m i

ę

s a , d r o b i u i r y b p o d c z a s s m a

ż

e n i a n i e

p o w i n n y s i

ę

s t y k a

ć

, a b y n i e n a c i

ą

g a

ł

y w i l g o c i .

M i

ę

s a n i e n a k

ł

u w a

ć

a n i n i e n a c i n a

ć

p r z e d

s m a

ż

e n i e m l u b p o d c z a s n i e g o , a b y z a p o b i e c

w y p

ł

y w a n i u w i l g o c i .

M i

ę

s a , d r o b i u i r y b n i e s o l i

ć

p r z e d s m a

ż

e n i e m , a b y

n i e w y c i

ą

g a

ć

z n i c h w o d y i r o z p u s z c z a l n y c h

s k

ł

a d n i k ó w o d

ż

y w c z y c h .

F i l e t r y b n y m o

ż

e z o s t a

ć

p r z e d s m a

ż

e n i e m

o b t o c z o n y w m

ą

c e ( p a n i e r o w a n y ) . W t e n s p o s ó b n i e

p r z y w i e r a o n t a k m o c n o .

W m i a r

ę

m o

ż

l i w o

ś

c i f i l e t r y b n y o b r ó c i

ć

t y l k o r a z .

S m a

ż

y

ć

n a j p i e r w p o s t r o n i e s k ó r k i .

N a l e

ż

y u

ż

y w a

ć

o l e j ó w l u b t

ł

u s z c z y , w k t ó r y c h m o

ż

n a

s m a

ż

y

ć

w w y s o k i c h t e m p e r a t u r a c h , n p .

r a f i n o w a n e g o o l e j u r o

ś

l i n n e g o l u b m a s

ł

a

k l a r o w a n e g o .

P o w i e r z c h n i a s m a

ż

e n i a m a w y

ż

s z

ą

t e m p e r a t u r

ę

n a

ś

r o d k u n i

ż

n a o b r z e

ż

a c h . S z c z e g ó l n i e w p r z y p a d k u

j e d n o c z e s n e g o p r z y r z

ą

d z a n i a p o t r a w o r ó

ż

n y c h

c z a s a c h o r a z t e m p e r a t u r a c h g o t o w a n i a m o

ż

l i w e j e s t

o p t y m a l n e r o z m i e s z c z e n i e p r o d u k t ó w n a p

ł

y c i e .

N a l e

ż

y o t y m p a m i

ę

t a

ć

r ó w n i e

ż

p r z y w y b o r z e i l o

ś

c i

p r z y r z

ą

d z a n y c h p o t r a w . O b o w i

ą

z u j e z a s a d a : I m

c i e

ń

s z e p o t r a w y , t y m w y

ż

s z a t e m p e r a t u r a i k r ó t s z y

c z a s g o t o w a n i a .

W p r z y p a d k u p r a c y z t y l k o j e d n

ą

s t r e f

ą

g r z e w c z

ą

:

W y b i e r a

ć

k a

ż

d o r a z o w o n a j w y

ż

s z e u s t a w i e n i e z

p o d a n e g o w t a b e l i g o t o w a n i a z a k r e s u t e m p e r a t u r
l u b z w i

ę

k s z y

ć

t e m p e r a t u r

ę

o o k . 1 0 ° C w s t o s u n k u

d o p r z y g o t o w y w a n i a p o t r a w n a o b u s t r e f a c h
g r z e w c z y c h . S t o s o w a

ć

m n i e j w i

ę

c e j p o

ł

o w

ę

p o d a n e j i l o

ś

c i .

U

ż

y t k o w a n i e T e p p a n Y a k i z

n a c z y n i a m i d o g o t o w a n i a

T e p p a n Y a k i m o

ż

n a r ó w n i e

ż

u

ż

y w a

ć

d o p r z y r z

ą

d z a n i a

p o t r a w p r z y u

ż

y c i u n a c z y

ń

d o g o t o w a n i a . O d p o w i e d n i e

s

ą

m e t o d y g o t o w a n i a , k t ó r e w y m a g a j

ą

d o s t a r c z a n i a

n i e w i e l k i e j i l o

ś

c i c i e p

ł

a . W r a z i e p o t r z e b y m o

ż

n a

n a j p i e r w s z y b k o p o d g r z a

ć

p o t r a w

ę

n a p

ł

y c i e g r z e w c z e j ,

a n a s t

ę

p n i e k o n t y n u o w a

ć

g o t o w a n i e n a T e p p a n Y a k i .

D o r o z t a p i a n i a , r o z m r a

ż

a n i a i p o d t r z y m y w a n i a c i e p

ł

a

w y s t a r c z a t e m p e r a t u r a o k . 1 4 0 ° C , d o p

ę

c z n i e n i a r y

ż

u i

z b ó

ż

o r a z o r a z d o p o d g r z e w a n i a m a

ł

y c h i l o

ś

c i o k . 1 6 0 -

2 0 0 ° C .

S t o s o w a

ć

n a c z y n i a o d p o r n e n a w y s o k

ą

t e m p e r a t u r

ę

z

p o k r y w k

ą

. N a c z y n i a n a l e

ż

y o s t r o

ż

n i e u m i e

ś

c i

ć

n a

p o w i e r z c h n i g r z e w c z e j , a b y p r z y p a d k o w o n i e p o r y s o w a

ć

r a m y z e s t a l i n i e r d z e w n e j . N a l e

ż

y p a m i

ę

t a

ć

,

ż

e t e j

m e t o d y g o t o w a n i a n i e m o

ż

n a u w a

ż

a

ć

z a

e n e r g o o s z c z

ę

d n

ą

, j e

ż

e l i n a c z y n i a s

ą

m n i e j s z e n i

ż

o g r z e w a n a p o w i e r z c h n i a .

J e

ś

l i n i e j e s t p o t r z e b n a c a

ł

a p o w i e r z c h n i a s m a

ż

e n i a ,

m o

ż

n a k o r z y s t a

ć

t y l k o z p r z e d n i e j l u b t y l k o z t y l n e j

s t r e f y . P o p r z e z p r z e s u w a n i e n a c z y n i a d o g o t o w a n i a
m o

ż

n a z n a l e

ź ć

t e m p e r a t u r

ę

o p t y m a l n

ą

d l a d a n e g o

z a s t o s o w a n i a .

Owoce w plasterkach (300-400 g)

180-190°C

5-7 min

np. ananas, jab

ł

ko, mango. Do

sma

ż

enia u

ż

y

ć

mas

ł

a klarowa-

nego. Pos

ł

odzi

ć

cukrem lub mio-

dem, wed

ł

ug uznania.

Banany w cie

ś

cie kokosowym

(4 po

ł

ówki)

180-190°C

6-9 min

Dodatki i przek

ą

ski

Ry

ż

, gotowany (500 g)

190-200°C

5-7 min

Orzeszki piniowe (300 g)

160°C

5-7 min

Cz

ę

sto obraca

ć

.

Makaron ry

ż

owy, gotowany (400 g)

200-220°C

4-5 min

Tofu (300 g)

200-220°C

3-5 min

Cz

ę

sto obraca

ć

.

Grzanki (100 g)

170°C

10-12 min

Na pocz

ą

tku cz

ę

sto obraca

ć

.

Produkt

Temperatura

Czas gotowania/pie-
czenia

Uwagi

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)