Candy CH 64 CCB - Instrukcja obsługi - Strona 15

Candy CH 64 CCB Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 28
Ładowanie instrukcji

58 PL

10) Naci

ś

ni

ę

cie przycisku regulatora czasowego bez wybrania

jakiejkolwiek strefy grzejnej i kiedy

ż

adna strefa nie jest regulowana

czasowo, nic nie powoduje.
11) Naci

ś

ni

ę

cie przycisku regulatora czasowego bez wybrania

jakiejkolwiek strefy grzejnej i kiedy kilka stref jest regulowanych
czasowo powoduje,

ż

e czas pokazywany za pomoc

ą

cyfr zmienia si

ę

w trybie obrotowym i pokazywany jest, którego wska

ź

nik mocy ma

za

ś

wiecony znak dziesi

ę

tny.

odliczania ostatniej minuty).

12)

Alternatywnie dla strefy, która jest regulowana czasowo,

wy

ś

wietlana jest moc (5 s) i (0,5 s).

Na wy

ś

wietlaczu regulatora czasowego widnieje pozosta

ł

y czas. Je

ś

li

kilka stref jest regulowanych czasowo, wy

ś

wietlany jest najkrótszy

pozosta

ł

y czas i znak dziesi

ę

tny dla danej strefy grzejnej.

Wskazanie nadal gor

ą

cej strefy grzejnej

(w strefach promieniuj

ących -> obliczone)

Je

ś

li temperatura na powierzchni szklanej p

ł

yty kuchennej wynosi

powy

ż

ej 65 C (warto

ść

teoretyczna), o sytuacji takiej b

ę

dzie

ś

wiadczy

ć

na danym wy

ś

wietlaczu wskazanie

H

.

o

Te same wska

ź

niki mog

ą

by

ć

równie

ż

wykorzystywane do

wskazywania nadal gor

ą

cej strefy grzejnej. W tym celu konieczne

jest okre

ś

lenie specjalnej tabeli czasu: Pozosta

ł

y czas nagrzania = f

(poziom mocy, czas dzia

ł

ania).

Aby temperatura wynosi

ł

a ponad 65 C, element grzejny musi dzia

ł

a

ć

przez okre

ś

lony czas. Czas taki zale

ż

y od poziomu mocy. Po up

ł

ywie

takiego czasu b

ę

dzie widoczne ostrze

ż

enie o nadal gor

ą

cej strefie

grzejnej po wy

łą

czeniu danego elementu grzejnego.

o

Automatyczne bezpieczne wyłączenie

Je

ś

li poziom mocy nie ulegnie zmianie przez okre

ś

lony czas, dana

strefa grzejna automatycznie wy

łą

czy si

ę

.

Maksymalny czas, przez jaki dana strefa grzejna mo

ż

e by

ć

w

łą

czona, zale

ż

y od wybranego poziomu mocy.

Poziom

mocy

Maksymalny czas

włączenia (w godzinach)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

P

10

5

5

4

3

2

2

2

2

2

UWAGA:

gdyby w trakcie dzia

ł

ania na najwy

ż

szych poziomach mocy

mog

ł

o do

ść

do przegrzania, uk

ł

ad steruj

ą

cy p

ł

yty kuchennej

spowoduje automatyczne wyregulowanie poziomu mocy, aby
zabezpieczy

ć

p

ł

yt

ę

przed przegrzaniem.

7

.

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

.

Zaleca się trzymać z dala od płyty kuchennej wszelkie substancje,

które łatwo ulegają roztopieniu, na przykład elementy plastikowe,

cukier lub produkty na bazie cukru.

Przed przeprowadzeniem jakichkolwiek czynności konserwacyjnych

w zakresie płyty kuchennej należy pozwolić jej schłodzić się.

.

Należy stosować wyłącznie produkty (środki czyszczące i skrobaki)

zaprojektowane specjalnie do powierzchni szklano-ceramicznych.

Można je nabyć w sklepach z artykułami przemysłowymi.

.

Unikać rozlewania płynów, ponieważ mogą one szybko ulec

przypaleniu na powierzchni płyty, a to utrudni ich wyczyszczenie.

KONSERWACJA:

Jeśli wciąż na powierzchni są uciążliwe plamy:

- Wytrze

ć

mi

ę

kk

ą

szmatk

ą

lub r

ę

cznikiem papierowym dopóki

powierzchnia nie b

ę

dzie czysta.

- W razie potrzeby czynno

ść

powtórzy

ć

.

- Wytrze

ć

mi

ę

kk

ą

szmatk

ą

lub r

ę

cznikiem papierowym dopóki

powierzchnia nie b

ę

dzie czysta.

- Zeskroba

ć

skrobakiem, trzymaj

ą

c go pod k

ą

tem 30° w stosunku do

p

ł

yty kuchennej, dopóki plama nie zniknie.

- Nanie

ść

nieco wi

ę

cej kropel specjalnego produktu do czyszczenia

powierzchni p

ł

yt kuchennych.

- Nanie

ść

kilka kropel specjalnego produktu do czyszczenia

powierzchni p

ł

yt kuchennych.

- Przetrze

ć

wszelkie uci

ąż

liwe plamy mi

ę

kk

ą

szmatk

ą

lub delikatnie

zwil

ż

onym r

ę

cznikiem papierowym.

3 0° Max i

W s z e l k i e z m i a n y k o l o r u p o w i e r z c h n i s z k l a n o -

ceramicznej nie wpływają na działanie płyty ani

stabilno

ść

powierzchni. Odbarwienia takie s

ą

zazwyczaj

s k u t k i e m p r z y p a l o n y c h r e s z t e k

ż

y w n o

ś

c i l u b

stosowania garnków wykonanych z takich materia

ł

ów

,

jak aluminium czy mied

ź

; s

ą

to plamy trudne do

usuni

ę

cia.

KILKA WSKAZÓWEK:

Cz

ę

ste mycie pozostawia warstw

ę

zabezpieczaj

ą

c

ą

, która jest

niezb

ę

dna, aby zapobiec powstawaniu rys i zu

ż

ywaniu si

ę

powierzchni p

ł

yty. Upewni

ć

si

ę

, czy powierzchnia jest czyta przed

ponownym u

ż

yciem p

ł

yty kuchennej. Aby pozby

ć

si

ę

plam

pozostawionych przez wod

ę

, nale

ż

y u

ż

y

ć

kilku kropel bia

ł

ego octu lub

soku cytrynowego. Nast

ę

pnie wytrze

ć

poch

ł

aniaj

ą

cym r

ę

cznikiem

papierowym i kilkoma kroplami specjalnego

ś

rodka czyszcz

ą

cego.

Powierzchnia szklano-ceramiczna b

ę

dzie odporna na zarysowania

przez garnki o p

ł

askim dnie, jednak zawsze lepiej jest podnosi

ć

je w

celu przestawienia z danej strefy grzejnej na inn

ą

.

UWAGA:

Nie u

ż

ywa

ć

zbyt mokrej g

ą

bki.

Nigdy nie u

ż

ywa

ć

no

ż

a ani

ś

rubokr

ę

ta.

Skrobak z ostrym ostrzem nie uszkodzi powierzchni pod

warunkiem,

ż

e b

ę

dzie trzymany pod k

ą

tem

30°.

Nigdy nie pozostawia

ć

skrobaka z ostrym ostrzem w

miejscu, do

którego maj

ą

dost

ę

p

dzieci.

N i g d y n i e u

ż

y w a

ć

p r o d u k t ó w

ś

c i e r n y c h l u b p r o s z k ó w

czyszcz

ą

cych.

Metalowa obwódka:

aby bezpiecznie wyczy

ś

ci

ć

metalow

ą

obwódk

ę

, nale

ż

y u

ż

y

ć

wody z myd

ł

em, przep

ł

uka

ć

, a nast

ę

pnie

przetrze

ć

do sucha mi

ę

kk

ą

szmatk

ą

.

8

.

ROZWI

Ą

ZYWANIE PROBLEMÓW

Karmelizacja lub stopniowy plastik na powierzchni płyty
kuchennej

Strefy grzejne nie umożliwiają gotowania na wolnym ogniu lub
pozwalają na jedynie delikatne smażenie

Ciemne plamy

Płyta kuchenna nie działa lub niektóre strefy grzejne nie działają

U

ż

ywasz prawid

ł

owych materia

ł

ów, ale plamy nadal s

ą

widoczne.

U

ż

yj skrobaka z ostrym ostrzem i post

ę

puj zgodnie ze wskazówkami

w sekcji dotycz

ą

cej czyszczenia.

Dno patelni powinno ca

ł

kowicie zakrywa

ć

dan

ą

stref

ę

grzejn

ą

na ca

ł

ej

jej

ś

rednicy.

Gotowanie trwa zbyt długo

Jasne powierzchnie na płycie kuchennej

Nie przesuwa

ć

aluminiowych garnków po powierzchni p

ł

yty

kuchennej. Patrz zalecenia dotycz

ą

ce czyszczenia.

Patrz sekcja dotycz

ą

ca czyszczenia.

Pozostałości metalu

Stosowane s

ą

nieodpowiednie garnki. Nale

ż

y stosowa

ć

wy

łą

cznie

garnki z p

ł

askim dnem, które s

ą

ci

ęż

kie i których

ś

rednica jest

przynajmniej jednakowa jak

ś

rednica strefy grzejnej.

Boczniki nie s

ą

prawid

ł

owo umieszczone na p

ł

ytce zaciskowej.

Nale

ż

y sprawdzi

ć

, czy przy

łą

cze jest wykonane prawid

ł

owo i czy

panel sterowania nie jest zablokowany. Odblokowa

ć

p

ł

yt

ę

kuchenn

ą

.

Nieodpowiednie wyczyszczenie lub stosowanie garnków z szorstkim
dnem; takie cz

ą

steczki, jak ziarnka piasku lub soli pomi

ę

dzy p

ł

yt

ą

a

dnem garnka. Patrz sekcja dotycz

ą

ca czyszczenia: nale

ż

y si

ę

upewni

ć

,

ż

e dna garnków s

ą

czyste przed u

ż

yciem ich i u

ż

ywa

ć

jedynie garnków z równym p

ł

askim dnem. Rysy mo

ż

na zmniejszy

ć

wy

łą

cznie poprzez prawid

ł

owo wykonane czyszczenie.

Ś

lady po u

ż

yciu garnka aluminiowego lub miedzianego, ale równie

ż

osady mineralne, po wodzie lub

ż

ywno

ś

ci; mo

ż

na je usun

ąć

za

pomoc

ą

mleczka do czyszczenia.

Niewielkie rysy lub ślady otarcia na szklanej powierzchni płyty

Stosowa

ć

wy

łą

cznie patelnie z p

ł

askim dnem. Je

ś

li pomi

ę

dzy patelni

ą

a p

ł

yt

ą

grzejn

ą

jest szczelina, strefa grzejna nie przekazuje

prawid

ł

owo ciep

ł

a.

U

ż

yj skrobaka z ostrym ostrzem i post

ę

puj zgodnie ze wskazówkami

w sekcji dotycz

ą

cej czyszczenia.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)