Candy CH 64 CCB Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
58 PL
10) Naci
ś
ni
ę
cie przycisku regulatora czasowego bez wybrania
jakiejkolwiek strefy grzejnej i kiedy
ż
adna strefa nie jest regulowana
czasowo, nic nie powoduje.
11) Naci
ś
ni
ę
cie przycisku regulatora czasowego bez wybrania
jakiejkolwiek strefy grzejnej i kiedy kilka stref jest regulowanych
czasowo powoduje,
ż
e czas pokazywany za pomoc
ą
cyfr zmienia si
ę
w trybie obrotowym i pokazywany jest, którego wska
ź
nik mocy ma
za
ś
wiecony znak dziesi
ę
tny.
odliczania ostatniej minuty).
12)
Alternatywnie dla strefy, która jest regulowana czasowo,
wy
ś
wietlana jest moc (5 s) i (0,5 s).
Na wy
ś
wietlaczu regulatora czasowego widnieje pozosta
ł
y czas. Je
ś
li
kilka stref jest regulowanych czasowo, wy
ś
wietlany jest najkrótszy
pozosta
ł
y czas i znak dziesi
ę
tny dla danej strefy grzejnej.
Wskazanie nadal gor
ą
cej strefy grzejnej
(w strefach promieniuj
ących -> obliczone)
Je
ś
li temperatura na powierzchni szklanej p
ł
yty kuchennej wynosi
powy
ż
ej 65 C (warto
ść
teoretyczna), o sytuacji takiej b
ę
dzie
ś
wiadczy
ć
na danym wy
ś
wietlaczu wskazanie
„
H
”
.
o
Te same wska
ź
niki mog
ą
by
ć
równie
ż
wykorzystywane do
wskazywania nadal gor
ą
cej strefy grzejnej. W tym celu konieczne
jest okre
ś
lenie specjalnej tabeli czasu: Pozosta
ł
y czas nagrzania = f
(poziom mocy, czas dzia
ł
ania).
Aby temperatura wynosi
ł
a ponad 65 C, element grzejny musi dzia
ł
a
ć
przez okre
ś
lony czas. Czas taki zale
ż
y od poziomu mocy. Po up
ł
ywie
takiego czasu b
ę
dzie widoczne ostrze
ż
enie o nadal gor
ą
cej strefie
grzejnej po wy
łą
czeniu danego elementu grzejnego.
o
Automatyczne bezpieczne wyłączenie
Je
ś
li poziom mocy nie ulegnie zmianie przez okre
ś
lony czas, dana
strefa grzejna automatycznie wy
łą
czy si
ę
.
Maksymalny czas, przez jaki dana strefa grzejna mo
ż
e by
ć
w
łą
czona, zale
ż
y od wybranego poziomu mocy.
Poziom
mocy
Maksymalny czas
włączenia (w godzinach)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
P
10
5
5
4
3
2
2
2
2
2
UWAGA:
gdyby w trakcie dzia
ł
ania na najwy
ż
szych poziomach mocy
mog
ł
o do
ść
do przegrzania, uk
ł
ad steruj
ą
cy p
ł
yty kuchennej
spowoduje automatyczne wyregulowanie poziomu mocy, aby
zabezpieczy
ć
p
ł
yt
ę
przed przegrzaniem.
7
.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
.
Zaleca się trzymać z dala od płyty kuchennej wszelkie substancje,
które łatwo ulegają roztopieniu, na przykład elementy plastikowe,
cukier lub produkty na bazie cukru.
Przed przeprowadzeniem jakichkolwiek czynności konserwacyjnych
w zakresie płyty kuchennej należy pozwolić jej schłodzić się.
.
Należy stosować wyłącznie produkty (środki czyszczące i skrobaki)
zaprojektowane specjalnie do powierzchni szklano-ceramicznych.
Można je nabyć w sklepach z artykułami przemysłowymi.
.
Unikać rozlewania płynów, ponieważ mogą one szybko ulec
przypaleniu na powierzchni płyty, a to utrudni ich wyczyszczenie.
KONSERWACJA:
Jeśli wciąż na powierzchni są uciążliwe plamy:
- Wytrze
ć
mi
ę
kk
ą
szmatk
ą
lub r
ę
cznikiem papierowym dopóki
powierzchnia nie b
ę
dzie czysta.
- W razie potrzeby czynno
ść
powtórzy
ć
.
- Wytrze
ć
mi
ę
kk
ą
szmatk
ą
lub r
ę
cznikiem papierowym dopóki
powierzchnia nie b
ę
dzie czysta.
- Zeskroba
ć
skrobakiem, trzymaj
ą
c go pod k
ą
tem 30° w stosunku do
p
ł
yty kuchennej, dopóki plama nie zniknie.
- Nanie
ść
nieco wi
ę
cej kropel specjalnego produktu do czyszczenia
powierzchni p
ł
yt kuchennych.
- Nanie
ść
kilka kropel specjalnego produktu do czyszczenia
powierzchni p
ł
yt kuchennych.
- Przetrze
ć
wszelkie uci
ąż
liwe plamy mi
ę
kk
ą
szmatk
ą
lub delikatnie
zwil
ż
onym r
ę
cznikiem papierowym.
3 0° Max i
W s z e l k i e z m i a n y k o l o r u p o w i e r z c h n i s z k l a n o -
ceramicznej nie wpływają na działanie płyty ani
stabilno
ść
powierzchni. Odbarwienia takie s
ą
zazwyczaj
s k u t k i e m p r z y p a l o n y c h r e s z t e k
ż
y w n o
ś
c i l u b
stosowania garnków wykonanych z takich materia
ł
ów
,
jak aluminium czy mied
ź
; s
ą
to plamy trudne do
usuni
ę
cia.
KILKA WSKAZÓWEK:
Cz
ę
ste mycie pozostawia warstw
ę
zabezpieczaj
ą
c
ą
, która jest
niezb
ę
dna, aby zapobiec powstawaniu rys i zu
ż
ywaniu si
ę
powierzchni p
ł
yty. Upewni
ć
si
ę
, czy powierzchnia jest czyta przed
ponownym u
ż
yciem p
ł
yty kuchennej. Aby pozby
ć
si
ę
plam
pozostawionych przez wod
ę
, nale
ż
y u
ż
y
ć
kilku kropel bia
ł
ego octu lub
soku cytrynowego. Nast
ę
pnie wytrze
ć
poch
ł
aniaj
ą
cym r
ę
cznikiem
papierowym i kilkoma kroplami specjalnego
ś
rodka czyszcz
ą
cego.
Powierzchnia szklano-ceramiczna b
ę
dzie odporna na zarysowania
przez garnki o p
ł
askim dnie, jednak zawsze lepiej jest podnosi
ć
je w
celu przestawienia z danej strefy grzejnej na inn
ą
.
UWAGA:
Nie u
ż
ywa
ć
zbyt mokrej g
ą
bki.
Nigdy nie u
ż
ywa
ć
no
ż
a ani
ś
rubokr
ę
ta.
Skrobak z ostrym ostrzem nie uszkodzi powierzchni pod
warunkiem,
ż
e b
ę
dzie trzymany pod k
ą
tem
30°.
Nigdy nie pozostawia
ć
skrobaka z ostrym ostrzem w
miejscu, do
którego maj
ą
dost
ę
p
dzieci.
N i g d y n i e u
ż
y w a
ć
p r o d u k t ó w
ś
c i e r n y c h l u b p r o s z k ó w
czyszcz
ą
cych.
Metalowa obwódka:
aby bezpiecznie wyczy
ś
ci
ć
metalow
ą
obwódk
ę
, nale
ż
y u
ż
y
ć
wody z myd
ł
em, przep
ł
uka
ć
, a nast
ę
pnie
przetrze
ć
do sucha mi
ę
kk
ą
szmatk
ą
.
8
.
ROZWI
Ą
ZYWANIE PROBLEMÓW
Karmelizacja lub stopniowy plastik na powierzchni płyty
kuchennej
Strefy grzejne nie umożliwiają gotowania na wolnym ogniu lub
pozwalają na jedynie delikatne smażenie
Ciemne plamy
Płyta kuchenna nie działa lub niektóre strefy grzejne nie działają
U
ż
ywasz prawid
ł
owych materia
ł
ów, ale plamy nadal s
ą
widoczne.
U
ż
yj skrobaka z ostrym ostrzem i post
ę
puj zgodnie ze wskazówkami
w sekcji dotycz
ą
cej czyszczenia.
Dno patelni powinno ca
ł
kowicie zakrywa
ć
dan
ą
stref
ę
grzejn
ą
na ca
ł
ej
jej
ś
rednicy.
Gotowanie trwa zbyt długo
Jasne powierzchnie na płycie kuchennej
Nie przesuwa
ć
aluminiowych garnków po powierzchni p
ł
yty
kuchennej. Patrz zalecenia dotycz
ą
ce czyszczenia.
Patrz sekcja dotycz
ą
ca czyszczenia.
Pozostałości metalu
Stosowane s
ą
nieodpowiednie garnki. Nale
ż
y stosowa
ć
wy
łą
cznie
garnki z p
ł
askim dnem, które s
ą
ci
ęż
kie i których
ś
rednica jest
przynajmniej jednakowa jak
ś
rednica strefy grzejnej.
Boczniki nie s
ą
prawid
ł
owo umieszczone na p
ł
ytce zaciskowej.
Nale
ż
y sprawdzi
ć
, czy przy
łą
cze jest wykonane prawid
ł
owo i czy
panel sterowania nie jest zablokowany. Odblokowa
ć
p
ł
yt
ę
kuchenn
ą
.
Nieodpowiednie wyczyszczenie lub stosowanie garnków z szorstkim
dnem; takie cz
ą
steczki, jak ziarnka piasku lub soli pomi
ę
dzy p
ł
yt
ą
a
dnem garnka. Patrz sekcja dotycz
ą
ca czyszczenia: nale
ż
y si
ę
upewni
ć
,
ż
e dna garnków s
ą
czyste przed u
ż
yciem ich i u
ż
ywa
ć
jedynie garnków z równym p
ł
askim dnem. Rysy mo
ż
na zmniejszy
ć
wy
łą
cznie poprzez prawid
ł
owo wykonane czyszczenie.
Ś
lady po u
ż
yciu garnka aluminiowego lub miedzianego, ale równie
ż
osady mineralne, po wodzie lub
ż
ywno
ś
ci; mo
ż
na je usun
ąć
za
pomoc
ą
mleczka do czyszczenia.
Niewielkie rysy lub ślady otarcia na szklanej powierzchni płyty
Stosowa
ć
wy
łą
cznie patelnie z p
ł
askim dnem. Je
ś
li pomi
ę
dzy patelni
ą
a p
ł
yt
ą
grzejn
ą
jest szczelina, strefa grzejna nie przekazuje
prawid
ł
owo ciep
ł
a.
U
ż
yj skrobaka z ostrym ostrzem i post
ę
puj zgodnie ze wskazówkami
w sekcji dotycz
ą
cej czyszczenia.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)