Siemens HB23GB541R Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
38
Porady i praktyczne wskazówki dotycz
ą
ce
pieczenia
Ciasto francuskie
Blacha do pieczenia
3
2
180-200
25-35
Blacha aluminiowa + p
ł
ytka blacha do pie-
czenia
1+3
2
170-190
30-45
Blacha aluminiowa + g
łę
boka blacha uni-
wersalna
1+3
2
170-190
30-45
Pierogi tureckie börek
Blacha uniwersalna
2
%
190-200
40-55
Chleb i bu
ł
ki
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia
w minutach
Chleb na dro d ach z 1,2 kg m
ф
ki* (nagrza
ц
piekarnik)
Blacha emaliowana
2
%
270
8
200
35-45
Chleb na zakwasie z 1,2 kg m
ф
ki* (nagrza
ц
piekarnik)
Blacha emaliowana
2
%
270
8
200
40-50
Bu
ł
ki (np. ytnie)
Blacha emaliowana
3
%
200-220
20-20
* Nigdy nie wlewa
ц
wody bezpo rednio do wn
ę
trza nagrzanego piekarnika.
Ciastka
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia
w minutach
Ciasteczka i herbatniki Blacha emaliowana
3
%
150-160
20-30
Blacha aluminiowa + p
ł
ytka blacha do pieczenia
1+3
2
140-150
20-30
Blacha aluminiowa + g
łę
boka blacha uniwersalna
1+3
2
140-150
20-30
Bezy
Blacha emaliowana
3
2
80-90
180-210
P
ф
czki
Blacha emaliowana
2
%
190-210
30-40
Kruche ciastka z mig-
da
ł
ami
Blacha emaliowana
3
%
110-130
30-40
Blacha aluminiowa + p
ł
ytka blacha do pieczenia
1+3
2
100-120
35-45
Blacha aluminiowa + g
łę
boka blacha uniwersalna
1+3
2
100-120
35-45
Blachy dodatkowe dost
ę
pne s
ф
jako opcjonalne akcesoria kuchenne w sklepach specjalistycznych.
Ciasta pieczone w blasze do
pieczenia
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia
w minutach
Dodatkow
ф
blach
ę
do pieczenia mo na naby
ц
w sklepie specjalistycznym lub za po rednictwem Serwisu Technicznego.
Pieczenie na podstawie w
ł
asnego przepisu.
Porówna
ц
z podobnym produktem w tabeli potraw.
Sprawdzanie, czy ciasto jest ju upieczone.
Na oko
ł
o 10 minut przed up
ł
ywem czasu pieczenia podanego w przepisie, nak
ł
u
ц
ciasto w najwy szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je li patyczek
wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa
ł
ków ciasta), ciasto jest gotowe.
Ciasto jest ma
ł
o wyro ni
ę
te.
Przy kolejnym pieczeniu doda
ц
mniej sk
ł
adników p
ł
ynnych lub zaprogramowa
ц
tem-
peratur
ę
pieczenia o 10 stopni ni sz
ф
. Przestrzega
ц
czasów mieszania odpowied-
nich sk
ł
adników podanych w przepisie na ciasto.
Ciasto dobrze wyros
ł
o na rodku, ale przy
brzegach jest ni sze.
Nie smarowa
ц
formy t
ł
uszczem. Po upieczeniu, ostro nie oddzieli
ц
ciasto od formy
za pomoc
ф
no a.
Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu. W
ł
o y
ц
ciasto do piekarnika na ni szym poziomie, zaprogramowa
ц
ni sz
ф
tempera-
tur
ę
pieczenia i pozostawi
ц
w piekarniku na d
ł
u ej.
Ciasto jest zbyt suche.
Po upieczeniu nak
ł
u
ц
ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spryska
ц
ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pieczeniu,
zaprogramowa
ц
temperatur
ę
pieczenia wy sz
ф
o 10 stopni i skróci
ц
czas pieczenia.
Chleb lub ciasto (na przyk
ł
ad sernik) dobrze
wygl
ф
da z zewn
ф
trz, ale w rodku ma zakalec
(jest wilgotne, a w niektórych miejscach
mokre).
Przy kolejnym pieczeniu, doda
ц
mniej sk
ł
adników p
ł
ynnych i pozostawi
ц
w piekar-
niku na troch
ę
d
ł
u ej w ni szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym wierz-
chem: najpierw przypiec spód. Posypa
ц
przypieczony spód ciasta siekanymi
migda
ł
ami lub tart
ф
bu
ł
k
ф
, a nast
ę
pnie na
ł
o y
ц
warstw
ę
wierzchni
ф
. Przestrzega
ц
zalece
ń
podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.
Ciastka przyrumieni
ł
y si
ę
nierównomiernie.
Ustawi
ц
ni sz
ф
temperatur
ę
; ciastka b
ę
d
ф
upieczone bardziej równomiernie. Deli-
katne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym
%
na jednym poziomie. Na nie-
prawid
ł
owy przep
ł
yw powietrza mo e równie wp
ł
ywa
ц
wystaj
ф
cy papier do
pieczenia. Zawsze nale y przycina
ц
go do rozmiarów blachy.
Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do
ł
u.
Nast
ę
pnym razem ustawi
ц
ciasto o jeden poziom ni ej.
Wycieka sok z owoców.
Nast
ę
pnym razem u y
ц
blachy uniwersalnej, je li jest dost
ę
pna.
Spis treści
- 22 Spis tre ci; Wa
- 24 Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- 26 wk; Specjalne akcesoria kuchenne
- 27 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 28 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 30 Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
- 31 Funkcja o wietlenia; Pochylanie elementu grzewczego grilla
- 33 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
- 34 Serwis; Porady dotycz
- 35 Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- 37 Mi
- 42 Pieczenie
- 43 enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)