Siemens HB 43GR640 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
41
Ryby
Obróci
ć
kawa
ł
ki ryby po up
ł
ywie
Z
czasu.
W przypadku ca
ł
ych ryb, nie ma konieczno
ś
ci ich obracania.
W
ł
o
ż
y
ć
do piekarnika ca
łą
ryb
ę
w jej naturalnej pozycji; z
p
ł
etw
ą
grzbietow
ą
skierowan
ą
ku górze. Aby utrzyma
ć
stabilno
ść
ryby, umie
ś
ci
ć
w brzuchu ryby kawa
ł
ki ziemniaka lub
ma
ł
y pojemnik nadaj
ą
cy si
ę
do pieczenia.
Je
ś
li pieczone s
ą
filety rybne, doda
ć
kilka
ł
y
ż
ek p
ł
ynu w celu
przysma
ż
enia.
Je
ż
eli piecze si
ę
na grillu, k
ł
ad
ą
c bezpo
ś
rednio na ruszcie,
nale
ż
y umie
ś
ci
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziomie 1.
Porady dotycz
ą
ce pieczenia mi
ę
s i grillowania
Zapiekanki, suflety, tosty
Zawsze stawia
ć
naczynie na ruszcie.
Aby piec bezpo
ś
rednio na ruszcie bez u
ż
ycia naczy
ń
, w
ł
o
ż
y
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziom 1. W ten sposób mo
ż
na
utrzyma
ć
wi
ę
ksz
ą
czysto
ść
piekarnika.
Stan przygotowywanej zapiekanki zale
ż
y od wielko
ś
ci naczynia
oraz od wysoko
ś
ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli
stanowi
ą
jedynie warto
ś
ci orientacyjne.
Ryby
Waga
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w
°C
Czas w minu-
tach
Ryby, bia
ł
a / mieszana (w ca
ł
o-
ś
ci) np. dorada
600 g
Blacha emalio-
wana
3
%
180-190
45-55
Ryby t
ł
uste (ma
ł
e kawa
ł
ki) np.
ł
oso
ś
Ruszt*
2
%
180-190
45-55
Morszczuk faszerowany
1,0 kg
Blacha emalio-
wana
3
%
180-190
55-65
* Umie
ś
ci
ć
blach
ę
emaliowan
ą
na poziomie 1.
Do pieczeni o tym ci
ęż
arze nie podano
w tabeli ustawie
ń
.
Zastosowa
ć
ustawienia dotycz
ą
ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli
ż
onym
ci
ęż
arze i wyd
ł
u
ż
y
ć
czas pieczenia.
Sprawdzanie, czy piecze
ń
jest gotowa.
Nale
ż
y zmierzy
ć
temperatur
ę
mi
ę
sa specjalnym termometrem (dost
ę
pnym w sklepie spe-
cjalistycznym) lub sprawdzi
ć
stan upieczenia
ł
y
ż
k
ą
. W tym celu nacisn
ąć
ł
y
ż
k
ą
na pie-
cze
ń
. Je
ś
li piecze
ń
jest twarda, to znaczy,
ż
e jest gotowa. Je
ś
li ust
ę
puje pod naciskiem,
nale
ż
y j
ą
jeszcze dopiec.
Piecze
ń
jest za ciemna i miejscami ma
przypieczon
ą
skórk
ę
.
Nale
ż
y sprawdzi
ć
wysoko
ść
wsuni
ę
cia i temperatur
ę
.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
przypalony.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
mniejsze naczynie do pieczenia lub doda
ć
wi
ę
cej
wody.
Piecze
ń
wygl
ą
da dobrze, ale sos jest
zbyt jasny i wodnisty.
Nast
ę
pnym razem nale
ż
y wybra
ć
wi
ę
ksze naczynie do pieczenia lub doda
ć
mniej wody.
Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.
Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe
ł
nie normalny. Du
ż
a cz
ęść
pary wodnej
wydostaje si
ę
przez wylot pary. Para mo
ż
e osiada
ć
na ch
ł
odniejszym pulpicie obs
ł
ugi lub
na s
ą
siaduj
ą
cych frontach mebli, a nast
ę
pnie si
ę
skrapla
ć
.
Potrawa
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w °C,
poziom pracy grilla
Czas piecze-
nia w minutach
Suflety s
ł
odkie (np. suflet z twarogu z
owocami)
Forma do sufletów
2
%
180-200
40-50
Zapiekanki z dodatkami, z ugotowanych
produktów (np. zapiekanka z makaronu)
Forma do sufletów lub bla-
cha emaliowana
3
%
210-230
30-40
3
%
210-230
20-30
Zapiekanki z dodatkami, z surowych pro-
duktów* (np. zapiekanka z ziemniaków)
Forma do zapiekanek lub
blacha emaliowana
2
4
160-180
50-70
2
4
160-180
50-70
Przyrumienianie tostów
Ruszt
5
(
3
4-5
Zapiekanki na tostach
Ruszt
3+1
4
170-180
8-12
* Wysoko
ść
zapiekanki nie powinna przekracza
ć
2 cm.
Spis treści
- 4 Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- 6 wk
- 7 Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- 8 Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- 10 Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
- 11 Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- 14 Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- 15 Ciasta i wypieki
- 22 Pieczenie
- 23 enie na grillu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)